Nemzetközi foci

Üres lelátók Egyiptomban

Nézők nélkül indul újra az egyiptomi labdarúgó-bajnokság.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Zárt kapuk mögött ugyan, de újraindul az egyiptomi labdarúgó-bajnokság, amelyet a kairói Légvédelmi Erők Stadionnál történt, húsz szurkoló halálát okozó véres események miatt két hete felfüggesztettek – jelentette szerdán az egyiptomi sajtó.

Az egyiptomi kormány arról határozott, hogy az első mérkőzéseket már a jövő hónapban megtartják a negyvennapos iszlám gyászidőszak letelte után. A tragédia február 8-án történt a liga két legerősebb csapata, a Zamalek SC és az ENPPI Cairo mérkőzése előtt. A hivatalos forgatókönyv szerint a Zamalek hírhedten keményvonalas szurkolói jegy nélkül próbáltak meg bejutni a találkozóra, majd összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázt vetettek be ellenük.

Szemtanúk és az internetre felkerült felvételek tanúsága szerint a rendvédelmi erők könnygázpatronokat lőttek a stadion egyetlen bejáratát alkotó vasketrecben rekedt emberekre is. A törvényszéki orvosi vizsgálatokból kiderült, hogy a legtöbb halálesetet fulladás okozta, és számos áldozatnál állapítottak meg súlyos sérüléseket, amelyek a szűk térben kitört pánikra vezethetőek vissza.

Három év után ez volt az első valódi kísérlet arra, hogy nézők előtt rendezzenek meg egy bajnoki mérkőzést. A liga csapatai üres lelátók előtt játszottak, amióta 2012 februárjában Port-Szaíd városban egy meccs után több mint hetven ember vesztette életét zavargásokban.

A mostani erőszak után ellentmondásos visszhangot váltott ki, hogy a történtek ellenére lejátszották a meccset, amely 1-1-es döntetlennel zárult. Nem vetett jó fényt a Zamalek SC-re az sem, hogy a szurkolók kedvencét, Omar Gábert eltiltotta az edzésektől, mert a középpályás nem volt hajlandó játszani, miután értesült a futballrajongók haláláról. Gáber csak egy napja tért vissza a keretbe.

Továbbá sokan bírálták a Zamalek elnökét, az Ultras Whight Nights néven működő szurkolói keménymaggal hagyományosan rossz viszonyban lévő Mortada Manszúrt, amiért állítólag néhány nappal a régóta várt mérkőzés előtt úgy határozott, hogy az összes jegyet a klubtagsággal rendelkezők számára teszi elérhetővé.
A hatósági bejelentés szerint a stadion 10 ezer nézőt fogadott volna be, ennél azonban jóval többen voltak kíváncsiak a meccsre.

Olvasói sztorik