Nemzetközi foci

Stabilan a legjobb ötvenben a válogatott

2010-ben fordult elő legutóbb a magyar csapattal, hogy nem fért be a legjobb 55 közé a FIFA-rangsorban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A 43. helyet foglalja el a magyar válogatott a legfrissebb FIFA-világranglistán. Dárdai Pál csapatát éppen Európa-bajnoki selejtezős csoportellenfele, Észak-Írország előzi meg a sorban, míg a 44. helyen Szerbia követi.

Ebben az esztendőben eddig ez a legjobb helyezésük az idáig egy meccset – a görögök elleni 0-0-t – játszó mieinknek: január és február elején a 45. helyen álltak, márciusban a 48. helyre estek vissza a többi között az Afrika Kupának köszönhetően, míg az áprilist a 46. pozícióból várták.

A szeptemberi mélyponthoz képest (54. pozíció) immár 11 helyet javított a csapat, de még messze elmarad az elmúlt esztendők legjobb eredményeitől. Mint ismert, 2014-ben voltunk a 34. helyen is – az északírek elleni, szeptemberi meccset megelőzően… –, míg 2013-ban a csapat legrosszabb helyezése volt a 44., a legelőkelőbb pozícióban pedig harmincadikként szerepelt. Egy évvel korábban a 28. és a 49. hely között ingázott a válogatott – az évet a 32. helyen zárta –, míg 2011-ben az elmúlt évek legjobb helyezését (27.) is elkönyvelhette, igaz, ugyanebben az esztendőben volt 52. is a nemzetközi rangsorban.

Ami tény, magabiztosabban szerepel a csapat az elmúlt években, mint korábban. A FIFA 1993 óta számítja a jelenlegi rendszerben a nemzetközi pontokat, azóta csak az elmúlt négy és fél évben nem fordult elő az, hogy az 55. helynél rosszabb helyre rangsorolták volna a csapatot. A mélypontot még a kilencvenes évek közepe, illetve a 2004–2006-os időszak jelentette, amikor a legjobb hatvanba is alig-alig fértünk be, sőt megesett, hogy csak a 87. helyre (1996) rangsorolták a nemzeti együttest.

Olvasói sztorik