Római derbi a bajnoki ezüstért

A Lazio és az AS Roma mindig jó mérkőzéseket játszik egymással, amelyeken átlagosan legalább két gól esik.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Közeledik Olaszország egyik, ha nem a legjobban várt mérkőzése, a Derby della Capitale, vagyis a fővárosi rangadó. Egy római futballszurkolónak két vágya van egy szezonra: a csapat nyerjen meg mindent, amit lehet, és a városi riválist verje meg oda-vissza. A Serie A utolsó előtti fordulójának zárómérkőzése lesz a derbi, amelynek a Lazio lesz a pályaválasztója. A találkozót a tervek szerint vasárnap játszották volna, de a sasok kérték az elnapolását, mert hét közben az Olasz Kupa döntőjében is érdekeltek voltak, ahol a Juventus hosszabbításban győzte le őket.

Úgy tűnik, a rómaiaknak mindig csak az ezüstérem marad. Érdekes, hogy a hétfői összecsapás is a dobogó második fokáról fog dönteni. Jelenleg az AS Roma áll a második helyen, de a farkasok tavaszi siralmas teljesítménye miatt az üldözők felzárkózhattak, és a városi rivális már ott van a nyakukon, mindössze egy pont a különbség. Ez valamilyen szinten tovább növeli a derbi értékét, mert ezúttal nem csak a presztízsről, hanem komoly eurómilliókról is szó van.

Ahogy az köztudott, Itáliában csak az első két hely ér biztos helyet Bajnokok Ligájában, ami nem csak elismerést, de komoly juttatásokat is jelent. A harmadik helyezettnek selejtezőt kell játszania, amitől mindkét klub megkímélné magát. A Laziónak nehezebb a sorsolása, mert míg a rivális Rómában fogadja a Palermót, addig az égszínkékek a Napoli otthonába látogatnak a zárókörben. A Derby della Capitale hétfőn, 18 órakor veszi kezdetét.

Egy kis történelem

Hivatalosan ez lesz a 171. fővárosi derbi, ebből 138-at a bajnokságban játszottak a csapatok. Ezek közül 48 alkalommal nyert az AS Roma, 36 Lazio-győzelem született, és 54-szer ért véget pontosztozkodással. A sasoknak jó lesz figyelniük az örök város legendájára, Francesco Tottira, aki már 11 találatot jegyez a derbiken – ez egyébként rekord. A még aktív játékosok közül a Lazio színeiben Tommaso Rocchi talált be ötször a bordó-sárgák kapujába, de ő már nem a sasokat erősíti, hanem Szombathelyen küzd, hogy jövőre is az élvonalba indulhasson a Haladás. A Derby della Capitale nem csak a Roma- vagy a Lazio-szurkolókat, hanem minden futballszerető embert lázba hoz, hiszen a két csapat általában jó meccset játszik egymással. Átlagban két gól születik a találkozókon.

A Giallorossi remek sorozatot tudhatott magáénak, ami 2009 decemberében kezdődött és 2011 októberéig tartott. Ebben az időszakban az összes derbit Tottiék nyerték, zsinórban ötöt. Érdekes, de egyből jött a Lazio válasza, és 2011 után 2013 szeptemberében örülhettek Róma bordó-sárga felében. Az égszínkékek ezalatt négyszer győztek és mindössze egyszer játszottak döntetlent. Ezek közül AS Roma szimpatizánsainak a két évvel ezelőtti Olasz Kupa-döntő volt a legfájóbb vereség, amit Lulic góljával a Lazio nyert.

Az elején balhé, a végén is balhé?

Mint minden valamire való fővárosi derbire, a rómaira is igaz a túlfűtöttség. Ez nem csak a mérkőzésre igaz, sőt általában már hetekkel a meccs előtt elkezdődik a zrika. Ezúttal az időpontváltozás verte ki a biztosítékot az egyik félnél. Az AS Roma vezérigazgatója, Mauro Baldissoni háborodott fel, amiért hétfőn kell játszani a derbit. Ők nem is egyeztek bele, ennek ellenére a döntés megszületett.

– Mondhatnám, hogy a Serie A érdeke, hogy felkeltse az érdeklődést maga iránt külföldön és eladja magát, de szerintem egy ilyen fontos meccs hétfőre halasztása pont nem ezt a célt szolgálja – mondta a klub honlapjánakBaldissoni. – Sokkal inkább úgy tűnik, hogy senkit nem érdekelnek azok, akik pénzt fektettek ebbe a meccsbe, megvették a televíziós jogokat Olaszországban és külföldön. Talán azokkal a szurkolókkal sem foglalkozik senki, akik megvették előre a jegyeiket, és mondjuk hétfőn nem tudnak kimenni a meccsre – fejtegette tovább.

– Mindig voltak kupameccsek szerdán, aztán bajnokik vasárnap, és soha senki nem gondolta, hogy ez milyen borzasztó. A Juventus is játszott szerdán, aztán szombaton már bajnokin szerepelt. Ismételhetném ezeket órákon át, de mindig csak ugyanazt mondanám, amit már mindenki tud. Ahogy mondtam, a meccsek időpontjairól a liga dönt, a Roma pedig alkalmazkodik ehhez, és nyerni akar majd hétfőn is – zárta mondandóját Baldissoni.

A legutóbbi meccs

A legutóbbi fővárosi derbit 2015. január 11-én játszották. Akkor a farkasok komoly előnyben voltak a Lazióval szemben, amit azóta már ledolgozott a Claudio Lotito által menedzselt csapat. A találkozót a sasok kezdték jobban, és a 29. percben már 2-0-ra vezettek. Úgy nézett ki, hogy minden eldőlt, majd érkezett Francesco Totti, aki duplázni tudott, ezzel pontot mentve a Giallorossinak. Talán sokan emlékeznek a veterán olasz csatár második gólja utáni ünneplésére, amikor a Curva Sud előtt szelfizett.

Megnéztük a két csapat legnagyobb különbségű győzelmét a kétezres években. Az AS Roma 2002-ben 5-1-re győzte le a pályaválasztó égszínkékeket. A farkasoknál Vincenzo Montella négyszer, míg Totti egyszer volt eredményes. A Lazio egy 3-0-s sikerre lehet a legbüszkébb 2006-ból, akkor Ledesma, Oddo, és Mutorelli talált a bordó-sárgák kapujába.