Nemzetközi foci

Sivatagi küldetésen a magyar edzőpáros

Bölöni Lászlótól és Szentes Lázártól aranyat várnak az Al-Ittihadnál, ahol nem sajnálják a pénzt a sikerekre.

Kapcsolódó cikkek

Korábban már beszámoltunk róla, hogy mindössze másfél hónapos gyirmóti szerepvállalás után Szentes Lázár a szaúd-arábiai Al-Ittihad FC csapatánál folytatta karrierjét, ahol az új vezetőedző, Bölöni László segítője lett. A két trénert (és az új igazolás, Sulley Muntarit) július 28-án Milánóban, a csapat olaszországi edzőtáborozása során mutatta be a klub vezetősége.

Az Al-Ittihad székhelye Szaúd-Arábia második legnagyobb városában, Dzsiddában található. Az egyesületet 1927-ben alapították, nyolc bajnoki címével az Al-Hilal mögött az ország második legsikeresebb klubjának számít. Legutóbb 2009-ben nyertek bajnokságot, a következő két évben egyaránt ezüstérmet szereztek, 2011 óta azonban nem sikerült dobogóra kerülniük. Az elmúlt szezonban a korábbi román szövetségi kapitány, Victor Piturca irányításával a negyedik helyen végeztek. Legnagyobb nemzetközi sikereiket a közelmúltban aratták: 1999-ben megnyerték az Ázsiai Kupagyőztesek Kupáját, 2004-ben és 2005-ben pedig az Ázsiai Bajnokok Ligájában bizonyultak a legjobbnak. Utóbbi évben negyedik helyen végeztek a klubcsapatok világbajnokságán.

A csapat jelenlegi kerete Szaúd-Arábiában az egyik legerősebb, a mértékadónak tartott transfermarkt.de adatai szerint a játékoskeret összértéke 14,7 millió euróval (játékosonkénti átlag: 342 ezer euró) az Al-Hilalé után a második legmagasabb. A legdrágább futballista az ötmillió eurót érő ghánai válogatott középpályás, az orosz Rubin Kazanytól érkező Mubarak Wakaso, de egymillió eurónál értékesebbnek számít még a lengyel válogatott középhátvéd Lukasz Szukala (2,7 millió euró), valamint a legnagyobb név, az AC Milantól érkező, az Interrel 2010-ben BL-t nyerő, ugyancsak ghánai válogatott Muntari (1,5 millió euró). A keret további légiósai az arab Majed Al-Khaibari, a román Lucian Sanmartean, valamint a két venezuelai, Yohandry Orozco és Gelmin Rivas.

Az Al-Ittihadnak jelenleg tizenhárom hazai válogatottja van, köztük a csapatkapitány Mohammed Noor. Az új edzői stábbal (amelynek még a szaúd-arábiai Abdullah Gurab, a görög Pantelisz Konsztantinidisz és a holland Jouke Faber a tagjai) még nem lépett pályára az együttes. A csapat következő tétmérkőzését augusztus 15-én, a másodosztály újonca, az Ohod ellen vívja a Herceg Kupában, augusztus 20-án pedig a bajnokságban is megkezdik szereplésüket a sárga-feketék, első meccsüket a Najran otthonában játsszák.

A komoly költségvetésből gazdálkodó klub számára az immár hat éve hiába üldözött bajnoki cím elnyerése a cél, amihez nem sajnálják a pénzt. Muntari éves fizetése hétmillió euró lesz, de ugyanennyit kereshet majd a jelenleg a Schalke 04-nél futballozó ghánai-német Kevin-Prince Boateng is, ha a korábbi híreknek megfelelően a csapathoz igazol.

Olvasói sztorik