Nemzetközi foci

Totti a világ leghűségesebb labdarúgója

Iker Casillas távozott, de az AS Roma csapatkapitánya még tartja a frontot a legismertebb egycsapatos labdarúgók listáján.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A Real Madrid szombat este jelentette be hivatalosan, hogy távozik a klub legendás kapusa, Iker Casillas, aki a továbbiakban a portugál FC Porto kapuját védi. Hatéves korában került a klub utánpótlásába, az első keretben pedig 1999-ben mutatkozott be. Eddig ő is szerepelt az egycsapatos labdarúgók listáján, de klubváltása miatt értelemszerűen lekerült onnan.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában bemutatjuk, a jelenleg is aktív futballisták közül kik a klubhűség legismertebb mintaképei.

Régebben, amikor még nem forogtak ilyen csillagászati összegek a sportágban, sokkal többet számított a kötődés, ezért a klubváltások sem voltak ilyen gyakoriak. Hogyha hazai példákat keresünk, elég csak Albert Flórián (FTC), Farkas János (Vasas), Sárosi György (FTC), Szusza Ferenc (Újpest), vagy Zámbó Sándor (Újpest) nevét említenünk.

És ha már honfitársainknál tartunk, maradjunk is a hazai mezőnyben, hiszen az MTK csapatkapitánya, Kanta József a klubhűség magyar jelképévé vált az elmúlt évtizedben. Bár Keszthelyen született, és Ajkán kezdett focizni, majd később a Bodajk FC színeiben is játszott, eddig felnőtt karrierje során kizárólag a fővárosi kék-fehéreket erősítette. A debreceniek jelenlegi keretéből Verpecz István és Mészáros Norbert a leghűségesebb, Szombathelyen pedig Devecseri Szilárdra, Iszlai Bencére, Rózsa Dánielre és Schimmer Szabolcsra is büszkék lehetnek.

A jelenlegi NB I-es mezőny tagjai közül a paksiakat is érdemes megemlíteni, hiszen tőlük Báló Tamás és Kiss Tamás, az újpestiek közül pedig Litauszki Róbert tekinthető egycsapatos labdarúgónak, ami a felnőtt pályafutást illeti.

A külföldi játékosok felsorolását ebben az összeállításban biztosan Jamie Carragher nevével kezdenénk, de a Liverpool saját nevelésű középhátvédje tavalyelőtt visszavonult. A Beatles-városi vörösök másik legendás tagja, Steven Gerrard is nemrégiben iratkozott le a listáról, hiszen az USA profiligájában (MLS) szereplő Los Angeles Galaxy-ba igazolt. A barcelonai ikon, Xavi Hernandez az arab világot választotta, de az amerikai Steve Cherundolót, sem hagyhatjuk ki, aki az Egyesült Államokban született, de felnőttként kizárólag a német Hannover színeiben focizott.

A listát a végtelenségig biztosan nem folytathatnánk, de a következő neveket még véletlenül sem hagynánk ki: Tony Adams (Arsenal), Franco Baresi (Milan), Santiago Bernabéu (Real Madrid), Wes Brown (Manchester United), José Antonio Camacho (Real Madrid), Ryan Giggs (Manchester United), Sepp Maier (Bayern München), Paolo Maldini (Milan), Gary Neville (Manchester United), Manuel Pellegrini (Universidad de Chile), Carles Puyol (Barcelona), Paul Scholes (Manchester United), Uwe Seeler (Hamburg), Berti Vogts (Borussia Mönchengladbach), Lev Jasin (Dinamo Moszkva), Ledley King (Tottenham Hotspur).

Igen ám, de cikkünk elején azt ígértük, hogy a jelenleg is aktív futballistákról fogunk írni, eddig viszont csak olyanokat találtunk, akik bár végig hűségesek maradtak életük egyetlen klubjához, de már visszavonultak, vagy pedig olyanokat, akik harmincéves koruk után, levezetésképpen eligazoltak máshova.

Egyetlen olyan játékos maradt a legismertebb egycsapatosok közül, aki még mindig ugyanott játszik, ráadásul továbbra is remek formában, ő pedig nem más, mint az AS Roma élő legendája, az olasz Francesco Totti. Szegénynek 38 éves korában meg kellett érnie, hogy a Farkasok kikapnak a magyar NB II-es Gyirmóttól, de azért reméljük, a szombati edzőmeccs 2-1-es kudarca nem árnyékolja be az egyébként kétségkívül csodálatra méltó pályafutását.

Mivel egész eddig karrierjét az AS Románál töltötte, nem csoda, hogy ő a csúcstartó a gólok és a pályára lépések tekintetében is a klubnál. Az idei olasz köztársasági elnök választáson öt – az eljárási szabályok miatt érvénytelen – szavazatot is kapott.

Olvasói sztorik