NB I

Mennyit ér külföldön a magyar érem?

Megnéztük, hogyan folytatódott a hazánkban sikeresen dolgozó külföldi edzők karrierje.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Joan Carrillo Milan vezetésével megnyerte a 2014–2015-ös bajnokságot a Videoton. A portugál szakember lett a harmadik külföldi tréner, aki bajnoki címet ünnepelhetett az NB I-ben. Ennek kapcsán a Rangadó.hu legújabb összeállításában annak járunk utána, vajon a magyar élvonalban jelentősebb eredményeket elérő külföldi szakvezetők milyen karriert futottak be a magyarországi sikerek után.

Szövetségi kapitány lett Beránek

Carrillót megelőzően a cseh Miroslav Beránek ünnepelhetett aranyérmet a hazánkban dolgozó külföldi trénerek közül. Beránek vezetésével a Debreceni VSC 2007-ben hódította el a bajnoki címet – mellette egy kupaezüst is összejött –, de a következő szezonban a gyengébb szereplés miatt féltávnál távoznia kellett. Az Egyesült Arab Emirátusokba szerződött, ahol az Al-Vaszl csapatát vette át, a címvédővel azonban gyengén muzsikált, így újfent megköszönték a munkáját. Hazájában az 1. FC Brno élére nevezték ki ezt követően (2008 decembere), amellyel két idényt zárt a középmezőnyben. Öt hónap erejéig volt az SK Kladno edzője, majd 2011 januárjának végén a kazah válogatott élére került.

Beránek szövetségi kapitányi feladatai mellett a helyi FK Asztana vezetőedzői teendőit is elvállalta. A válogatottat a 2012-es Európa-bajnoki selejtezők felénél vette át, és négy ponttal zárta a sorozatot. A 2014-es világbajnoki selejtezőket viszont már vele dolgozta végig a csapat, amely végül öt ponttal végzett a csoportjában. A selejtezők után nem hosszabbítottak vele, de közben klubszinten újabb sikereket jegyzett: az Asztanával kupát és Szuperkupát is nyert. 2013 nyaráig volt klubedző, majd tavaly nyáron már ismét hazájában, a cseh Slavia Prahánál vágott bele a munkába.

Kapitányt váltott Kuusela

A finn Martii Kuusela 1992 őszén került Kispestre, és nem kis bravúrt végrehajtva bajnokot csinált a Honvédból. A következő szezont azonban ő sem bírta végig: 1994 tavaszán kirúgták. Ezután dolgozott a görög Proodeftiki FC-nél, majd az 1995–1996-os szezonban a ciprusi Apollon Limasszolt irányította. Ezután visszatért hazájába, ahol a FinnPA FC másodedzőjeként bajnoki bronzérem került a nyakába.

Kuusela a későbbiekben sem tudta megismételni a Honvéddal elért bravúrt: 2000 és 2002 között a görög Panioniosznál dolgozott, majd később az Ariszt is trenírozta. 2008-ban aztán ismét hazájában, a TPS-nél vállalt munkát – éppen a mostani finn szövetségi kapitányt, Mixu Paatelainent váltotta a kispadon. Együttesét a Ligakupa döntőjéig vezetett, de végül be kellett érnie egy ezüstéremmel.

Vezetőedzőként az ezüsthöz szokott Ten Cate

A holland Henk Ten Cate bajnoki címet ugyan nem ünnepelhetett a magyar élvonalban, de közel járt hozzá az MTK-val. A szakvezető irányításával a csapat második lett az 1999–2000-es szezonban, míg a Magyar Kupában elsőként végzett. Ten Cate karrierje ezután felfelé ívelt: 2000 és 2003 között a holland NAC Bredát dirigálta, amellyel UEFA Kupa-indulást harcolt ki 2003-ban, majd a szezon végén az Ajaxtól kapott menedzseri ajánlatot. Ő azonban inkább a Barcelona másodedzői szerződését fogadta el, és Frank Rijkaarddal karöltve két bajnoki címig és egy Bajnokok Ligája-győzelemig vezették a katalánokat.

2006-ban aztán elfogadta az Ajax ajánlatát, amellyel első szezonjában megnyerte a Szuperkupát, a Holland Kupát, míg a bajnokságban rosszabb gólkülönbséggel – egy gól döntött – végzett a bajnok PSV mögött. 2007 őszén a Chelsea kivásárolta szerződéséből. Az angol klubnál ismét másodedzőként dolgozott, ezúttal Avram Grant oldalán. BL-döntőt játszhatott a nevükkel fémjelzett csapat, de azt tizenegyesekkel elbukta a Manchester United ellen, csakúgy, mint a bajnokságot – utóbbiban két ponttal volt jobb a United. Grantet kirúgták, vele együtt pedig Ten Caténak is megköszönték a munkát.

Nem volt sokáig állás nélkül, júniusban már a görög Panathinaikosznál jelentették be. Másfél szezont töltött a csapatnál, egy bronzérmet könyvelhetett el a bajnokságban úgy, hogy csapata lőtte a legtöbb gólt. 2009 őszén azonban távozott. A következő tavasszal az arab Al-Ahlinál kapott munkát, majd a katari Umm Salal, később pedig a kínai Sandong Luneng edzője lett. Legutóbb a Sparta Rotterdamnál volt beugró edző.

Sousa újabb aranyéremre hajt

2011-ben jelentették be a Videoton csapatánál Paulo Sousát. A portugál szakvezető a friss bajnokot vette át a szezon végeztével, nem véletlen, hogy nagy elvárások voltak vele szemben. A Bajnokok Ligája selejtezőjéből azonban hamar búcsúzott a csapata. A bajnokságban ezüstérmes lett a címvédővel, 2012 őszén pedig kiharcolták az Európa Liga-csoportkört, ahol a portugál Sportingot maga mögé tudta utasítani a fehérvári együttes.

Sousa aztán 2013 januárjában távozott, családi okokra hivatkozva. Bár a neve felvetődött több csapatnál is – a New York Red Bulls volt a legkomolyabb kérő a hírek szerint –, fél év szünet következett. Tavaly nyáron az izraeli Maccabi Tel-Avivnál jelentették be, amellyel első idényében bajnok lett. Egy év után viszont távozott, a svájci FC Basel irányítását vette át, amellyel öt fordulóval a mostani szezon vége előtt magabiztosan vezetik a pontvadászatot.

Visszatérő korábbi sikeredzők

Szintén ezüstérmet szerzett a Ferencváros edzőjeként 7-1-es sikerrel debütáló horvát Marijan Vlak. Az 1998–1999-es szezon második felében Nyilasi Tibort váltotta a kispadon, de csak fél szezon jutott neki, majd megköszönték munkáját. Később volt a Dinamo Zagreb és a Zilina edzője is, de a Videoton és a Vasas élén is megfordult. Legnagyobb sikerét közvetlenül a Fraditól való távozása után érte el: horvát bajnokságot nyert a Dinamóval, majd 2002-ben a kupát is bezsebelték.

Marco Rossi rövid pihenő után dolgozik ismét a Budapest Honvéd élén: a csapatot hosszú idő után, 2013-ban bronzéremig vezette, de a következő szezon nem sikerült jól, így 2014 tavaszán távozott, idén februártól viszont ismét ő irányítja a csapatot.

Olvasói sztorik