Nemzetközi foci

Mitől ilyen jó Németh Krisztián?

És mennyire ismerik már őt Amerikában? Sztárnak számít? Eljuthat egyszer Gerrard és Kaká „kasztjába”? Lantos Gábor válaszol, aki nemrég meglátogatta a játékost Kansasban.

Kapcsolódó cikkek

Ismét Németh Krisztiánt ünnepelte Amerika: a kupadöntőben a Kansas magyar csatára gólt szerzett, amivel tevékenyen hozzájárult csapata végső győzelméhez. A Philadelphia Union ellen megnyert büntetőpárbaj után immár trófeája is van tehát az MTK egykori szupertehetségének, aki igen kacskaringós európai pályafutás után került az Egyesült Államokba. Ahol végre, úgy tűnik, révbe ért.
A Rangadó.hu megkérdezte Lantos Gábor újságírót, aki nemrég egy hetet töltött Kansasban Némethtel, részt vett a csapat programjain és a magyar játékos mindennapjaiban, testközelből láthatta, hogyan kezelik honfitársunkat az amerikaiak: miben látja Németh sikerének titkát? Lantos, aki a látogatásról a Four Four Two Magazinban írt részletes riportot, készségesen válaszolt kérdéseinkre.

– Németh Krisztiánt eleinte nem sokan ismerték Amerikában. Mostanra belekerült azok közé, akikről úgymond híres, meghatározó játékosként beszélnek, például a tévériporterek. Érdemes meghallgatni a kupadöntő közvetítését. Persze semmiképpen nem olyan ismertségről beszélünk, mint például Steven Gerrard vagy Kaká esetében. De ha azt nézzük, honnan jött, nyugodtan mondhatjuk, kinőtte magát. és ha továbbra is ilyen teljesítményt nyújt, bekerülhet a legfelső kategóriába – véli a magyar riporter.

A két közeg – hazai és amerikai – közti különbség Lantos Gábor szerint nagyon fontos, mert teljesen más megerősítéseket kap ott a futballista, mint amikkel idehaza találkozik, akár még most is, amikor jól megy neki kint a játék.

– Sokan feltették nekem is a kérdést, hogy mi lehet a magyarázata Németh Krisztián visszafogottabb itthoni játékának. A válogatottban gyakran a töredékét sem nyújtja annak, amit kint látunk tőle. Szerintem ennek két oka van. Az egyik, hogy az MLS egy franchise-rendszerben működő liga, ahonnan nem lehet kiesni. Nincs semmilyen nyomás a játékosokon. Krisztián korábban például Hollandiában egy kiscsapatban játszott, ahol folyton idegeskedni kellett a bentmaradás miatt. Itt most, a liga második legkisebb költségvetésű csapataként semmilyen terhet nem cipelnek, a bajnoki rájátszásba kell bekerülni, az szerintem menni fog, a kupát pedig most nyerték meg. A másik pedig, ami még fontosabb: felépítették őt, bíznak benne. Ha hibázik, nem az van, mint itthon, hogy azonnal elküldi valaki melegebb éghajlatra. Az amerikai életszemlélet, a pozitív hozzáállás testközelből érezhető igazán. – jelenti ki Lantos. Kollégánk közvetlen közeli tapasztalatokat szerzett arról, hogyan kezelik az amerikaiak például a kudarcot:

– Úgy érkeztem meg Kansasba, hogy Krisztiánék rögtön kikaptak 5-0-ra hazai pályán. Miután addig mindent megnyertek…. Másnap kimentem az edzőközpontba és azt láttam, hogy az edző, a magyar származású Peter Vermes senkit nem szúrt le: elmondta, mik voltak a hibák, de ennyi. Minden úgy ment tovább, mintha mi sem történt volna. Büntetésről szó sem volt. Krisztián érzi a felé áradó feltétlen bizalmat, és ez segíti abban, hogy úgy játsszon, ahogy valójában tud. Mert ne feledjük, egy nagyon jó játékosról beszélünk. Akire annak idején óriási hátizsákot pakolt a közvélemény, amikor a Liverpool szerződtette. Sok sérülés kísérte a pályafutását, ezek jó része szintén a megfelelni vágyásból adódott, mert ő alapvetően lelkizős alkat. Mindenkinek meg akart felelni, már annak idején az U 20-as válogatottban is. Jót tett neki, hogy Magyarországtól távol van. Nem cseszegeti senki, nem kell néznie, mit írnak róla az újságok, hisz otthon azt sem tudja senki, milyen körülmények között él. Mindez összességében segítette őt abban, hogy erre a szintre jusson – összegzi tapasztalatait Lantos.

A focié a jövő, Katarban jön a nagy durranás?

A „sztárság” persze nagyon tág fogalom, Amerikában különösen. A legnagyobb ligák multimilliomos csillagai messze vannak a futballistáktól, a jövő azonban Lantos Gábor szerint is a socceré. Az amerikai válogatott az elmúlt világbajnokságokon rendre továbbjutott csoportjából, a magyar riporter szerint az igazi nagy dobás azonban még hátra van.
– A major ligák szintjén értendő sztárkultuszt nem éri el az európai futball, ez egyértelmű. Ugyanakkor az utánpótlás szintjén jelen pillanatban a soccer a legnagyobb felvevőpiac, a gyerekek közül a legtöbb ezt választja. Ebben komoly szerepe van a női futballnak, ami a világon itt a legjobb és legnépszerűbb. Másrészt a hagyományos amerikai sportágakban (kosár, amerikai futball, de még a hoki is) bizonyos szinten determinálják a játékosok lehetőségeit a fizikai adottságaik. A futballban viszont bárki érvényesülhet. És végül, ami szintén fontos: az egyetemi sport nagyon szervesen kapcsolódik a profi futballhoz, az MLS-hez. Komoly lehetőséget kínál a fiataloknak a profi futball. Ez a rendszer pedig kitermeli az újabb és újabb sztárokat. A magam részéről ki merem jelenteni: a katari világbajnokságon, 2022-ben nagyot fog dobbantani az amerikai válogatott – az lenne negatív meglepetés a számomra, ha nem jutnának be a legjobb négy közé.

Olvasói sztorik