Nemzetközi foci

Mi lesz veled, Parma?

Nagy bajban van az olasz klub, már villany és busz sincs; a negyedosztály lehet a végállomás.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nagyon komoly bajban van Olaszország egyik meghatározó klubja, a Parma. A keresztesek idei szezonja eddig siralmas, hiszen jelenleg az utolsó helyen állnak az élvonal tabelláján, de könnyen lehet, hogy most ez a legkisebb bajuk. A calciomercato.com információi szerint a klubnak mintegy 197 millió eurós adóssága van, ami egyre csak gyarapszik. A napokban olyan hírek láttak napvilágot, hogy kikapcsolták az áramot is a stadionban, ezáltal meleg víz sincs, sőt a csapat Udinese elleni, hazai bajnokiját is elhalasztották, mert a szükséges biztonsági intézkedéseket sem tudta fedezni a klub. Ez nem csak pletyka, mert személyesen Hernan Crespo, a Parma legendás játékosa, az utánpótláscsapat edzője nyilatkozta a Corriere dello Sportnak. A 39 éves argentin a többi között elmondta azt is, hogy a Primavera-csapat is csak hathatós segítséggel tudta lejátszani a Capri elleni bajnokiját, és a játékosok hideg vízben voltak kénytelenek zuhanyozni, ezért a betegség is egyre több.

A csődközeli helyzetben lévő klub labdarúgói fizetnének is azért, hogy eljussanak vasárnap Genovába, és le tudják játszani a következő meccsüket – írja az MTI.

– Szomorú volt a vasárnap, keserűséget éreztem, amiért nem játszhattunk – nyilatkozta hétfőn Alessandro Lucarelli csapatkapitány. – Ma mindenesetre megkezdjük a felkészülést a következő, Genoa elleni bajnoki találkozóra, és ha a klub nem tud buszt biztosítani a számunkra, szerzünk négy-öt autót és elmegyünk azokkal. Készen állunk rá, hogy kifizessük a költségeket.

Lucarelli arról is beszélt, hogy személy szerint ő akár a negyedosztályban is pályára lépne a csapattal.

– Hét itt töltött év után úgy érzem, ez a mez az enyém, és bármely osztályban hajlandó vagyok játszani a színeiben – nyilatkozta a 37 éves futballista, aki több mint kétszáz mérkőzésen játszott a Parmában.

A sereghajtó a jelenlegi szezonban már kétszer is átesett tulajdonosváltáson és négy elnöke volt néhány hónap leforgása alatt. Múlt kedden az ügyészség csődeljárás megindítását kezdeményezte a milliós nagyságrendű kötelezettségek miatt, hiszen nem utalták át a játékosok bérét, illetve nem fizették be az adókat.

Van-e jövője a klubnak?

A kérdésre a választ valószínűleg a pármaiak szeretnék tudni a legjobban. Szinte biztosnak tűnik, hogy a csapat számára véget ért az idei olasz bajnokság, ami azt eredményezné, hogy bár korábbi eredményeik megmaradnának, az összes hátralévő ellenfelük 3-0-s győzelemmel, játék nélkül abszolválná a találkozót. Az sem biztos, hogy jövőre a másodosztályban folytathatják, sőt egészen a Serie D-ig csúszhatnak vissza. Ez korábban már megtörtént a Sienával, vagy Skóciában a patinás Rangers-szel is, a magyar klubok közül például az Egert is ide lehetne sorolni. A legfrissebb fejlemények szerint Parma város polgármestere, Federico Pizzarotti szeretné elérni, hogy a csapat csődöt jelentsen, erre a La Gazetta dello Sportszerint, március 19-én kerülhet sor. Ez a megállapodás még mindig lehetővé tehetné, hogy a Parma jövőre a Serie B-ben folytassa, de ha ez nem jön össze, akkor jön a névváltoztatás, és az újrakezdés.

A Sampdoria elnöke hétfőn azt a javaslatot tette, hogy az olasz élvonal többi klubja fogjon össze és segítsen abban, hogy a Parma a mostani szezon végéig folytatni tudja szereplését.

Hogy jutott ide a patinás klub?

A történet érdekes, hiszen az elmúlt években semmi jele nem volt annak, hogy ekkora a baj. A futball szerelmesei talán a tavalyi szezon végén szembesülhettek először azzal, hogy valami nincs rendben az olasz klubnál, amikor a csapat a Serie A előző szezonjában odaért az ötödik helyre, ami azt jelentette, hogy részt vehet az Európa Liga küzdelmeiben. Ez hatalmas bravúrnak számított, de végül a mese máshogy folytatódott. Ekkor került előtérbe először komolyan a rossz anyagi helyzet. Az UEFA döntése alapján a keresztesek nem indulhattak el a második számú európai kupasorozatban, helyüket a Torino vette át. A nyáron, illetve most télen több meghatározó játékos is távozott, mint például Parolo, Cassano, Paletta, de a szívproblémái miatt az egész idei szezont kihagyó Biabiany sem segíthetett. A már említett 197 millió eurós adósság 12 hónapja még „csak” 175 millió volt. Ez azért elkeserítő, mert a klub parádés tavalyi szereplése végett sem zárta profittal a szezont, sőt a deficit egyre csak nőtt.

Azok a boldog szép napok…

A pármai futballklubot 1913-ban alapították. A csapat 1990-ben mutatkozott be az első osztályban, és egy szezon kivételével folyamatosan tagja a Serie A-nak, ahol az 1996–1997-es szezonban érte el a legjobb eredményét, ami a második hely volt. A Parma háromszor nyert Olasz Kupát (1992, 1999, 2002), egyszer UEFA Kupát (1993), sőt 1999-ben még az Olasz Szuperkupát is elhódította. Ezekből az adatokból kivehető, hogy a csapat a sikersorozata a kilencvenes évekre datálható. Bár 2008 kiesett az első osztályból, és abban az idényben három edző is megfordult a csapatnál, a következő kiírásban egyből visszajutott – úgy tűnik, ezt az állapotot csak 2015-ig élvezhették… Több világhírű futballista is megfordult a Parmában, mint például Gianluigi Buffon, a korábbi aranylabdás Fabio Cannavaro, a csapat élvonalbeli gólrekordere, Hernan Crespo (72 találat), Sebastian Giovinco, Alberto Gilardino, a Real Madrid jelenlegi vezetőedzője, Carlo Ancelotti, Gianfranco Zola, Lilian Thuram, és még lehetne sorolni.

Olvasói sztorik