NB I

NB I: aranykapuban a Videoton

Szimbolikus siker: a fehérváriak 2-1-re győztek a tavalyi bajnok Debrecen otthonában.
OTP Bank Liga, 26. forduló
Debreceni VSC-TEVA – Videoton FC 1-2 (0-1)
Debrecen, 6200 néző. Játékvezető: Iványi
DVSC: Verpecz – Nagy Z. (Mihelics, 64.), Máté P., Brkovics, Korhut – Jovanovics, Varga J., Szakály P., Bódi – Sidibe (Kulcsár T., 57.), Balogh N. (Tisza, 74.). Edző: Kondás Elemér
Videoton: Calatayud – Szolnoki, Juhász R., Vinicius, Stopira – Gyurcsó (Álvarez, 87.), Sándor Gy., Simon Á., Oliveira (Trebotics, 67.) – Feczesin (Kovács I., 78.), Nikolics. Edző: Joan Carrillo Milan
Gólszerzők: Bódi (82.), illetve Gyurcsó (43.), Feczesin (54.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Már hetek óta nyilvánvaló, hogy a Videoton lesz a bajnok, de ez matematikailag csak a mostani fordulóban válhat biztossá. A dolog pikantériája, hogy a székesfehérváriak éppen a címvédő Debrecen otthonában léphettek be az aranykapun. Volt miért visszavágniuk, hiszen a DVSC az egyetlen csapat, amely bajnoki meccsen legyőzte a Vidit ebben a szezonban, ráadásul a közelmúltban a Ligakupából is elbúcsúztatta.

A két legjobb vidéki csapat rangadója hazai helyzetekkel kezdődött: A harmadik percben Sidibe és Korhut kényszerítőzött a vendégek tizenhatosának bal oldalán, utóbbi beadása után azonban Balogh Norbert az öt és felesről óriási helyzetben, kapásból fölé lőtt. Egy perccel később Jovanovics a jobb oldalról gurított vissza a vendégek büntetőterületén belülre, Szakály Péter tiszta helyzetben kapta a labdát, de ő is fölé durrantott. A 11. percben Balogh lépett meg a bal oldalon, az ötös sarkáról azonban nem tudott a középen a labdát teljesen egyedül, ziccerben váró Szakályhoz passzolni.

A 17. percben Jovanovics adott remek keresztlabdát jobbról Sidibének, a szenegáli támadó végül az oldalhálóba lőtt. A Debrecen továbbra is támadásban maradt, több és veszélyesebb akciót vezetett, de a góllövés sehogyan sem jött össze. És ahogy az ilyenkor lenni szokott, a jobbára a védekezésre koncentráló Vidi megszerezte a vezetést: a 44. percben Gyurcsó adott be balról, a berobbanó Feczesin nem érte el a labdát, ez megzavarta Verpeczet, a labda pedig végül érintés nélkül, egy pattanás után a bal felsőben kötött ki (0-1). Az első félidőben látottak alapján nem érdemeltek vezetést a fehérváriak, de a labdarúgást még mindig gólokra, nem pedig helyzetekre játsszák.

Az 54. percben kétgólosra növelte előnyét a vendégcsapat: Gyurcsó jobb oldali szögletét Feczesin hat méterről fejelte a bal alsóba (0-2). A korábbi debreceni csatárra senki nem figyelt, ő pedig ezúttal nem hibázott. Szinte rögtön szépíthetett volna a Loki, de az 57. percben Szakály beadását Balogh közvetlen közelről az üresen tátongó bal alsó sarok mellé fejelte. Óriási helyzet volt, de úgy tűnt, mintha ez a páros ma be lett volna oltva gól ellen. A Debrecen ezután sem adta fel, továbbra is a hazaiak játszottak fölényben, de ezzel egyben a Videoton kontráinak is teret adtak. Ezek aztán meg is érkeztek, mégpedig életveszélyesen.

A hetvenedik percben Nikolics remek passzt adott a félpályánál kilépő Feczesinnek, ő azonban ziccerben a kivetődő Verpeczbe lőtt. Két perccel később ezúttal Nikolics léphetett ki helyzetben, már a hazai kapust is kicselezte, de az üres kapu helyett a jobb kapufát találta el. Ahelyett, hogy a vendégek eldöntötték volna a meccset, a 82. percben feltámadtak a hazai remények. Ezúttal is Jovanovics adott be jobbról, Juhász középre fejelte ki a labdát, az érkező Bódi pedig húsz méterről, kapásból kilőtte a bal alsót. Gyönyörű gól volt (1-2)!

Vérszemet kapott a Debrecen, két perccel később hajszál híján az egyenlítés is összejött a hazaiak számára: Bódi szerzett labdát a bal oldalon, a tizenhatoson belülre érve Kulcsárhoz játszott, aki a vendégvédőktől körbevéve Szakályhoz passzolt vissza. A hazai játékos lövését Stopira blokkolta, a kipattanót Kulcsár Tamás a keresztlécre lőtte, ahonnan a labda a vendégek legnagyobb szerencséjére kifelé pattant. A Debrecen óriási energiákat mozgósított az egyenlítés érdekében, a 89. percben Szakály jobb oldalról beívelt szabadrúgásáról csak centikkel maradtak le a hazai játékosok.

Az ötperces hosszabbításban már szinte felbillent a pálya, de a Videoton végül átvészelte a nehéz perceket és megnyerte a mérkőzést. A (magyar viszonylatban) magas színvonalú, jó iramú és izgalmas meccsen a DVSC legalább az egyik pontra rászolgált volna, de a kihagyott helyzetek ezúttal is megbosszulták magukat. Zsinórban a negyedik 2-1-es bajnokiját játszotta a két csapat Debrecenben, három hazai siker után azonban vendégsiker született.

A Videoton legutóbb 14 évvel ezelőtt tudott bajnoki meccset nyerni Debrecenben. Mivel most ismét sikerült, a fehérváriak aranyérme gyakorlatilag biztossá vált, és ha a Ferencváros nem nyer vasárnap este a Pécs vendégeként, akkor matematikailag is eldől a kérdés.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László, a Videoton és a Siófok egykori válogatott játékosa értékelte:

Bár nem láttam az NB I idei összes mérkőzését, de meggyőződésem, hogy ez volt a bajnokság egyik legjobb meccse. Igazi presztízscsata volt, hiszen a két csapat a helyezésektől függetlenül évek óta nagyon jó meccseket játszik, és presztízsjelleggel állak fel egymással szemben minden alkalommal. A debreceniek így is kezdtek: függetlenül attól, hol végeznek idén, oda-vissza le akarták győzni az új bajnokcsapatot. Kis szerencsével öt perc elteltével már kettővel vezethettek volna, de kihagyták a helyzeteiket.

A Videoton vezetett két-három ígéretes kontrát, de az utolsó passzok nem voltak jók. Aztán a szünet előtt talált egy gólt a vendégcsapat, ezzel megszerezte a vezetést, a második félidő elején pedig egy rögzített szituációt követően, egy védekezési hibát kihasználva már null-kettő volt az állás. Ami ezt követően történt a pályán, az a Videotonnak kedvezett, hiszen a kontrajáték dominált. További nagy lehetőségeik voltak a fehérváriaknak, de négy- vagy ötgólos siker helyett kétségessé tették a győzelmüket, hiszen egy jól eltalált lövéssel szépített a DVSC. Az egyenlítés is benne volt a hajrában, úgyhogy a semleges nézők számára kiváló mérkőzés lehetett. Nagyon jól felkészült élcsapatok játszottak, le a kalappal a csapatok előtt a hozzáállás, a küzdeni tudás, és helyenként a magas színvonalú játék miatt is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik