Nemzetközi foci

Az elmúlt évek legdurvább sérülései

Stephen Ireland megúszta, de jó néhányan nem voltak ilyen szerencsések.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az elmúlt hétvégén súlyosan megsérült Stephen Ireland. Az angol élvonalbeli Stoke City játékosának a Hull City labdarúgója, Maynor Figueroa lépett oda kőkeményen, aminek következtében felszakadt az ír játékos lába. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy csont nem törött, így néhány hét kihagyás után újra edzésbe állhat a középpályás.

Az elmúlt években nem minden játékos volt ilyen szerencsés: sajnos rengeteg súlyos sérülés árnyékolta be az elmúlt időszakot is, a Rangadó.hu összeállításában ezekből gyűjtöttünk néhányat.

Amikor a „kicsi” is elég

Teljesen ártalmatlan szituációt követően szenvedett súlyos sérülést 2006-ban az akkor a Manchester Unitedet erősítő Alan Smith, aki jelenleg a Bajner Bálintot is soraiban tudó Notts County játékosa. Egy Liverpool elleni rangadó alkalmával John Arne Riise bődületes erejű szabadrúgásába lépett bele, de olyan szerencsétlenül támasztott ki, hogy a lövés eltörte a lábát. Hét hónapot hagyott ki, mielőtt újra pályára lépett volna. 2006 amúgy is a komoly sérülések éve volt a sztároknál is: a többi között a Chelsea kapusa, Petr Cech az akkor elszenvedett sérülése óta visel fejvédőt a meccseken.

A következő esztendőben a szintén angol West Ham United játékosa, Kieron Dyer kapott egyet hátulról ellenfelétől, Joe Jacobsontól a Bristol Rovers elleni Ligakupa-meccsen. Az amúgy is sérülékeny játékos hírében álló Dyer lábszára kettétört a rúgás következtében – bár maga az eset elsőre nem tűnt olyan súlyosnak –, és visszatérésére egy teljes szezont kellett várni.

Kőkemény belépők

2008-ban is egy angliai sérülés borzalmas képei járták be a sportsajtót: az akkor az Arsenalban futballozó brazil-horvát Eduardo február elején a birminghami Martin Taylor brutális belépőjét követően maradt a földön – eltört a lába. A társak reakciójából azonnal tudni lehetett, hogy nagy a baj: aki kicsit is megőrizte hidegvérét, az hordágyért kiáltott, míg a többiek az arcukat a kezükbe temetve álltak a pályán. Az ellenfél még reklamált a piros lap miatt, ám annak jogosságát senki sem vitathatta – Taylor hárommeccses eltiltást kapott, de később is csak a csapat tartalékai között szerepelt egy ideig. Eduardo egy évet hagyott ki, de visszatérésekor, a Cardiff ellen újra megsérült.

Hasonló volt a helyzet az Anderlecht védője, Marcin Wasilewski és az akkor a Standard Liége-t erősítő Axel Witsel találkozójánál: a lengyel játékos lába több helyen is eltört Witsel ámokfutását követően. A belga válogatott játékos nyolc meccset hagyott ki a szövetség döntése értelmében – Wasilewski kilenc hónapot.

Amikor a másik (is) sírva fakad

Aydin Yilmaz, a török Galatasaray játékosa tavaly év elején törte el a lábát az Elazigspor elleni kupameccsen. Yilmaz ellen fújtak szabálytalanságot, ugyanis ő késett el egy belépővel, ám ő is húzta a rövidebbet: olyan szerencsétlenül tapadt le a lába, hogy azonnal eltört. Az ellenfél játékosát is megviselte a látvány, el is sírta magát a pálya szélén.

https://www.youtube.com/watch?v=jQZG-qI6iW0

Szintén könnybe lábadtak Ryan Shawcross szemei az Arsenal elleni bajnokin még 2010 elején. A játékos sírva vette tudomásul, hogy piros lapot kapott, ám a heves érzelmi reakciót nem a kiállítás váltotta ki: az Arsenal játékosának, Aaron Ramsey-nek lépett oda kőkeményen – törés lett vége, november végén léphetett újra pályára a walesi játékos.

Az NB I sem kivétel

A hazai mezőnyben is voltak találkozók, amelyeket egy-egy súlyos sérülés árnyékolt be az elmúlt években. Múlt hétvégén Lázár Pál, a DVSC játékosa eszméletlenül zuhant a földre, miután egy szabadrúgásból ellőtt labda fejen találta. Szerencsére a Loki játékosa néhány hét kihagyással megúszta, de nem volt ilyen szerencsés például a ferencvárosi Leonardo, akinek a győri Marek Strestík törte el a lábát, illetve hasonlóan súlyos sérülés miatt szakadt meg egy időre a diósgyőri Gosztonyi András és Csirszki Martin karrierje is.

Olvasói sztorik