Nemzetközi foci

25 gól fölött topcsapatok kapkodnak majd Nikolicsért

A lengyel futballt jól ismerő menedzser, Nagy Mihály biztos benne, a német, az angol vagy a francia élvonalban köt ki Nikolics Nemanja, ha továbbra is ilyen tempóban termeli a gólokat a Legiában.

Kapcsolódó cikkek

Nemcsak a lengyel sajtó, a szakma is szuperlatívuszokat használ Nikolics teljesítménye kapcsán. Erről beszélt a Rangadó.hu megkeresésére Nagy Mihály, FIFA-licences menedzser, aki felesége révén hazájának tekinti Lengyelországot is. A szakember a nyolcvanas évek végén intett búcsút Magyarországnak, akkor még csak nem is sejtette, hogy csaknem három évtizeddel később futballmenedzserként keresi a kenyerét. Nagy a Stuttgarthoz közeli kisvárosban focizó fia révén került kapcsolatba a sportággal, előbb tolmácsként segített, majd magyar csapatok németországi edzőtáborozását szervezte.

Menedzserként egyengette világsztár induló karrierjét (Jackson Martínez), a csapatában találni BL-győztest (Jakabfi Zsanett), s ő képviseli a Lech Poznanban szereplő Lovrencsics Gergő érdekeit is. De vajon miként vélekedik Nikolics Nemanja teljesítményéről?

– Örömmel mondom, hogy a magyar csatár hetek óta kiemelkedik az Ekstraklasából – magyarázta honlapunknak Nagy Mihály. – Fantasztikus, ahogy berobbant, a 11 bajnokin szerzett 12 gólja zseniális, fényes karrier vár rá. Érdekes, bár Nikó, aki most lesz huszonnyolc esztendős, szerintem túlságosan későn intett búcsút az NB I-nek, most a javára írhatjuk, hogy egyáltalán nem hullámzó a teljesítménye, mint sok esetben a fiatal futballistáké. Biztosra veszem, ha ilyen tempóban termeli a találatokat, és a bajnokság végére 25 fölé jut – amire jó esélye van -, akkor a Bundesliga, a Premier League, netán a Ligue 1 valamelyik csapatában köt ki.

A menedzsernek tökéletes rálátása van a lengyel és a magyar labdarúgás közti különbségekre, és nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy az összevetést nem az NB I nyeri meg.

– Aki Magyarországon kimagasló teljesítményt nyújtott, az a lengyel élvonalban is megállja a helyét, amennyiben a küzdeni tudásban felveszi a tempót – vélekedett a szakember, aki hat esztendeje szerezte meg a nemzetközi szövetség licencét, a csapatába jelenleg húsz-huszonöt játékos tartozik. – Technikailag nincs gond, de Lengyelországban harcolni kell. Óriási az iram, minden meccsen jelen vannak az európai klubok – melyek sok esetben lengyeleket alkalmaznak – megfigyelői, nem véletlen, hogy jelentős az átjárás a lengyel bajnokság és a német Bundesliga közt. Óriási különbség, hogy szemben az otthon tapasztaltakkal, az Ekstraklasában gazdasági alapokon működnek az egyesületek, így fontos számukra a játékosok eladásából származó bevétel. Magyarországon néha azt tapasztalom, a klubvezetők nincsenek tisztában a játékosaik értékével. Millió eurókban gondolkodnak, miközben ennyi pénzért csodát lehet venni – Brazíliából, vagy valamelyik afrikai országból…

Olvasói sztorik