Nemzetközi foci

Mindenki a saját felelősségére ihat – ez vár a románokra Pesten

A biztonsági főnök elmondta, hogy kell viselkedniük a szurkolóiknak.

Kapcsolódó cikkek

A Román Labdarúgó Szövetség biztonsági igazgatója hosszasan beszélt arról, milyen biztonsági előírások várnak a román drukkerekre Budapesten, az Európa-bajnoki selejtezőn. Sorin Cojocaru elismeréssel nyilatkozott a meccs helyszínéről, az új Fradi-stadionról, és azt is elárulta, hogy a szurkolói zóna területén az alkohol fogyasztása megengedett, mindenki a saját felelősségére ihat.

– Szeptember negyedikén Budapesten kiemelt mérkőzés vár ránk. Az UEFA előírásainak megfelelően megkaptuk a belépők öt százalékát. Egy nagyon hangulatos arénában, a Ferencváros új stadionjában lesz a találkozó – kezdte Sorin Cojocaru. – Én is ott voltam a biztonsági megbeszéléseken, ahol mindent egyeztettünk, azt is, hogyan kezelik Magyarországon az odautazó román drukkereket. Összesen ezeregyszáz belépőt hozhattunk forgalomba, két nap alatt mind elkelt az interneten. A magyar szövetség eljuttatja nekünk a jegyeket, azokat azonosítás után osztjuk szét. Mindenki, aki jegyet vett, megadta a nevét, születési helyét és idejét, ezeket elküldjük a magyar rendőrség részére. Mindenkinél kötelezően ott kell lennie az útlevelének is, ha a belépőn lévő adatok nem egyeznek az okmányban lévővel, az a drukker nem juthat be a stadionba.

Természetesen a román drukkerek nem dobálhatnak petárdákat a szektorukból. Ezt egyébként a stadion adottságai is megakadályozzák, hiszen egy hálóval kerítik majd el a vendégszektort, amely nem vágható át, de és kiégetni sem lehet.

– Többféle módon indulnak útnak majd a szurkolóink: vonattal, autóval, minibusszal. Amint az országba lépnek, a magyar rendőrség átveszi a kíséretüket, és egészen a kialakított szurkolói zónáig kísérik őket – folytatta Sorin Cojocaru. – Lesz egy szurkolói zóna a román drukkereknek, valahol a pályaudvar közelében. Reggel kilenckor nyit, de oda csak az juthat be, akinek igazolása van arról, hogy érvényes, névre szóló belépője van. A zóna területén az alkohol fogyasztása megengedett, ez nincs korlátozva, mindenki a saját felelősségére ihat. Azok, akiknél tiltott tárgyak vannak, itt még megszabadulhatnak attól, anélkül, hogy őrizetbe kerülnének. A beléptetés előtti ellenőrzés során nagyobb lesz a szigor, akiknél tiltott tárgyak lesznek (petárdák, fegyverek), azokat érvényes belépő birtokában sem engedik be a stadionba, hanem őrizetbe kerülnek, majd visszaviszik őket a vasútállomáshoz. Felhívtuk a román drukkerek figyelmét, hogy csak és kizárólag román zászlókat vihetnek a stadion területére. Településnevek lehetnek azokon, de semmilyen rasszista indíttatású szöveg nem kerülhet a lobogókra – mondta egy interjúbana románok biztonsági főnöke.

Olvasói sztorik