Nemzetközi foci

Fehér Csaba a „hollandfoci” táborban

A korábbi válogatott labdarúgó még nem tudja biztosan, hogy az edzői pályán képzeli-e el a jövőjét.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Korábban beszámoltunk róla, hogy közös nyári focitábort rendez a holland Vitesse és a Vasas Kubala Akadémia. A hollandfoci tábor szervezői nagy esélyt látnak arra, hogy a jelentkező ifjú reménységek között lesz egy újabb, nemzetközi sikert elérő fiatal is – a program végén a két legtehetségesebb, legalkalmasabb lehetőséget kap egy bemutatkozásra a holland csapatnál.

Ketten-hárman a Vitesse Arnhem válogatóján vehetnek részt Hollandiában, amely belépőt jelent a nemzetközi futball világába. A programban a külföldi szakedzőkön kívül a Vasas Kubala Akadémia csapatedzői segítik a minél profibb felkészülést, a sikeres hollandiai karriert befutott, volt válogatott labdarúgó, Fehér Csaba vezényletével.

– A Vitesse utánpótlásedzői jönnek Magyarországra, kiegészülve a Vasas utánpótlásedzőivel, párban fogják vinni a csoportokat, és én leszek az egyik tréner – kezdte Fehér Csaba. – Egyéni képzéseket tartok a Kubala Akadémián heti két-három alkalommal, csapatom nincs, de mellette, ha kell, besegítek az edzőknek. Számomra tanulási folyamat ez a két év, amit a Kubala Akadémiánál töltöttem. A gyerekeknek és a magyar edzőknek is jó alkalom, hogy belekóstoljanak a holland módszerekbe. Persze arra ne gondoljon senki, hogy egy hét alatt csodát lehet tenni, és óriási dolgok fognak történni. A nyári szünet hasznos állomása lehet ez a tábor a résztvevő magyar utánpótlás-játékosok számára. A Vitesse részéről is úgy érkeznek az edzők, hogy ők is szeretnének tanulni. Beszéltem az ottani akadémia vezetőjével, és abszolút úgy fogják fel, hogy ők is kaphatnak a magyar edzőkkel és gyerekekkel eltöltött egy héttől. Volt alkalmam tizenegy éven keresztül ismerkedni a holland focival és módszerekkel, és úgy gondolom, közel állnak hozzám. Viszont holland edzővel párban edzést tartani számomra is egy új lehetőség.

A 39 éves, egykori 41-szeres magyar válogatott Fehér Csaba a NAC Breda, a PSV és a Willem II korábbi játékosaként pontosan tudja, melyek a holland labdarúgás azon sajátosságai, amelyek hasznosak lehetnek a magyar fiatalok számára.

– A rendkívüli szervezettség mindenképp fontos. Sok újat nem tudok mondani, a gyakorlatok között nincs nagy különbség, viszont a gyakorlatok sebessége között elég komoly az eltérés. A legnagyobb különbség a holland és a magyar fociban továbbra is a labdarúgók száma között van. Egy holland korosztályos csapatban – nem túlzok, ha azt mondom, hogy – több mint száz gyerekből válogathatnak az edzők. Magyarországon azért nincs ekkora konkurencia, annak ellenére sem, hogy az elmúlt években szépen emelkedett a kiskorú labdarúgók száma. Bízzunk benne, hogy ez egy folyamat, ami még sok-sok évig fog tartani. Látni kell, hogy Hollandiában tízszer annyi az igazolt labdarúgó, mint Magyarországon.

Az egykori kiváló szélső védő még nem döntötte el teljesen, hogy az edzői pályán szövöget-e komoly terveket.

– Még nem tisztult le bennem, hogy edző leszek-e. Abban hiszek, hogy ha edző akarok lenni, akkor az egy hosszútávú tanulási folyamat. Ha megérik bennem a döntés, hogy igen, edző leszek, akkor az eddigi két évben szerzett tudást és tapasztalatot vinni fogom magammal, és nem a nulláról kezdem a szakmát. Orientálódási fázisban vagyok jelenleg, mindenképp a futballon belül akarok maradni, de még nem szeretném egyértelműen kijelenteni, hogy biztosan edző leszek.

Olvasói sztorik