Nemzetközi foci

Blatter nem adja fel, fellebbez

Kapcsolódó cikkek

Fellebbez az etikai bizottság csütörtöki döntése ellen Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, akit a testület 90 napra felfüggesztett tisztségéből.

Ügyvédje, Richard Cullen pénteken azt közölte, hogy a határozat ellen még csütörtökön fellebbezést nyújtottak be, amelyről a bermudai Larry Mussenden vezette fellebbviteli bizottságnak kell majd döntenie. Blatter ezzel együtt csütörtökön este elhagyta a FIFA zürichi központját.

Jogi képviselői korábban úgy fogalmaztak, hogy a svájci sportdiplomata “csalódott, amiért az etikai bizottság nem követte az etikai és fegyelmi szabályzatot, ugyanis mindkettő lehetőséget biztosít egy meghallgatásra”. Emellett a fellebbezésben azt is nehezményezik – legalábbis a New York Times tudósítása szerint -, hogy Blatter csak akkor értesült a felfüggesztésről, amikor azt már nyilvánosságra hozták.

A FIFA-elnök mellett Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke, FIFA-alelnök is hasonló büntetést kapott – ő is jelezte, hogy várhatóan fellebbez. Ezt két napon belül be kell nyújtani, egy héten belül pedig írásban is meg kell indokolni.

A 79 éves Joseph Blattert – aki 17 éve áll a FIFA élén – két hete a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki, néhány nappal később pedig napvilágot látott a sajtóhír, miszerint a játékosként háromszoros aranylabdás Platinivel szemben is nyomoz a svájci államügyészség. A vizsgálat azzal összefüggésben indult, hogy Platini kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet – mint mondta – tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, s eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeget csak később kapja majd meg.

A csütörtöki döntés nyomán a rangidős alelnök, a 69 éves kameruni Issa Hayatou irányíthatja a világszövetséget, az UEFA azonban nem nevez ki átmeneti elnököt. Utóbbi szervezet végrehajtó bizottsága kiállt Michel Platini mellett, s közölte: minden szükséges lépést megtesz, hogy tisztázza a francia sportvezetőt.

Olvasói sztorik