Nemzetközi foci

Komoly kapuskeringő lehet nyáron

Több, külföldön szereplő magyar hálóőr is elhagyhatja, vagy már el is hagyta jelenlegi klubját.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Végy egy jó kapust – tartja a közismert mondás, amit valószínűleg a nyári átigazolási időszakban minden csapat megfogad majd. Könnyen lehet, hogy a külföldön játszó magyar kapusok kilencven százaléka nem a jelenlegi csapatában kezdi meg a felkészülést. Köteles László az egyik kivétel. A belga KRC Genk hálóőre idén is csapata legjobbjának számított, a szurkolók pedig ezüstcipővel díjazták teljesítményét. A magyar portás a közönség kedvence, és állandó tagja a kezdőtizenegynek, ezért érthető, hogy eszében sincs eligazolni.

Nem mindenki követi ezt a példát, inkább egy új lehetőség, egy jobb csapat reményében váltani próbálnak, vagy hosszú idő után hazatérnek, és a magyar bajnokságban bizonyítanak. Kapusposzton mindig jól állt a magyar válogatott, és ha a határainkon túl szereplő hálóőrök Európa topbajnokságaiba kerülnek, abból a nemzeti tizenegy is profitálhat.

A Rangadó.hu összeállította, kik azok a kapusok, akik minden bizonnyal odébbállnak idén nyáron.

Bogdán Ádám

A Bolton Wanderers magyar hálóőrének nem úgy sikerült az idei szezonja, ahogy tervezte. Csapata simán bennmaradt a másodosztályban, de ez elsősorban nem Bogdán érdeme, akinek sérülés miatt két hosszabb időszakot is ki kellett hagynia. Felépülése után egy ideig nem tudta visszaverekednie magát a kezdőcsapatba, Lonergan mögött csak második számú kapus volt, ám a bajnoki hajrában ismét ő védett. A 27 éves játékos összesen tíz bajnokin jutott szóhoz, ennek ellenére a Bolton menedzsere szeretné meghosszabbítani a szerződését, ő azonban még nem írt alá.

Honfitársunk legjobb mérkőzése kétségkívül a Liverpool elleni FA Kupa-találkozó volt, amelyen szó szerint kivédte a vörösök szemét. Mondani sem kell, hogy ezzel több klub figyelmét is felkeltette. A legkitartóbb kérő a Stoke City, amely erős középcsapatnak számít a Premier League-ben, így előrelépés lenne a karrierjében, ha ott védhetne. A magyar portás nyolc év után hagyhatja el a Boltont. A transfermarkt.de adatai szerint Bogdán Ádám jelenlegi piaci értéke kétmillió euró.

Megyeri Balázs

Az egyik legeredményesebb légiósunk egyértelműen az Olimpiakosz hálóőre, aki az idei kiírásban már ötödik bajnoki címét ünnepelhette a görög klub játékosaként. A 25 éves játékosra csak második számú kapusként számítanak a görög rekordbajnoknál. Az idei bajnokságban mindössze négy alkalommal kapott lehetőséget, jobbára a kupában védett, csakúgy, mint az előző szezonban. Nem lehet azt mondani, hogy ne értenénk meg maximálisan honfitársunkat, ha váltani akar. Könnyebbség az átigazolási piacon, hogy a hírek szerint nem akar hosszabbítani az Olimpiakosszal, és a görög klub is elengedi, tehát szabadon igazolhatóvá válik. Jelenlegi piaci értéke 1,25 millió euró körül mozog.

Gulácsi Péter

Az osztrák bajnok Red Bull Salzburg magyar hálóőrének nem lehet panasza az idei szezonra, hiszen 32 bajnokin kapott lehetőséget, amelyek többségén jó teljesítményt nyújtott. A 25 éves, korábban Liverpoolban is megforduló kapust is több csapattal hozták hírbe. Gulácsi részéről az egy szinttel feljebb lépésről szólhat a nyári átigazolási időszak. A hírek szerint az RB Leipzig folyamatosan figyeli. Ha létrejön a transzfer, akkor Kalmár Zsolt csapattársa lehet Lipcsében. A Bundesliga 2 erősebbnek számít, mint az osztrák élvonal, ezért akár még nyerhet is a váltással. A magyar portás jelenlegi piaci értéke, 1,75 millió euró körül mozog.

Király Gábor

Nagyon hosszú légiós-karrier ér véget azzal, hogy Király 18 év után hazatér Magyarországra. A szürke mackónadrágos kapus számára nem is volt kérdés, hogy a Haladáshoz, vagyis a nevelőegyesületéhez tér haza. A szombathelyiekre ráfér az erősítés a kapusposzton. Rózsa Dániel már biztosan távozik a klubtól, tehát Király nyilvánvalóan első számúnak érkezik a Haladáshoz. Ez pályafutása során a legtöbb állomáshelyén így volt, de utolsó külföldi csapatánál, a Fulhamnél már nem. A londoniaknál négy bajnokin kapott lehetőséget, de a válogatottban továbbra is számítanak a rutinjára. Király Gábornak egyébként saját sportcentruma van Szombathelyen, és a nemzetközi kapusiskolája is egyre népszerűbb, ezért is kézenfekvő volt ez a megoldás.

Babos Gábor

A NAC Breda együttese még megúszhatja a kiesést, de ezt osztályozón kell kivívnia. Babos Gábor a holland csapat negyvenéves hálóőre az idei kiírásban egyetlen bajnokin sem lépett pályára, de elsősorban nem is ezért igazolták. Babos a gyerekeknek tartott kapusedzést, amit folytatni fog, még ha el is hagyja a Bredát. A rutinos hálóőr nem hagy fel az aktív játékkal, mert úgy tudni, hogy a negyedosztályban folytatja a védést, a RKSV Halsteren együttesében.

Olvasói sztorik