Nemzetközi foci

A románoknál is válságban a klubfutball

Tizenegy év után ismét nincs csapata a soros ellenfélnek a nemzetközi kupák főtábláján.

Kapcsolódó cikkek

A jó eredményért és a csoport első helyének megőrzéséért lép pályára péntek este a román válogatott a mieink elleni Európa-bajnoki selejtezőn. Minderről a szövetségi kapitány, Anghel Iordanescu beszélt, aki azonban óvatosan folytatta.

Mint mondta, a válogatott világranglistán elfoglalt hetedik helye nem tükrözi hűen a román klubfutball helyzetét: mint ismert, idén egyetlen csapatuk sem lesz ott a nemzetközi kupák főtábláján – csakúgy, mint a magyar bajnokságból, de mi ezt már sajnos megszokhattuk.

Koefficiensekben (még) sokkal jobbak

Az elmúlt öt szezon nemzetközi szerepléseit összesítő UEFA-koefficiensek alapján a Steaua Bucuresti számít a legmagasabban rangsorolt román klubnak. A fővárosi együttes az európai rangsor ötvenedik helyét foglalja el – az elmúlt öt szezonban 35.076 pontot gyűjtött. Összehasonlításképp: a jelenleg legmagasabban jegyzett honi csapat, a Videoton 7.225 ponttal a 193. helyen áll. A magyar bajnoki címvédőt hét további román együttes előzi meg a sorban a Steauán kívül: a CFR Cluj a 96., az FC Vaslui a 132., az Astra Giurgiu a 150., az Otelul Galati a 162., a Petrolul Ploiesti a 173., a bukaresti Dinamo és a Rapid pedig a 174. és 175. helyen állnak.

Egyre gyengébb teljesítményt nyújtanak

Az elmúlt években rendre volt csapatuk a Bajnokok Ligája vagy az Európa Liga főtábláján, de jelentős visszaesés tapasztalható a korábbi idényekhez képest. 2008-ban például két BL-főtáblás csapata is volt Romániának – CFR és Steaua –, míg egy évvel később az EL-ben négy együttes – a Steaua, a CFR, a Politechnica Timisoara és a Dinamo Bucuresti – jutott el a csoportkörig, és még 2011-ben is egyszerre három klub – Steaua, Vaslui, Rapid – szerepelt a második számú sorozat csoportkörében.

2012 őszén a CFR a BL-ben a Manchester Unitedet idegenben verte, míg a portugál Braga ellen hat pontot szerzett a csoportkörben, és csak rosszabb egymás elleni eredménye miatt maradt le a második helyről a Galatasaray ellen. Ebben a szezonban a tavaszt is megérték a csapatok: a Cluj a BL-csoport harmadik helyével harcolta ki a továbbjutást az EL egyenes kieséses szakaszába, míg a Steaua EL-csoportelsőként zárva jutott tovább – az első körben előbbi kiesett az olasz Inter ellen, a Steaua viszont kiejtette a cseh Sparta Prahát, majd az angol Chelsea ellen is 1-0-s előnyt harcolt ki, de a visszavágón 3-1-re kikapott.

Még korábbra visszanyúlva hangzatosabb sikert is találunk: 2006 tavaszán az UEFA Kupában a Steaua az elődöntőig menetelt, ahol az angol Middlesbrough tudta megállítani.

Ezzel szemben tavaly már csak az EL-ben vitézkedtek a román csapatok, de ott kettő is: a Steaua a BL-selejtezőből csatlakozott a főtáblához, míg az Astra a selejtezőkből, a rájátszásban a francia Lyont idegenben lőtt gólokkal kiejtve jutott a csoportkörbe. Utóbbi a D-csoportban zárt utolsóként, míg a bukaresti együttes éppen lemaradt a továbbjutásról a J-csoportban.

Idén viszont már nem ment

A mostani idényben azonban megszakadt a 11 esztendeje tartó sorozat, miszerint mindig volt román csapat legalább az egyik európai sorozat főtábláján.

A BL-selejtező harmadik körében a Steaua a Partizan Beograd ellen maradt alul, így egy párharcot még meg kellett vívnia az EL-csoportkörért – nem sikerült, a Debrecent is búcsúztató norvég Rosenborg 3-0-ra nyert Bukarestben, így hiába a visszavágón aratott 1-0-s siker, a románok búcsúztak a sorozattól.

Az Astra is ebben a körben búcsúzott, karnyújtásnyira a főtáblától: hiába verte a holland AZ Alkmaart 3-2-re az első meccsen, az idegenbeli visszavágón – amely a nyolcvanadik percben még 0-0-ra állt – 2-0-ra alulmaradt. Miriuta László vezetőedző csapata, a marosvásárhelyi ASA a harmadik körben a francia Saint-Étienne ellen esett ki, a Botosanit pedig a második körben búcsúztatta 4-0-lal Nikolics Nemanja csapata, a lengyel Legia.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik