Nemzetközi foci

Komoly mélyrepülések Európában

A Diósgyőr, az AS Roma, a Schalke, az Eibar és a Southampton is nagy árat fizetett a tavaszi szezonban nyújtott teljesítményéért.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A topligákban és a magyar élvonalban is befejeződött a játék, az érmeket átadták, a győztesek örülhettek, a kieső csapatok pedig szomorkodhattak. Van azonban még egy kategória; az ide tartozó csapatok szintén nem lehetnek vidámak. Európa élbajnokságaiban több olyan klub is van, amely elképesztő mélyrepülést produkált. Az őszi szezon befejeztével még minden a legnagyobb rendben volt, tavasszal viszont ami lehet, elromlott. Ilyenkor az edzők munkanélkülivé váltak, néhány játékost is száműztek a csapatból, de már semmi nem segíthetett.

A Rangadó.hu összeállította a topligák és a magyar NB I legnagyobb mélyrepüléseit bemutató csapatokat, amelyek őszi mutatóik alapján komoly eredményeket érhettek volna el.

OTP Bank Liga

A magyar élvonal idei legnagyobb mélyrepülését a Diósgyőr mutatta be. Tomiszlav Szivics legénysége a téli nagyszünetben még a harmadik helyen állt a bajnokságban. A második MTK sem volt messze, mindössze négy pont volt a különbség, ami behozható lett volna. A lejtmenet azonban elkezdődött Miskolcon, és végül csak a hetedik helyen zárt a csapat, de már nem Tomiszlav Szivics, hanem Vitelki Zoltán szakmai irányításával. A DVTK két és fél hónapig maradt nyeretlen, három döntetlen mellett öt vereség volt a mérlege a május elejéig tartó időszakban. Aztán jött Vitelki, aki visszavezette a piros-fehéreket a győztes útra, de a szezont már nem menthette meg.

Premier League

A szigetországban leginkább a Southamptonra illenek a fent említett tulajdonságok, azzal a különbséggel, hogy a szentek még így is bravúros idényt produkáltak, de kis szerencsével, és jobb tavaszi eredménylistával lehetett volna ez sokkal jobb is. A Ronald Koeman vezette brigád január végén még a negyedik helyen tanyázott, úgy, hogy a harmadik Manchester United mindössze egy ponttal gyűjtött többet. Egy hónappal később már „csak” az ötödik helyen álltak, végül pedig a hetedik pozícióval kellett beérniük. A szurkolók vélhetően meg is voltak elégedve, hiszen a klub több kulcsjátékosát is értékesítette nyáron, de így is elindulhat az Európa Ligában, ami komoly bravúrnak számít.

Primera División

Spanyolországban igazi tragédiának lehettünk szemtanúi, amit az Eibar vitt véghez. Újoncként remekül rajtolt a csapat, és féltávnál viszonylag kevesen tettek volna arra, hogy a szezon végén kiesik, márpedig így történt. Pedig a baszkok könnyedén meghosszabbíthatták volna egyéves élvonalbeli tagságukat, mivel 19 forduló után a nyolcadik helyen álltak. Érdekes, hogy akkor 11 ponttal előzték meg a még éppen kiesőhelyen tanyázó Almériát. Tehát erős középcsapatnak tekintették őket, majd jött a lejtmenet. Az Eibar január közepétől egészen március közepéig nem nyert mérkőzést. Ez azt jelenti, hogy zsinórban nyolc bajnokin vereséget szenvedett. Áprilistól májusig szintén volt egy hasonlóan borzasztó sorozat, akkor hatmeccses vereségsorozatot kellett megemészteniük a szurkolóknak. A bajnokság utolsó meccsét hiába nyerték meg a baszkok, végül kiestek, de bánhatják a korábbi rossz szereplést, ugyanis ha egy ponttal többet szereztek volna, megmenekülnek.

Bundesliga

Nagyon komoly mélyrepülésről Németországban nem lehet beszámolni, de azért a Bundesligában is akad olyan csapat, amelyik sokkal jobb idényt is futhatott volna, különösen az őszi teljesítménye alapján. Ez a klub a Schalke 04. Úgy tűnt, remek döntést hoztak a vezetők, amikor Roberto Di Matteót kinevezték, de utólag kiderült, hogy ez csak januárig volt igaz. Féltávnál a gelsenkircheniek a tabella negyedik helyén álltak, úgy, hogy a harmadik Mönchengladbach ugyanannyi pontot gyűjtött, mint ők. Talán a Bajnokok Ligája-búcsú után kezdtek rossz irányba fordulni a Schalke dolgai, de az Európa Liga csoportkörét jelentő hatodik helyre még ígyis becsúsztak.

Serie A

Az olasz élvonalban az AS Romára a mélyrepülés nem teljesen igaz, de ezt csupán a szerencsének köszönheti. A farkasok – ahogy arra számítani lehetett – remekül kezdték a bajnokságot, egészen a 18. fordulóig ott voltak a Juventus sarkában. Csak egy pont választotta el a két csapatot egymástól, de féltávnál ez már négyre nőtt. Február elejétől egészen március közepéig egyetlen győzelmet tudott felmutatni a Giallorossi, amit egy bajnokaspiráns klub nem engedhet meg magának. Ebben az időszakban hat döntetlen mellett egy vereség és egy siker volt a mérlegük. A római publikum nem a türelméről híres, így folyamatosan hangot is adott a nemtetszésének. Az sem segített, hogy Rudi Garcia legénysége az Olasz Kupából és az Európa Ligából is kizúgott, mindkét sorozatból a Fiorentina búcsúztatta Tottiékat. Végül a szezon első felében kialakított nagy előnyt a fővárosiak nem tudták annyira elherdálni, hogy visszacsússzanak a tabellán, de a végére már közel voltak hozzá, ami valószínűleg a francia tréner állásába került volna.

Olvasói sztorik