Nemzetközi foci

Manchesteri kiállítás Puskás Ferencről

Szeptember 2-án nyílik az angol Nemzeti Futballmúzeumban.

Kapcsolódó cikkek

Puskás Ferencnek, az egyetemes labdarúgás egyik legnagyobb góllövőjének történetét villantja fel az a kiállítás, amely szeptember 2-án nyílik az angol Nemzeti Futballmúzeumban, Manchesterben.

A National Football Museum honlapjánolvasható írás szerint Puskás Ferenc annak a válogatottnak volt a csapatkapitánya, amely „két hőskölteménybe illő meccsen megalázta Angliát az ötvenes években”.

Az 1954-es világbajnokságon a torna legjobb játékosa lett, majd az 1956-os népfelkelést követően a száműzetést választotta. 31 évesen szerződött a Real Madridhoz, és ötször nyert spanyol bajnokságot, háromszor Bajnokcsapatok Európa-kupáját és a Madriddal megnyerte az első Világkupát is – rögzíti a cikk.

A bemutatandó tárgyak, amelyeket a magyarországi Puskás Intézettel együttműködve sikerült kiállítani, most először láthatók Angliában. Megtalálható közöttük Puskás olimpiai aranyérme, a döntőben viselt cipője, az 1954-es világbajnoki döntő labdája, az általa hordott Real Madrid-mez számos más díj és trófea mellett játékos- és edzői pályafutásából.

Szöllősi György, a Puskás Intézet igazgatója a honlapnak elmondta: „Nagy öröm számunkra, hogy az angol Nemzeti Futballmúzeum ilyen kiállítással tiszteli meg Puskás Ferencet, aki nemcsak Magyarország nemzeti hőse, de minden profi labdarúgó példaképe és egyike a futball első igazi globális sztárjainak.”

David Pearson, a Nemzeti Futballmúzeum igazgató-helyettese hozzátette: „A futball egyik legnagyobbjának az Egyesült Királyságban valaha látott legnagyszerűbb gyűjteményét tárhatjuk a látogatók elé, nagy boldogságunkra. Igazi csemege lesz a futballszurkolóknak.”

A Puskás Intézet és a Nemzeti Futballmúzeum a kiállítást az ebben a hónapban elhunyt Puskás Ferencné, a nagy játékos özvegye emlékének ajánlja.

Szöllősi György a szeptember 2-i megnyitóval egy időben mutatja be új életrajzi könyvét Puskás Ferencről a Manchesterben zajló Futballszakírók Fesztiválja keretében 13 órától.

Olvasói sztorik