Nemzetközi foci

Sajnálja Dárdai távozását a Bundesliga „magyar hangja”

Réthy Béla szerint az új kapitány, Bernd Storck szinte teljesen ismeretlen Németországban.

Kapcsolódó cikkek

Péntek este a Bayern München – Hamburg mérkőzéssel megkezdődik a Bundesliga 53. idénye. Németországban a legnépszerűbb futballkommentátorok egyike a magyar származású Réthy Béla, aki 1982 óta közvetít bajnoki meccseket. A ZDF munkatársa állandó tagja a közkedvelt szombat esti összefoglalónak, az Aktuelle Sportstudiónak is.

A Népszabadságnakadott interjúban elmondta, hogy szerint hatalmas meglepetés lenne, ha Stieber Zoltán együttese pontot szerezne idegenben. A legutóbbi két bajnokságban csak osztályozón tudta kivívni a bennmaradást a HSV, ezen a héten pedig a Német Kupában egy negyedosztályú csapattól, a Carl Zeiss Jenától kapott ki…

– Bár Stieber nem játszott a kupameccsen, a Bayern ellen megmutathatja, hogy lehet rá számítani – magyarázta Réthy Béla. – Kérdés, hogy Szalai Ádám marad-e Hoffenheimben; ő a mostani csapatánál és a Schalkéban sem játszott jól, úgy vélem, hiba volt, hogy annak idején eljött Mainzból. A Herthánál Dárdai Pál visszahozta a lelket a csapatba. Tehetséges tréner, sajnálom, hogy el kellett köszönnie a magyar válogatottól. Nem láttam a szerződését, de érthető a berlini klub álláspontja: legutóbb épphogy csak bennmaradtak, a vezetőkön nagy a nyomás. Ha rajtam múlt volna, még három meccsig Pali a magyar kapitány. Utódja, Bernd Storck szinte teljesen ismeretlen Németországban. Persze ettől még lehet jó edző.

Brazíliában kezdődött a szerelem

Az 58 éves Réthy Béla szinte akcentus nélkül beszél magyarul. Szülei 1956-ban hagyták el az országot, ő Bécsben született, de élt Brazíliában is (érthető, ha imádja a futballt), és ma már német állampolgár. A Frankfurt melletti Wiesbadenben lakik, a mainzi központú német közszolgálati televízió, a ZDF legnépszerűbb sportriportere. Több mint háromszáz futballmeccset kommentált élőben. Három Európa-bajnoki és két világbajnoki döntőt közvetített, illetve a legutóbbi három Bajnokok Ligája-finálét is az ő kommentálásában izgulhatták végig a német televíziónézők.

Olvasói sztorik