Nemzetközi foci bajnokok ligája

José Mourinhót nem könnyű pótolni

Az FC Portónál ezt pontosan tudják, de tíz év után ismét felragyoghat a kék-fehérek csillaga.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az FC Porto hatalmas bravúrt hajtott végre azzal, hogy szerdán a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, hazai pályán legyőzte a Bayern Münchent 3-1-re. Persze, azt hozzá kell tenni, hogy a portugál sikerhez a bajorok hibái is kellettek, de végig fegyelmezetten futballozott Julen Lopetegui legénysége. Hatalmas lehetőség kapujában állnak a portóiak, mivel az utóbbi időben a BL-ben nem voltak túlságosan eredményesek, sőt ha a csoportkört túlélték, a nyolcaddöntőben rendre elbuktak.

Valamivel több, mint egy évtizedet kell visszaugrani az időben, amikor a Porto a legnagyobb sikerét érte el, hiszen a 2003–2004-es szezonban megnyerte az európai elitligát, a fináléban a Monaco volt a szenvedő fél. Akkor a csapatot nem más irányította edzőként, mint José Mourinho. Ez volt az a siker, ami beindította a portugál szakvezető karrierjét. A szezon végén távozott is a Chelsea-hez, ahol – mint tudjuk – szintén megváltotta a világot.

A Rangadó.hu összeállításában látható, mi történt a portugál rekordbajnokkal azóta, hogy 2004-ben feljutott a kontinens csúcsára.

José Mourinhót nem könnyű pótolni

2004 nyarán a Portónál is megtanulhatták: egy olyan edzőnek, mint José Mourinho nem könnyű megtalálni a helyettesét, különösen, hogy a tréner több alapemberét is magával vitte Angliába. Vele tartott például Ricardo Carvalho és Paulo Ferreira is. A csapatot az olasz Luigi Delneri vette át, akinek hivatalos tétmeccs nem is jutott, mert két hónap után menesztették. 2006-ig még három edzőjük volt a portóiaknak, ebben az időszakban egy bajnokságot és egy kupát nyert a csapat, de a vezetőség a fejlődés legkisebb jelét sem láthatta.

2006-ban a portugál Jesualdo Ferreira vette át az irányítást. Ő volt az az edző, akit kerestek a kék-fehéreknél, és ezt hamar bizonyította is. A BL-ben a nyolcaddöntőben kiesett a csapat, éppen a José Mourinho által irányított Chelsea ellen, de a bajnokságot behúzta. A 68 esztendős trénerrel az FC Porto a következő két évben is megnyerte a bajnokságot, de a legrangosabb nemzetközi kupasorozatban még váratott magára a siker.

A 2008–2009-es kiírásban a nyolcaddöntőben az egyik későbbi finalista, a Manchester United búcsúztatta a portugálokat. A rutinos tréner 2010-ben elköszönt a csapattól, és a nagyon fiatal, rutintalan Andrés Villas-Boas vette át az irányítást, de hamar bizonyított. Egy szezonon keresztül állt a klub alkalmazásában, de akkor megnyerték az Európa Ligát és a bajnokságot, majd távozott.

Vítor Pereira következett, akinek két idény alatt két bajnoki cím és két Szuperkupa-győzelem volt a mérlege. A jelenlegi tréner, Julen Lopetegui érkezése előtt szintén edzőkérdés volt a rekordbajnoknál, de két szakember sem tudott megbirkózni a feladattal.

Egy kis történelem

A portóiak eddig 27-szeres bajnoknak, 19-szeres kupagyőztesnek és 17-szeres Szuperkupa-győztesnek mondhatják magukat. Mourinho távozása után csupán három alkalommal fordult elő, hogy nem a kék-fehérek nyerték a portugál bajnokságot. A Bajnokok Ligájában az utódok egyelőre nem tudták felülmúlni a zsenit, illetve elérni az ő szintjét. A Porto olyan játékosokat adott a világ futballjának, mint például Ricardo Quaresma, Lúcho Gonzalez, Pepe, Radamel Falcao, James Rodriguez, Deco, Jackson Martínez, Ricardo Carvalho, Paulo Ferreira.

Olvasói sztorik