Nemzetközi foci

Extra EL-helyet kapott három európai bajnokság

Hollandia, Anglia és Írország nevezhet be plusz egy-egy csapatot a labdarúgó Európa Liga 2015/16-os szezonjába.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Pénteken jelentette be az európai szövetség (UEFA), hogy ez a három ország végzett a sportszerűség alapján elkészített rangsor képzeletbeli dobogóján, így az EL első selejtezőkörének mezőnye egy-egy holland, angol és ír gárdával egészül majd ki.

A fair play-ranglista elkészítésénél az UEFA az ellenféllel és a játékvezetővel szemben tanúsított tiszteletteljes viselkedést, a közönség és a csapattagok magatartását, valamint a sárga és piros lapok számát veszi figyelembe. Minden olyan versenysorozat találkozóit figyelik, amely az UEFA égisze alatt fut.
Ebben Magyarország a 36. lett az 54 tagország közül.

A győztes országok azt a csapatot kötelesek elindítani az EL-ben, amely a hazai fair play-rangsorban az élen áll.

Angliában négy csapat vetélkedik az extra EL-helyért

Az Európa Ligában sok csapatot akar látni az UEFA, ezért a bajnokságok sportszerűség alapján elért rangsorát is egy-egy EL-indulási joggal hálálja meg. Az idei UEFA Fair Play-rangsor szerint az angol elsőosztályú bajnokság is így kapott egy helyet, ugyanis a PL a második legsportszerűbb bajnokság a kontinensen az UEFA méresei alapján.

Ezzel pedig megnyílhat az európai kupaősz akár a Burnley előtt is, ugyanis a Fair Play által szerzett EL-indulást azon csapatok között dől el, amelyek a legsportszerűbbek az angol bajnokság 2014/2015-ös szezonjában. Ennek “elnyerésére” jelenleg az észak-angliai kiscsapat mellett a Hull, a West Ham és a Liverpool is esélyes, igaz, utóbbi vezeti is a listát.

Amennyiben a Liverpool lesz a legsportszerűbb, akkor indulhat a második számú európai kupasorozatban, amire jelenlegi bajnoki helyezése alapján is van esélye – igaz, a bajnokságból még több forduló hátra van.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!