Nemzetközi foci

Kádár Tamás: „Jó véleménnyel vannak rólunk”

A válogatott védő elmondta, hogy a lengyel élvonalban a címvédés, a BL-selejtezőben pedig a továbbjutás a Lech Poznań célja.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Rendkívül mozgalmas, eseménydús időszakot élnek át a Lech Poznan magyar légiósai, de közülük is leginkább Kádár Tamás. A lengyel élvonal felsőházi rájátszása még a magyar NB I-nél is később ért véget, de mivel csapata aranyérmet nyert, ezt aligha bánta. Utána a válogatottban is szép sikert ért el, hiszen a finnországi 1-0-s győzelem komoly lépést jelent az Európa-bajnoki kijutás felé.

Nyári szünet szinte alig jutott a védőjátékosnak, máris kezdődött a felkészülés, majd az új szezon, amelyben előbb elhódították a Szuperkupát, jelenleg pedig heti két mérkőzés jut nekik, ugyanis a bajnokság mellett a Bajnokok Ligája-selejtezőben is helyt kell állniuk. Az élvonalban egy győzelem és egy vereség a mérlegük, az európai porondon pedig a bosnyák FK Sarajevo búcsúztatása után a svájci bajnok FC Basel vár rájuk.

Kádár Tamás a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta: honfitársainkról jó véleménnyel vannak odakint, tehát lehet, hogy a későbbiekben még több magyar igazol Lengyelországba.

– Az elmúlt hetekben mindig játszottam, a heti két mérkőzés miatt egyetlen szabadnapom sem volt, ezért a vezetőedzőnk néhány játékosnak – köztük nekem is – kötelező pihenőnapot írt elő, hogy a nagy terhelés miatt regeneráljunk. Jól jön egy kis szünet, de így is el kellett mennem a stadionba, mert lengyel nyelvórám volt – mesélte Kádár Tamás.

– Hogy halad vele?
– Nehezen, mert még nem volt olyan sok órám, amióta itt vagyok, és alapvetően nehéz nyelvnek tartom. Próbálok mindent megtenni annak érdekében, hogy haladjak, mert úgy gondolom, főleg a pályán, de azon kívül is fontos, ha megértem, amit az emberek mondanak.

– Ilyen szempontból talán nem előny, hogy két magyar csapattársa is van, hiszen velük nyilván magyarul kommunikálnak.
– Igen, viszont ha valamit fordítani kell, és az illető nem tud angolul, akkor Lovrencsics Gergő segítségét kérjük, mivel ő már három éve itt van, tud lengyelül és megérti, amit mondanak. Szerencsére Lengyelországban a legtöbben beszélnek angolul, úgyhogy megértetjük magunkat.

– Hogyan viselte, hogy alig jutott idő a pihenésre a rövid nyári szünetben?
– Gyakorlatilag minden évben ez van, szinte nincs is nyári szünetem, tehát mondhatni, hozzá vagyok szokva. Persze, jobb lett volna több időt otthon lenni Magyarországon a családdal és a barátokkal, de hát ez van… Profi focisták vagyunk, meg kell tennünk ezeket a lépéseket. Másfél hetem volt otthon, ami tényleg nagyon kevés, de nem tudunk mit tenni ez ellen, fel kellett készülnünk a Bajnokok Ligájára, illetve a lengyel élvonalra is, mert szeretnénk megvédeni a címünket, megint bajnokok akarunk lenni. A szezon elején sok meccsünk van, a felkészülés is elég gyors volt, de úgy gondolom, jó formában vagyunk.

– A kilencvenes években Izraelben és Belgiumban is sok magyar játékos szerepelt, most viszont úgy tűnik, Lengyelország lesz a sláger. Vajon miért ilyen népszerűek a magyarok a kinti klubok számára?
– Ahogy hallottam, nagyon szívesen mennek Magyarországra játékosokat keresni, mert technikai képzettségben a mieink helyt tudnak állni. Persze, a lengyel ligában sokkal erősebb a tempó, mint otthon, de már öten vagyunk itt, és a legtöbben elég sokat szoktunk játszani. Jó véleménnyel vannak rólunk, illetve a magyarokról általában, tehát lehet, hogy a későbbiekben még több honfitársunk jön Lengyelországba. De ne feledjük, hogy miután kijönnek, helyt is kell állniuk!

– A Lech Poznannak pedig az FC Basel ellen kell helytállnia szerdán. Mire számítanak a svájci bajnok ellen?
– Hazai közönség előtt kezdünk, ami számunkra előny, hiszen remélhetőleg telt ház lesz. Úgy gondolom, az ellenfelünk számít esélyesebbnek a párharcban, viszont jó felkészülésen vagyunk túl, megnyertük a Szuperkupát, illetve a BL-selejtezőben is jól szerepeltünk, jó meccseket játszottunk eddig, ezért mondhatom, hogy fel vagyunk készülve a találkozóra, de erről elsősorban nem beszélni kell, hanem majd a pályán teljesíteni. Nem lesz könnyű, mert egy európai szinten is kiváló csapatról van szó, amely minden évben a Bajnokok Ligájában játszik. Biztos vagyok benne, hogy nehéz meccs lesz, de ha csapatként fogunk működni – ahogyan az elmúlt meccseken –, fejben ott leszünk, és végre tudjuk hajtani a taktikát, akkor meglepetés is érheti a bázelieket azáltal, hogy továbbjutunk.

Olvasói sztorik