Nemzetközi foci

Unalomba fulladt a manchesteri rangadó

Felettébb langyosra sikerült a 170. derbi.

Kapcsolódó cikkek

A közelmúlt egyik legizgalmasabb összecsapásaként tekinthetünk a Manchester United – Manchester City városi rangadóra. Ezt nemcsak amiatt mondhatjuk, mert a két csapat a világ szűk elitjébe tartozik, hanem azért is, mert az egymás elleni találkozóikon rendre számos gólt láthattak a nézők – az elmúlt 10 találkozón 41-et. Ma nem ez volt a helyzet.

A hazai csapat az alábbi kezdővel állt fel vasárnap: De Gea; Valencia, Jones, Smalling, Rojo; Schweinsteiger, Schneiderlin, Herrera; Mata, Rooney, Martial (Lingard helyén Mata kezdett a CSZKA Moszkva elleni meccshez képest), míg a vendégek Hart – Kolarov, Otamendi, Kompany, Sagna – Fernandinho, Fernando – Sterling, Yaya Touré, de Bruyne – Bony 11-el futottak ki.

A két csapat előző derbije így alakult:

A gólgazdag 169. meccshez képest felettébb csendesen teltek a percek, a 12. minutumban Sterling és Fernandinho összjátéka után Phil Jones blokkolta előbbi lövését, a szögletből nem lett veszély. Két perccel később Fernandinho buktatta Martialt, amiért sárgát kapott.

Ezt követően annyira nem történt semmi, hogy még a két klub hivatalos Twitter-csatornája sem jegyzett fel lehetőséget. A 39. percben Fernandinho ezúttal áldozat lett: Mata kapott sárgát faultjáért.

A 41. percben aztán Yaya Touré fejelt mellé egy szögletet követően, majd Martialt buktatta Kompany egy újabb sárgáért cserébe. A félidőre 0-0-lal vonulhattak a csapatok.

A második játékrész sem volt sokkal jobb. Az 51. percben Smalling fejelt fölé egy szöglet után, majd Pellegrini szánta el magát változtatásra: a láthatatlan Sterling helyére Jesús Navas állt be. A 62. minutumban Mata elől tisztázott Hart kapus, öt perccel később pedig a hazai oldal is cserélt – Lingard állt be Mata helyére.

A 73. minutumban Fellaini állt be Schweinsteiger helyére, majd Demichelis kapott lehetőséget, Yaya Touré hagyta el a pályát – az elefántcsontparti nem örült a változtatásnak. Helyzet továbbra sem volt, így csak cseréről számolhatunk be: Valencia sérülését követően Darmian tíz percet tölthetett a gyepen. Az utolsó változtatás lehetősége így a Cityt illette, Iheanacho Bonyt váltotta.

A 84. percben láthattuk a meccs legszebb jelenetét: Martial löbbölt 30 méterre a kaputól Lingard és Rooney felé, Demichelis elaludt, így a cserejátékos egy káprázatos mozdulattal stukkolhatta kapu felé a labdát. Már Hart fölött is átszállt a játékszer, ám a felső léc megkegyelmezett a Citynek. Négy percre rá Fellaini fejelte le Smallingnak a United szögletét, ő gyengén lőtt, a kapus a sarokból tolta ki.

Ezzel maradt a 0-0, tíz év után játszottak egymással ismét gól nélküli döntetlent a manchesteriek. A váratlanul eseménytelen mérkőzésen csupán a Unitednek akadt néhány lehetősége, de a pontosztozkodás teljesen igazságosnak mondható. A Vörösök így maradtak a negyedik helyen a West Ham mögött, míg a City visszavette a vezetést az Arsenaltól – igaz, csak jobb gólkülönbségével.

Olvasói sztorik