Nemzetközi foci

Van esély legjobb harmadiknak lenni

A magyar válogatott szinte holtversenyben áll Skóciával, de eggyel kevesebb gólt szerzett.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Mint ismert, a 2016-os Európa-bajnokság mezőnyének létszámát bővítették, ezért a selejtezőcsoportokból az első kettő automatikusan kijut, a harmadik helyezettek pedig pótselejtezőn vívhatják ki a jogot a kontinenstornára. Még egy kis csavar a dologban, hogy a kilenc csoport legjobb harmadik helyezettje szintén pótselejtező nélkül, egyenes ágon lehet ott Franciaországban.

Egy csoportban (I-csoport) csak öt csapat vesz részt, ezért az A-H csoportok harmadik helyén végző válogatottak esetében a csoportjuk sereghajtói ellen elért eredményeiket nem kell majd figyelembe venni a rangsorolásnál.

A Rangadó.hu összeállításában szemügyre vettük, hogy jelen pillanatban mely csapatoknak van esélyük elérni a legjobb harmadiknak járó komoly kiváltságot.

A hétvégi, ötödik kör után Skócia mehetne pótselejtező nélkül az Európa-bajnokságra. A brit csapat a harmadikok tabelláján hét ponttal, több rúgott góljának köszönhetően előzi meg a magyarokat. A skótok egyébként tíz ponttal állnak a D-csoport harmadik helyén 11-5-ös gólkülönbséggel.

Mint már említettük, a legjobb harmadikok listájának második helyezettje Magyarország, amelynek hét pontja van, 4-3-as gólkülönbség mellett. A következő fordulóban a mieink a finnekhez látogatnak, ami nagyon fontos mérkőzés lesz a harmadik helyezettek ranglistája szempontjából is.

A képzeletbeli dobogó alsó fokán az I-csoport harmadik helyezettje, Albánia áll, szintén hét ponttal (gól: 4-5). A következő fordulóban Dániába látogatnak, ahol vélhetően nem lesz könnyű pontokat szerezniük. Svájc a negyedik az E-csoportból (6 pont, 7-3), ők a következő körben Litvániába látogatnak.

A harmadikok listáján Ukrajna, Norvégia és Belgium következik, de rögtön hozzá kell tenni, hogy a belgák még nem pótolták az Izrael elleni mérkőzésüket, amit ha megnyernek, kikerülnek ebből a kategóriából. Márpedig az ő céljuk valószínűleg nem az, hogy legjobb harmadikként jussanak ki az Európa-bajnokságra…

A tabella nyolcadik helyen hatalmas meglepetésre Hollandia áll, ami vélhetőleg óriási csalódást jelent. Az Oranje a következő körben Lettországot fogadja, és csak a győzelem az elfogadható eredmény számára, de a belgákhoz hasonlóan valószínűleg ők sem elégednének meg a csoportjuk harmadik helyezésével.

A kilencedik (utolsó) helyen Oroszország áll, persze ez változhat, attól függ, hogy az UEFA hogy dönt a Montenegróban történt incidensről, hiszen azt a meccset 0-0-nál félbe kellett szakítani. Fabio Capello legénysége a következő körben a G-csoportot vezető Ausztria ellen játszik.

Olvasói sztorik