Nemzetközi foci

A válogatottság sokat számít a nemzetközi piacon

Németh Krisztián jó helyre került, Kádár Tamás számára Lengyelország jó kirakat.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A téli szünet fontos üzleteket hozott a CMG sportügynökségnél, hiszen Németh Krisztián Amerikába, a válogatott védő, Kádár Tamás pedig Diósgyőrből a lengyel Lech Poznanhoz igazolt. A magyar játékosok eladhatóságáról és az átigazolási trendekről beszélt a DigiSport televízió reggeli műsorában az ügynökség két alapítótagja, Kövesdi Viktor és Pataky Tibor.

– Németh Krisztián, vagy Kádár Tamás átigazolása volt bonyolultabb ügylet?
Pataky Tibor: – Németh Krisztiáné bonyolultabb volt, hiszen egy másik földrészről beszélünk, ami még nem egy otthonos közeg a magyar piacon. Bár már voltak játékosok az MLS-ben, de azért Krisztiánra úttörőszerep vár az amerikai bajnokságban. Nyilván ha csak az időeltolódást vagy a távolságot nézzük, akkor ez egy bonyolult ügylet volt.

– Ezért telt ilyen hosszú időbe?
Kövesdi Viktor: – Igazság szerint nem telt hosszú időbe, hiszen ez a döntés már novemberben megszületett, de a nyilvánosság előtt később lett kommunikálva. Elsősorban a Kansas kérése volt, hogy csak az orvosi vizsgálat, az odaérkezés és egyebek után kerüljön nyilvánosságra. Ilyen szempontból ez rövidebb volt, mint Kádár Tamás átigazolása.

– Krisztián esetében milyen volumenű üzletről beszélünk, összehasonlítva azzal, mintha elvitte volna egy holland középcsapat?
Pataky: – Ez egy átlagos nyugat-európai szintnek felel meg. Az Egyesült Államokban az átlagfizetések valamivel a nyugat-európai szint alatt vannak minden klubban, a fizetési sapka rendszere miatt, de van néhány játékos, akik ennél jobb, kedvezőbb feltételek mellett tudnak szerződni. Krisztián is ehhez a csoporthoz tartozik. Máshonnan érkezik ebbe a ligába, és eddig mindenhol bizonyított, ahol volt. Szerintünk nagyon jó helyre került, mert ez egy neki való liga, és reméljük, ez bizonyosodik is.

– Elsőre jó megoldásnak tűnik, hiszen gólokat szerez, gólpasszokat ad. Ez hosszútávú megoldás lehet?
Kövesdi: – Ezt nyilván nagyon nehéz előre megmondani. Azt tudjuk, hogy a Sporting Kansas hosszútávra tervez, ahogy Krisztián is, de mindannyian tudjuk, hogy a labdarúgás olyan sportág, ahol hétről-hétre változik a helyzet. Krisztián esetében valóban azt gondoljuk, hogy megfelelő neki ez a liga, ott ki tud teljesedni, ki tud emelkedni. Nem kizárt ettől függetlenül, hogy ha kiugró teljesítményt nyújt, akkor következhet egy váltás, akár a ligán belül, akár vissza Európába. Elég csak egy példát említeni, a Sporting Kansas egyik legjobb játékosát, a Sporting Lisszabon vette meg a tavalyi átigazolási időszakban, másfél millió euróért. Ott is arról volt szó, hogy a játékos kiugrott abból a ligából.

– Jó piacuk lehet a magyaroknak az MLS?
Pataky: – Szerintünk mindenképpen, és ehhez jó nagykövet lehet akár Krisztián is. Már most is elég nagy figyelmet keltett kint, nyilván ehhez hozzájárult az is, hogy jól sikerült az első mérkőzése. Az MLS folyamatos fejlődésben van, de maga a játékkultúra nagyon lassan alakul ki, viszont most már egy-két játékosgeneráció óta futballoznak, azóta fejlesztik ezt a ligát. Már kezdenek odaérni az európai futball mellé, már nem csak az a fizikális liga van, amire azt mondják, hogy rugdalják a labdát, futnak, és nem tudnak focizni. Ennél már sokkal előrébb járnak. Az ő céljuk most az, hogy Európában és Ázsiában is elkezdjék nézni a ligát. Ennek a stratégiának a mentén igazolnak, ez alapján történik minden. Nagyon dinamikusan fejlődik ez a liga, a magyar játékosoknak ez egy jó terep lehet, mert bár nagyon nagy a tempó, de amiben a magyar játékosok jók, mint például a kis játékok és az egyéni stílus, azzal nagyon könnyű kiemelkedni Amerikában.

– Most már Kádár Tamás az a magyar hátvéd, aki a legdrágább azokkal a transzferekkel, amiken eddig keresztülment. Benne még milyen potenciát látnak?
Kövesdi: – Azt gondoljuk, Tamásban nagyon sok potenciál van, hiszen még nagyon fiatal játékos. Huszonnégy éves, ennek ellenére elég komoly karrier van mögötte. A lengyel piac pedig nagyon jó kirakat. Nem csak remek stadionok és egyre erősödő csapatok vannak, hanem gyakorlatilag a teljes Bundesliga, a spanyol, holland és angol bajnokságnak a megfigyelői ott vannak minden egyes mérkőzésen. Tamás belsővédő és ballábas, ez nagyon keresett minden átigazolási időszakban. Nem csak mi, de a Lech vezetői is úgy gondolják, hogy ez nekik is egy remek lehetőség arra, hogy adott esetben Tamás egy-két éven belül feljebb léphessen egy másik ligába.

– Akik külföldön játszanak, külföldi tapasztalattal bírnak, nekik mennyivel könnyebb ma magyar focistaként csapatot találni? Például egy olyan játékosnak, aki néhányszor volt már válogatott, de a magyar NB I-ben stabil, és jó futballista?
Kövesdi: – A válogatottság nagyon sokat számít a nemzetközi piacon, de talán nem annyit, mint amennyit belelátunk. Nyilván ez nagyon jó dolog egy sportoló életében, az eladhatóságát azonban olyan mértékben nem segíti, ami kimutatható lenne. Ha valaki stabilan szerepel egy válogatottban, mint például Kádár Tamás, aki elérte a húszas számot, az már sokat számít. A posztok is rengeteget jelentenek, Kádár Tamás a húsz mérkőzés túlnyomó részét balhátvédként játszotta, most kezdett Dárdai Pál kapitánykodása óta belsővédőt játszani, ez sokkal megnövelte az ő eladhatóságát, hiszen inkább keresnek belsővédőket, mint például balhátvédet.

– A magyar kapusok híre változatlanul jó. Bogdán Ádám például most megint sokat szerepel és jó a sajtója is. Neki mi lesz a továbblépés?
Pataky: – Ő egy fantasztikus sportember, nem félünk attól, hogy nehezen vészeli majd át ezt az időszakot. Ez nem egy szerencsés időszak számára a sérülések miatt, de amikor egészséges, akkor bombabiztosan a Bolton első számú kapusa, de ennél ő többre képes. Védett már a Premier League-ben, ő erre a szintre való, és meg fogja állni a helyét ezen a szinten, ebben egészen biztosak vagyunk.

– Azt látjuk, hogy itthon mintha nem annyira mozognának pénzek az átigazolásokban. Kölcsönök, szabadon igazolható játékosok cserélnek klubot… A magyar piac mikor tud majd olyan piacszerűen megmozdulni?
Kövesdi: – Ez Európában is tendencia, nagyon kevés átigazolás van az utóbbi időben, a Bundesligát és a Premier League-et kivéve. Például az orosz bajnokság elég komolynak számít, de az idei időszakban kettő vagy három értékesítés történt, ahol volt átigazolási díj. Az összes többi ingyen, vagy kölcsön. Ehhez a magyar piac körülbelül ugyanúgy igazodik, nincs nagy különbség. Magyarországon is, amikor verseny van, vagy valaki nagyon akar egy játékost, akkor hajlandó vételárat fizetni, egyébként valóban kisebb összegek mozognak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik