Nemzetközi foci bajnokok ligája

Valaki segítsen Alexis Sáncheznek!

Az Arsenal chilei játékosa mindent megtett a győzelemért, mégsem volt elég; a keddi BL-mérkőzések statisztikáiból szemezgettünk.

Kapcsolódó cikkek

A Rangadó.hu kedden is élőben követte a Bajnokok Ligája csoportmérkőzéseinek alakulását, ami alatt számos statisztikáról beszámoltunk már, de mivel érdekességekből sosem elég, ezért további adatok között szemezgettünk, és csapatokra lebontva újra összeállítottuk őket.

Bayern München

A Bayern számos rekord alapját szolgáltatja idei teljesítményével. Nem volt ez másképp kedden sem, amikor 5-0-ra legyőzte a horvát Dinamót. Tették ezt úgy, hogy idei 11 tétmeccsük mindegyikén különböző összeállításban futottak ki a pályára.

Manuel Neuer 73. BL-meccsén védett, ezzel utolérte Ruud van Nistelrooyt, Rivaldót és Claudio Pizarrót is.

David Alaba 110 sikeres passzt mutatott be a Dinamo ellen, ez volt a legmagasabb szám a keddi játéknapon.

Szintén a bajorokhoz kapcsolható, hogy a kirobbanó formában játszó Robert Lewandowski elmúlt három meccsén tíz gólt szerzett, ezzel a lengyel csatár vezeti a következő sorozatok góllövőlistáját: Európa-bajnoki selejtező, Bundesliga, Bajnokok Ligája.

A lengyelnek tegnap Thiago osztott ki két gólpasszt, egyet pedig Douglas Costához tálalt. Ezzel elmondható, hogy az elmúlt öt játékosból, aki BL-meccsen legalább három gólpasszig jutott, három is a Bundesliga rekordbajnokánál játszott (Lahm és Ribéry a másik két „elkövető”).

Szinte hihetetlen, de a Bayern immáron zsinórban ötödik szezonjában jutott el legalább egyszer legalább öt gólig.

Valencia/Lyon

A Valencia is jó formában van, a BL-ben pedig kiválóan szerepel az elmúlt években: a tegnapival együtt az elmúlt 15 találkozójukon egy kivétellel mindig szereztek gólt. Az azonban szinte földhöz vágó adat, hogy a Lyon a második játékrészben 13-szor próbálkozott kapura lövéssel (a spanyolok egyszer sem), és 72 százalékban birtokolta a labdát, mégsem tudott betalálni a kapufák meccsén (a két csapat összesen hatszor találta el a lécet).

FC Porto

Hasonlóan szép sorozat, hogy a Porto a Chelsea elleni meccset is beleszámítva 14 legutóbbi Bajnokok Ligája-összecsapásából 13-szor nem talált legyőzőre.

Igaz, ez csupán a második meccse volt a portugálok színeiben Iker Casillasnak, mégis náluk döntött meg egy nagyon komoly rekordot: a spanyol kapus tartja mostantól a legtöbb pályára lépést a Bajnokok Ligájában, 152 alkalommal játszott a legrangosabb európai kupasorozatban. Elnézve többek között Neuer mostani meccsszámát és formáját, néhány éven belül már nem a Real korábbi hálóőre lesz a csúcstartó…

Szintén a Portóhoz kapcsolható adat, hogy védőjük, Martins Indi a második legjobb győzelmi százalékkal (63,4%) rendelkező holland azok közül, akik legalább tíz mérkőzésen pályára léptek a BL-ben. Az első Frank Rijkaard.

Chelsea

A keddi ellenfél Chelsea csapatában ismét betalált Willian: a néhány éve Donyeckből igazolt brazil zsinórban harmadik meccsén lőtt gólt. Tette mindezt azután, hogy előtte 21-szer nem ünnepelhetett.

Branislav Ivanovic viszont már nem áll ilyen jól: megmagyarázza a tegnapi vereséget, hogy a szerb védő mindössze egyszer tudott szerelni a kilencven perc alatt, azt is a rendes játékidő utolsó percében hozta össze. Pedig előtte már kilencszer próbálkozott vele… Ezen felül elrontott tíz passzt, egyetlen légi párbajt sem nyert meg, és beadása sem volt.

A Chelsea – Mourinhónak különösen fájó – portugáliai kudarcával idén már most több vereséget szenvedett el, mint tavaly összesen (akkor ötször maradtak alul).

Zenit

Először győzött egymás után kétszer a Zenit a BL-ben. Kellett hozzá Hulk is: a félelmetes erejű brazil az oroszok legutóbbi hat góljából ötben részt vett.

Olimpiakosz

Komoly gondban lesz a továbbjutást illetően az Arsenal: a zágrábi vereséget követően most az Olimpiakosz ellen is kikapott. Külön meglepő ez amiatt, mert a görögök az eddigi 12 angliai fellépésük mindegyikét elveszítették és 1976 után ők lettek az első hellén csapat, amely a ködös Albionban három lőtt gólig jutott (akkor az AEK Athén a Derby Countynak lőtt ennyit). A győztes gólt lövő Finnbogason lett a második izlandi játékos Eidur Gudjohnsen után, aki ezen a színtéren is betalált.

Arsenal

Theo Walcott ugyanakkor legalább annak örülhet, hogy öt év után ismét sikerült betalálnia ezen a porondon (2010 decemberében a Partizan ellen volt utoljára eredményes). Meg az Arsenal ellenfeleinek is összejött ez: legutóbbi négy hazai BL-meccsükből a londoniak háromszor kaptak három gólt és még az sem mondható, hogy Európa élcsapatai ellen. Az Anderlecht, a Monaco és az Olimpiakosz terhelte meg a kapujukat.

Az a tény sem sok jót jósol nekik, hogy a BL történetében eddig összesen egyetlen csapat tudott csoportot nyerni azután, hogy az első két meccsét elvesztette – a Panathinaikosz a 2008–2009-es idényben. Ez volt az első alkalom, hogy az Ágyúsok ilyen gyengén kezdtek egy BL-szezont.

Pedig Alexis Sánchez mindent megtett: a gólja mellett kialakított négy helyzetet, ugyanennyiszer kapura is lőtt, 16-szor ment bele párharcba és minden szerelését megnyerte. A többiek viszont nem igazán nőttek fel hozzá…

Az angol csapatok egyébként is katasztrofálisan kezdték az idényt. 2003–2004 és 2011–2012 között a legtöbb vereség, amit a csoportkör alatt elszenvedtek, öt volt. Csupán 24 meccs, azaz másfél kör ment le az idei sorozatból, de már összegyűlt ez a szám: innentől minden további vereség bónusz lesz. És az Arsenal kétszer játszik majd a Bayernnel…

AS Roma

A Barca elleni döntetlen után döbbenetes zakóba futott bele a Roma: Boriszovban már 3-0-ra is vezetett a BATE, aztán 3-2 lett a vége. A fővárosiak 2007 óta nem tudtak kapott gól nélkül lehozni idegenbeli BL-meccset.

Azt nem állítanánk, hogy edzőjüknek, Rudi Garcíának specialitása lenne a Bajnokok Ligája. Eddigi húsz meccséből ugyanis mindössze háromszor tudott győzni aktuális csapatával, ráadásul a BATE ellen már másodszor kapott ki, mivel már a Lille edzőjeként is veszített Boriszovban.

BATE Borisov

A fehéroroszoknál Filip Mladenovic lett az első, aki Bajnokok Ligája-meccsen duplázni tudott.

Olvasói sztorik