Nemzetközi foci

Paulo Sousa, a „Juvés szardarab”

Firenzében nem mindenki örülne a Videoton korábbi portugál edzőjének.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Miközben a La Gazetta dello Sport értesülései szerint már eldöntött tény, hogy a váratlanul lemondott Vincenzo Montella utódja Paulo Sousa lesz a Fiorentina kispadján, a lap arról számol be, hogy Firenzében igen erős megnyilvánulásokkal jelzik a szurkolók, nem örülnének a portugál edzőnek.

Firenze egyik történelmi központjában egy feliratot festettek a falra: „Sousa egy púpos szardarab” szöveggel. (A „gobbo” kifejezést használták, ami olaszul púpost jelent és a Juventus egyik gúnyneve az ellenfelek szurkolói között, eredete egyes értelmezés szerint a torinói FIAT-gyárban meggörnyedve dolgozó munkások gúnyolása volt, de az is lehet, hogy egy régi, nem túl előnyös Juve-mez alapján nevezték el így a játékosaikat.) Vagyis Sousa egy juvés szar… A tréner, mint ismert, Olaszországban először a Juventusban futballozott és BL-döntőt nyert velük 1996-ban.

A Fiorentina-fanatikusok tiltakozása annyiban nem meglepő, hogy a két klub hívei között még olasz szenvedéllyel nézve is igen súlyos az utálat – sokan ezt a kilencvenes évek elejére vezetik vissza, amikor Roberto Baggiót, a firenzeiek dédelgetett kedvencét elhappolta a Juventus, de a gyűlölet ennél állítólag régebbi keletű és egy sokáig vitatott, bajnoki aranyról döntő régi meccs az oka.

A Fiorentina vezetőségét mindenesetre aligha befolyásolja a tiltakozás, a Gazzetta szerint már csak Sousa jelenlegi klubjával, a svájci Basellel kell megegyezni a tréner szerződtetéséről, mert jelenleg érvényes szerződés köti a piros-kékekhez. Sousa a legutóbbi két szezonban egyaránt bajnokságot nyert csapataival, az izraeli Maccabival és a Basellel.

Olvasói sztorik