Nemzetközi foci

Kínkeserves román győzelem

Az északírek 2-1-re legyőzték a finneket, a németek Grúziában diadalmaskodtak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az Európa-bajnoki selejtezőmérkőzések ötödik fordulójának utolsó napja a vasárnap következett. A találkozókon túl nagy meglepetések nem születtek.

Portugália – Szerbia 2-1 (1-0)

Jól kezdtek a portugálok, már a tizedik percben megszerezték a vezetést. Fabio Coentrao hajszálpontos beadását Ricardo Carvalho zavartalanul, hat méterről fejelte a kapuba. Nagyon elaludtak a szerb védők. A 17. percben kényszerű cserét kellett végrehajtaniuk a portugáloknak, a gólszerző, Carvalho sérülés miatt ment le a pályáról, helyette José Fonte folytatta.
A 30. percben Cristiano Ronaldo 28 méteres bombáját Sztojkovic hatalmas bravúrral hárította. Az első félidőben már nem történt komolyabb helyzet. Ezúttal a portugál válogatotton talán nem érződik annyira, hogy minden labdával Ronaldot keresték, de így is főszerep jutott a Real Madrid klasszisának.
Az 54. percben Mitrovic került helyzetbe, de végül a kapu fölé fejelte a labdát, ebben azért több volt. A 61. percben egyenlítettek a szerbek, egy beadás után Nemanja Matic előtt adódott lövőhelyzet, és a Chelsea középpályása nem habozott, óriási gólt lőtt. Nem örülhettek sokáig az egyenlítő találatnak a vendégek, hiszen két percre rá Coentrao kapott remek labdát, majd egy az egyben vihette rá a kapusra, és a Real Madrid balhátvédje nem hibázta el a ziccert. Ezzel ismét Portugáliánál volt az előny. A hátralévő időben a portugálok nem siettették a játékot, a szerbek pedig nem tudtak lehetőségeket kialakítani.

20:45: Írország-Lengyelország 1-1 (0-1)

Gól: Long (91.) illetve Peszko (26.)

Észak-Írország – Finnország 2-1 (2-0)

Az Észak-Írország-Finnország mérkőzés eredménye a magyarok szempontjából sem mindegy, hiszen mi is az F-jelű csoportban vagyunk érdekeltek. Az északírek egy siker esetén nagyon közel kerülnének a továbbjutáshoz.
A finnek kezdték jobban a mérkőzést, a 7. percben Pukki a tizenhatoson belül, kicsit kisodródva lőtt, de Bajner Bálint csapattársa, a rutinos Carroll védeni tudott. A 11. percben Brunt adta be a szögletet, Baird remekül csúsztatta meg, és talált a kapuba, de a játékvezető les miatt érvénytelenítette. Ez egy nagyon rossz döntés volt, szabályos góltól fosztották meg a hazaiakat.
Az első 25 perc lassú játékot hozott, mind a két válogatott az ívelgetésekkel próbálkozott, talán a finnek voltak aktívabbak, de minden átlövési kísérletüknél blokkolni tudtak az északír védők. A 27. percben a legrutinosabb finn védő, Moisander adta el a labdát, de Steven Davis nem tudott élni az ajándékba kapott lehetőséggel, nagyot védett a vendégek hálóőre.
A 33. percben egy szabadrúgást követően a kipattanó Kyle Lafferty elé került, aki fordulatból lőtt a hosszúba. Öt percre rá ismételten Lafferty volt eredményes, aki McLaughlin beadását fejelte a hálóba.
Az első félidőben már nem alakult ki több helyzet.
A második játékrész elején Ward nagyon sután találta el a labdát, de pont így lett jó McGinnek, aki, a kapu torkából fölé bombázta, elképesztő helyzetet hagytak ki a hazaiak. A találkozó teljesen leült, a finnek semmi újdonságot nem tudtak hozni, a hazaiaknak pedig megfelelt az eredmény, ezért nem erőlködtek már. A 91. percben szépítettek a finnek, Eremenko erős lövése kipattant Carrollról, a lecsorgót Sadik lőtte a hálóba. Ez már csak szépségtapasznak volt jó. Ezzel a győzelemmel az északírek nagy előnyt tettek a továbbjutásuk érdekében, ami a magyaroknak nem túl jó hír.

Románia – Feröer-szigetek 1-0 (1-0)

A románoknak csak a kötelező győzelem volt az elfogadható eredmény a Feröer-szigetek ellen, és ennek függvényében támadtak is a hazaiak. A 8. percben Pintili ad remek labdát Keserünek, aki a jobbra elvetődő kapusba lő. A 21. percben megszerezték a vezetést a románok, Maxim szabadrúgása a kapufán csattant, majd Claudio Keserü érkezett a legjobb ütemben, és értékesítette a kipattanót.
Amennyire jól indították a mérkőzést a hazaiak, annyira rosszul folytatták. A középpályán rengeteg volt az eladott labda, ezért nem tudtak kialakulni helyzetek, így az első félidőben a románok a vezetésnek örülhettek, de a mutatott játéknak aligha.
A románok úgy kezdték a második félidőt, ahogy az elsőt abbahagyták, lassú ötlettelen játékkal, de a feröeriek sem tudtak sok mindent felmutatni. A 64. percben több helyzete volt a hazaiaknak, mint addig az egész mérkőzésen. Először Maxim szabadrúgását, majd Papp kipattanóját védte hatalmas bravúrral Nielsen, majd Popa próbálkozását ütötte ki a feröeri hálóőr a kipattanó ismét Papp elé került, de az is kimaradt. Négyszer is gólt szerezhettek volna a románok, de Nielsen elképesztő védés sorozatot mutatott be. Ezután megint leült a találkozó, és úgy tűnt mind a két fél elfogadta az egygólos hazai győzelmet. A románok továbbra is maradtak a csoport élén, de azért ennél többre lesz szükségük.

Grúzia – Németország 0-2 (0-2)

A német válogatott Grúziába látogatott, és ahogy arra számítani lehetett, a németek már az elején hatalmas lendülettel kezdtek, de az első negyedórában nem tudtak komolyabb helyzetet kialakítani a vendégek, hiszen a grúz védelem szilárdan állt. A 28. percben Götze gurította le a labdát, majd Reus tizenkét méterről a rövid sarokra célzott, de végül nem találta el, ezt megúszták a grúzok.
A 39. percig tartott, amíg a németek grúz falat, Marco Reus volt a gólszerző, aki egy kavarodást követően bombázott a kapuba. Három percre rá ismét a dortmundiak szélsője próbálkozott, de ezúttal a távoli lövése pár centivel kerülte el a felsőkapufát. A 45. percben már kettőre növelte az előnyét a Nationalelf, Öziltől kapott remek passzt Müller, aki egy tolás után a rövid alsóba lőtt. Az első félidő hatalmas német fölényt hozott, a grúzok egyáltalán nem tudtak veszélyeztetni.
A második félidő elején két szögletig eljutottak a grúzok, Joachim Löw legénységén pedig látszik, hogy kicsit visszavett a lendületből. Az 50. percben egy grúz szurkoló fut be a pályára, de a biztonsági emberek hamar letessékelték a betolakodót. Valószínűleg kevesen fogadtak volna arra, hogy a második félidőben nem szerez gólt a német válogatott, de ez volt a helyzet, viszont kényelmesen begyűjtötte a három pontot. A grúzok elkerülték a kiütést, ami figyelemreméltó.

18 óra: Skócia-Gibraltár 6-1 (4-1)

Gól: Maloney (18. büntetőből, 34. büntetőből), Fletcher (29., 77., 90.), Naithsmith (39.) ill. Casciaro (20.)

18 óra: Albánia-Örményország 2-1 (0-1)

Gól: Mavraj (77.), Gashi (81.) illetve Movsisyan (4.)

Szombati eredmények

Hollandia-Törökország 1-1 (0-1)

Gól: Sneijder (92.), ill. Burak Yılmaz (37.)

Andorra – Bosznia-Hercegovina 0-3 (0-1)

Gól: Džeko (13., 49., 62.)

Belgium-Ciprus 5-0 (2-0)

Gól: Fellaini (21., 66.), Benteke (35.), E. Hazard (67.), Batshuayi (80.)

Bulgária-Olaszország 2-2 (2-1)

Gól: Popov (11.), Micanski (17.), ill. Y. Minev (4. – öngól), Éder (84.)

Kazahsztán-Izland 0-3 (0-2)
Gól: Gudjohnsen (20.), B. Bjarnason (32., 91.)
Csehország-Lettország 1-1 (0-1)
Gól: Pilař (90.), ill. Višņakovs (30.)
Izrael-Wales 0-3 (0-1)
Gól: Ramsey (45.), Bale (50., 77.)
Azerbajdzsán-Málta 2-0 (1-0)
Gól: C. Hüseynov (4.), Nazarov (92.)
Horvátország-Norvégia 5-1 (1-0)
Gól: Brozović (30.), Perišić (54.), Olić (60.), Schildenfeld (87.), Pranjić (94.) ill. Tettey (81.)

Pénteki eredmények:

Macedónia – Fehéroroszország 1-2 (1-1)

Gól: Trajkovski (9.), ill. Kalachev (44.), Bordachev (82.)

Szlovákia – Luxemburg 3-0 (3-0)

Gól: Nemec (10.), Weiss (21.), Pekarík (40.)

Spanyolország – Ukrajna 1-0 (1-0)

Gól: Morata (28.)

Anglia – Litvánia 4-0 (2-0)

Gól: Rooney (6.), Welbeck (45.), Sterling (58.), Kane (73.)

Szlovénia – San Marino 6-0 (1-0)

Gól: Iličić J. (10.), Kampl (49.), Andraž Struna (50.), Novakovič (52.), Lazarevic (73.), Ilic B. (89.)

Svájc – Észtország 3-0 (2-0)

Gól: Schär (17.), Xhaka (27.), Seferovic (80.)

Liechtenstein – Ausztria 0-5 (0-2)

Gól: Harnik (14.), Janko (16.), Alaba (59.), Junuzovic (74.), Arnautovic (93.)

Moldova – Svédország 0-2 (0-0)

Gól: Ibrahimović (46., 84. – a másodikat büntetőből)

Montenegró – Oroszország 0-0 – félbeszakadt a 66. percben

Olvasói sztorik