Nemzetközi foci

Csőd fenyegeti Guzmics csapatát?

Legyőzte a bajnoki címvédőt a krakkói Wisla, de továbbra is kérdéses, hogy túléli-e az őszt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Beszámoltunk róla, hogy a lengyel élvonal harmadik fordulójának szombati játéknapján Guzmics Richárd csapata, a krakkói a Wisla hazai pályán 2-0-ra győzött Lovrencsics Gergő, Kádár Tamás és Holman Dávid együttese, a bajnoki címvédő Lech Poznan ellen. Ennek fényében akár örömünnep is lehetne Kis-Lengyelország fővárosában, de a valóság az, hogy erre sajnos semmi okuk nincs a játékosoknak és a szurkolóknak…

A történet 2011 tavaszáig nyúlik vissza, amikor a Wisla 1-0-ra legyőzte a Lech Poznant, és elhódította – történelme során nyolcadik alkalommal – a bajnoki címet. Mint hamarosan kiderült, ez volt a krakkóiak hattyúdala. Néhány hónappal később az APOEL Nicosia elbúcsúztatta a lengyeleket a Bajnokok Ligájától és a „Fehér Csillag” azóta sem ért el semmilyen komoly sikert.

Jelenleg – a tegnapi győzelem ellenére – nem is látszik sok esély arra, hogy ez a szomorú helyzet megváltozzon. A klub adósságai 18 millió zlotyt tesznek ki, ebből nyolcmillió a játékosok és a klub alkalmazottjai felé fennálló tartozás. A fő probléma azonban a Tele-Foniki felé fennálló 79 millió zlotys (plusz kamat) adósság, amelyet ez a cég a klubot üzemeltető gazdasági társaságnak adott kölcsön, így annak nem kellett az összeg után adóznia.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a Tele-Foniki, amely a Wisla tulajdonosa is egyben, csak az év végéig fog létezni. A cég jelentősen eladósodott, a bankok konzorciuma körülbelül egymilliárd zloty értékben adtak ugyan hitelt a konszolidáció érdekében, de úgy, hogy közben megfosztották a cégvezetést számos gazdálkodási jogosítványától. Így a Wisla is nehéz helyzetben van, hiszen őszig ki kellene fizetniük az említett tartozásokat a klub alkalmazottai és játékosai felé – ezért egyébként egypontos levonással kezdték a bajnokságot –, mert ha ez nem következik be, akkor a liga a licenc megvonásával fenyegeti a klubot.

Jelenleg nincs a láthatáron senki, aki ki tudná vásárolni a Wislát a Tele-Fonikitól. Folyik ugyan a tárgyalás a Wisla Sportegyesülettel, amely 1997-ben eladta a Tele-Fonikinak a részét, de megtartotta az elővásárlási jogát arra az esetre, ha a cég megválna tulajdonrészétől. Viszont a Wisla SE biztosan nem tudja fenntartani a profi futballt, így új befektetők után kell nézni, de egyelőre semmi konkrétum nincs az ügyben.

Felvetődött, hogy a Tele-Foniki tulajdonosa, Boguslaw Cupial privát személyként száll be az üzletben és saját forrásaiból finanszírozza majd a futballklubot. Cupial meglehetősen vagyonos üzletember, 2013-ban egymilliárd zlotyra becsülték a vagyonát. Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a forgatókönyvek között ott van a legrosszabb is, nevezetesen, hogy a Wisla elveszti a licencét és megszűnik az első osztályú profi futball…

A jelenlegi helyzet a rossz gazdálkodásból és a világos jövőkép hiányából adódik. A 2011-es bajnoki cím után, ha bármilyen fizetési probléma akadt, akkor eladtak egy-egy jobb játékost külföldre és az árából betömték a költségvetési lyukakat. Így hárommillió eurót kaptak például Pawel és Piotr Brozekért, akik a török Trabzonsporba szerződtek, majd Maor Melikson 800 ezer euróért a spanyol Valenciába igazolt, vagy Michal Chrepak 1.2 millió euróért távozhatott. Ma már ilyen értékű játékosok nincsenek a klub alkalmazásában, más megoldás után kell nézni.

Nem rózsás a helyzet tehát Krakkóban, de nehezen tudjuk elképzelni, hogy a patinás klub, amelynek meccseire általában 15-20 ezer (nagyobb rangadókra 40 ezer) szurkoló rendszeresen kijárt, eltűnjön a lengyel futball térképéről – írja az egyik vezető lengyel sportoldal cikke nyomán az Ultras Liberi.

Olvasói sztorik