Nemzetközi foci

A Fradi az esélyesebb a Zeljeznicar ellen

Ebben a bosnyákok is egyetértenek; a Debrecennek a lett fővárosban kell jó eredményt elérnie.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Két magyar csapat érdekelt az Európa Liga-selejtező második fordulójában: a csütörtöki első felvonás során a kupagyőztes Ferencváros a bosnyák Zeljeznicart fogadja, míg a bajnoki negyedik Debrecen Rigában a Skonto FC vendége lesz.

Kondás Elemér, a hajdúságiak vezetőedzője szerint „kellemetlen ellenfél vár” együttesére. A klub honlapjának adott nyilatkozatában hangsúlyozta, a céljuk nem is lehet más, minthogy jó eredményt érjenek el idegenben, így a jövő heti hazai visszavágót továbbjutási reménnyel várhassák.

Kifejtette, esélyekről a nemzetközi kupában kár beszélni. Példaként említette, hogy az előző fordulóban játékosai hiába győztek meggyőző teljesítménnyel 3-0-ra a montenegrói FK Szutjeszka ellen, az idegenbeli visszavágón komoly gondjaik voltak a 2-0-s vereség alkalmával. Azt viszont kiemelte, hogy ezúttal nem olyan extrém körülmények várják Rigában a csapatát, mint a 41 fokos montenegrói kánikulában.

Az EL-ben bajnoki ezüstérmesként szereplő Skonto az első körben az ír St. Patrick’s Athletic együttesét kettős győzelemmel, 4-1-es összesítéssel búcsúztatta. A lett bajnokság már javában tart: a rigaiak 11 forduló alatt 21 pontot gyűjtöttek, ezzel jelenleg is második helyen állnak, de saját közönségük előtt veretlenek, hat meccsükből ötöt megnyertek.

A Ferencváros szintén bajnoki ezüstérmessel találkozik a bosnyák FK Zeljeznicar révén. A magyar együttes honlapja szerint a rivális legveszélyesebb játékosa Riad Bajic, aki 21 évesen a gólkirályi címet is megszerezte 15 találattal, ráadásul a máltai Balzan FC búcsúztatása során kétszer is eredményes volt. Emellett a Zeljeznicar a Ferencváros elleni párharcra már benevezte keretébe Joco Stokicot is, aki az előző szezonban a Borac játékosaként tíz találatig jutott, korábban pedig Magyarországon is megfordult, de a Honvéd és a Kecskemét színeiben összesen 11 élvonalbeli meccset játszott és kétszer volt eredményes.

A Zeljeznicar a múlt héten 1-0-ra győzte le a Balzan Youth együttesét a hazai visszavágón, így összesítésben 3-0-lal jutott tovább. A csapat vezetőedzője, Milomir Odovic azonban kritikusan nyilatkozott.

– Ezzel a hozzáállással a Fradi ellen nincs esélyünk. Idegenben jobban játszottunk, nehezebb volt rávenni a játékosokat a kettő-nullás siker után, hogy kellően hajtsanak. Felkészülési meccsnek is felfoghatjuk ezt, jobbak voltunk a Balzannál. A figyelmünk az elmúlt időszakban nem volt tökéletes, az intenzív edzéseken is láttam olyan dolgokat, amiken még javítanunk kell – vélekedett kritikusan Milomir Odovic.

Jasmin Bogdanovics szerint a Fradi a párharc esélyese, de sikerült feltérképezni az ellenfelet.

– Mindenki tudja, hogy jobban kell játszanunk a Fradi ellen, mint a Balzan-meccsen tettük, ha tovább akarunk jutni. Biztos vagyok benne, hogy képesek leszünk erre, más hozzáállással megyünk ki a pályára, mint a múlt heti találkozón. Megnéztük a Ferencváros néhány mérkőzését, minden részletét megismertük a játékának. Kétségtelen, hogy jobb csapat, mint a Balzan. Nehéz meccsre számítok, de bízom benne, hogy sikerül gólt szereznünk, ami nagy segítség lehet a visszavágóra. Az ellenfél a párharc esélyese, de mindent meg fogunk tenni – szögeztele Jasmin Bogdanovics.

Az első fordulóban a holland Go Ahead Eagles gárdáját 5-2-es összesítéssel felülmúló Ferencváros a többi között abban bízhat, hogy kerete rutinosabb játékosokból áll. A magyaroknál öt futballistának is van főtáblás tapasztalata a második számú európai kupasorozatban, míg a riválisnál egynek sem. A Zeljeznicarnak rendkívül fiatal a csapata, ugyanis az előző fordulóban pályára lépett játékosai átlagéletkora 23.9 év, míg ugyanez a szám a Ferencváros esetében 26.7 év.

A két csapat egyszer már találkozott egymással: 1972-ben az UEFA Kupa negyeddöntőjében 3-3-as összesítés után az FTC tizenegyesekkel vívta ki a továbbjutást.

A DVSC 18 órától játszik Rigában, míg a Ferencváros találkozója 20.30-kor kezdődik a Groupama Arénában.

Olvasói sztorik