Nemzetközi foci

„Új kihívást keresek egy másik bajnokságban”

Gulácsi Péter már azt is tudja, mit szeretne érezni pályafutása befejezésének pillanatában.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Búcsúinterjút adott az osztrák bajnok és kupagyőztes Red Bull Salzburg honlapjánaka távozó kapus, Gulácsi Péter, aki nyártól már a német másodosztályú RB Leipzig hálóját őrzi. Honfitársunk 2013 nyarán, Liverpoolból igazolt Ausztriába, ahol kétszer is duplázott, az előző évad végén őt választották a bajnokság legjobb kapusának, és összesen száz tétmérkőzésen védett (65 bajnoki, 6 BL-selejtező, 19 Európa Liga, 10 kupameccs).

A szerző szerint Gulácsi nagyon önkritikus, elemző típusú és ambiciózus játékos, akihez az edzők – akikkel fizikai és pszichológiai területen is sokat dolgozott – és a csapattársak nagyon közel álltak.

– Igen, ez igaz. Nagyon önkritikus vagyok, és szeretnék tovább fejlődni. Hiszem, hogy ez sikerült Salzburgban, különösen mentális téren. Rendszeresen sportpszichológussal dolgozom, és gyakran beszélgetek az edzőkkel is. Ha összehasonlítom a mostani önmagamat a két évvel ezelőtti Gulácsi Péterrel, azt mondhatom, hogy jobban bízom magamban, és megtanultam jobban együtt élni a játékkal a pályán.

A magyar játékos azzal folytatta, hogy osztrák csapatánál nagyon jó a hangulat, és ez a kapusokra is igaz, akik nagyon különböző karakterek, de mindig sokat tanulnak egymástól. Mivel Angliában nem tudott huzamosabb ideig jó teljesítményt nyújtani, tudta, hogy valamin változtatnia kell…

– Ma már tudom, hogy szükséges volt a személyes fejlődésemnek, hogy néha vereségeket és csalódást kelljen átélnem. Ha minden a tervek szerint, könnyen ment volna, valószínűleg nem jutok el idáig. Mindig első számú kapus szeretnék lenni, és mindig a legjobb teljesítményre törekszem, az edzéseken és a meccseken is.

Gulácsi a folytatásban elárulta, hogy idén nyáron vissza akarták csábítani Angliába, volt néhány ajánlata, és bár korábban többször is elmondta, hogy egy nap ismét ott szeretne védeni, úgy érezte, ez még nem a megfelelő idő számára a visszatéréshez.

– Amikor két évvel ezelőtt tárgyaltam a Salzburggal, azonnal tudtam, hogy ide akarok jönni. Már az első pillanattól kezdve éreztem, hogy itt tovább fejlődhetek. Abban az időben a menedzserem is mondta, hogy ha változtatni akarok, akkor a Salzburg a legjobb választás. Meggyőződésem, hogy a sport fogalmát és filozófiáját a Red Bull kiválóan képviseli, ezért szeretnék továbbra is a részese lenni. Új kihívást keresek egy másik bajnokságban, ezért élek az RB Leipzig által felkínált lehetőséggel.

A magas osztrák életminőség nagyon fog hiányozni honfitársunknak, aki ezt mindig értékelte, hiszen korábban már több külföldi városban is élt, tehát van összehasonlítási alapja.

– Nagyon élveztem az életet Salzburgban. A barátnőmmel összeállítottuk a környékbeli látnivalók és tevékenységek listáját, és minden alkalommal felfedeztünk valami újat. A múlt hétvégén például a siklóernyőzést próbáltuk ki, hihetetlen érzés volt!

A százból egy meccset nem tudott megnevezni legemlékezetesebbként a kapus, mert elmondása szerint nagyon sok találkozóra szívesen emlékszik vissza.

– Azokra a pillanatokra, amikor igazi csapatnak érezhettük magunkat, mindig emlékezni fogunk. Természetesen továbbra is vannak céljaim, de ezek némileg változtak az elmúlt években. A játékosok mindig címeket, trófeákat akarnak nyerni, de ezt nem lehet egyedül végigcsinálni a labdarúgásban. Ez csak akkor lehetséges, ha csapatjátékos vagy. Csak akkor lehet címeket nyerni, ha mindenki a legjobbját nyújtja, és még akkor is kell egy kis szerencse. A célom, hogy tovább javuljon a teljesítményem, és még hosszú időn keresztül védhessek, tartósan a legmagasabb szinten. Boldog akarok lenni, illetve megőrizni az erőmet, és a csapatban betöltött szerepemet. A karrierem végén majd azt szeretném mondani, hogy minden sikerült, amit terveztem – mondta végül Gulácsi Péter.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik