Nemzetközi foci

Nem kapkodnak U20-as válogatottjaink után

A menedzserek szerint a vébécsapat tagjainak többsége már korábban nevet szerzett, ezért váltanak kevesen klubot a nyáron; Mervó a kivétel.

Az U20-as vébé-keret, és a játékosok klubjai a torna idején

Kapusok:
Székely György (Újbuda)
Horváth Dániel (Győri ETO)
Demjén Patrik (MTK Budapest)
Védők:
Osváth Attila (SZTK-Erima)
Tamás Krisztián (Slavia Praha)
Kecskés Ákos (Atalanta)
Lenzsér Bence (Paksi FC)
Talabér Attila (MTK Budapest)
Forgács Dávid (Atalanta)
Középpályások:
Pongrácz Viktor (Lombard Pápa)
Oláh László (Vasas Kubala Akadémia)
Vida Máté (Vasas)
Németh Márió (Szombathelyi Haladás)
Kalmár Zsolt (RB Leipzig)
Nagy Ádám (Ferencváros)
Berecz Zsombor (Vasas)
Sallai Roland (Puskás Akadémia)
Támadók:
Mervó Bence (Győri ETO)
Zsótér Donát (Puskás Akadémia)
Nagy Dominik (Ferencváros)
Popov Patrik (Ferencváros)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Mervó maradására kicsi az esély; Mervó Bence egyelőre kivár; Mervó külföldön szerezne rutint – néhány hír az utóbbi hetekből honlapunkról.

Három hete ért véget az U20-as világbajnokság a magyar válogatott számára, amely a későbbi győztes szerbek ellen esett ki a nyolcaddöntőben, hosszabbítás után, ám kis túlzással azóta csak az öt találatot és társgólkirályi címet szerző Mervó Bencéről szólnak a hírek. Ez valamennyire érthető, hiszen a Győri ETO megszűnt, így a keret legértékesebb fiatalja szabadon igazolható.

Mellette csupán két klubváltásról hallhattunk a nyáron a vébé-keretből: Osváth Attila Szigetszentmiklósról a Vasasba ment, Székely György az Újbudából Paksra tart – igaz, egyelőre nem írt alá, és arról is beszélt, hogy inkább külföldön folytatná. Zsótér Donát éppen a héten tért vissza újabb kölcsönszerződéssel a Puskás Akadémiához, és egyelőre a többiek is maradtak eddigi klubjaiknál.

Miért nincs nagyobb érdeklődés a világbajnokságon tisztességesen szereplő, ám a legjobb 16 között búcsúzó válogatott játékosai iránt? – ezt a kérdést tettük fel az átigazolási piacot jól ismerő menedzsereknek.

– Az U20-as vébének természetesen van „felhajtóereje”, nőhet a játékosok értéke, elindulhatnak az úton egy komoly csapat felé. Persze egész más lenne a helyzet, ha mi jutottunk volna a döntőbe, mondjuk az éppen minket búcsúztató szerbek helyett. A magyar keret sajátossága, hogy korukhoz képest kipróbált labdarúgókból állt, akik élvonalbeli csapatokban játszanak, ismeri őket a szakma. Mervó Bence sorsa az ügynökeire tartozik, minden bizonnyal azon dolgoznak, hogy csapatot találjanak neki külföldön – fogalmazott Vörösbaranyi József játékosügynök, a Stars&Friends Hungary ügyvezetője, aki a vébé-keretből Kalmár Zsolt, Lenzsér Bence és Pongrácz Viktor ügyeit intézi.

És ha már Mervó Bence: a támadót képviselő Careers Management Group menedzseriroda egyik igazgatója, Kövesdi Viktor a Magyar Hírlapnak elmondta, kellemes helyzetben vannak, mert Európa szinte valamennyi bajnokságából van érdeklődés a csatár iránt.

– Egyelőre az ajánlatokat vizsgáljuk. Bence számára az a legfontosabb, hogy olyan klubhoz szerződjön, ahol játszhat, hiszen felnőttbajnoki rutinja még nincs. Győrben erre nem volt lehetősége, valamiért nem merték vagy nem akarták játszatni az NB I-es csapatban. Természetesen magyar klubok is keresték, szívesen szerződtetnék, de megköszöntük a hazai egyesületek érdeklődését, mert azt reméljük, hogy külföldön találunk neki csapatot – mondta a lapnak Kövesdi, hozzátéve: két-három héten belül, legkésőbb július közepéig eldől, hogy hova szerződik Mervó.

Illés Zoltán menedzsertől azt kérdeztük, mennyire lepte meg az U20-as játékosok nyári „mozdulatlansága”.

– Nem mondanám meglepőnek. Az U20-as vébének mindig kettős a szerepe: nem lebecsülve azt az eredményt, de amikor 2009-ben bronzérmet nyertünk, több nagycsapat sem engedte el riválisaink játékosait a tornára. Most jobb volt a helyzet, a legjobbak játszottak Új-Zélandon, Mervó esete pedig a gólkirályi cím miatt kiemelkedő – sok menedzser figyelte a tornát, de mondjuk a felnőtt vébével nem hasonlítható össze – kezdte Illés Zoltán.

– A magyar csapat helyzete azért érdekes, mert nem ismeretlen játékosok alkották a keretet, Bernd Storck is főleg azokra számított, akiket Mészöly Géza már kipróbált, még ha voltak is új arcok a pályán. Tehát a közvélemény és a szakma ismerte a játékosokat, nem a megye háromból lettek előhúzva. Talán éppen Osváth Attila az, aki itt csinálta meg a szerencséjét, és igazolt NB I-es együtteshez. A lipcsei Kalmár Zsolt például már korábban eladta magát, nem kellett senkinek bemutatni. Sajnos az általam képviselt Németh Márió esete másik kategória: hiába kezdett az első, győztes meccsen, megsérült, nem tudta megmutatni, mire képes, így neki a világbajnokság rosszul végződött – tette hozzá.