Nemzetközi foci

A városi rangadók legnagyobb égései

Skót, angol és olasz meccsek mellett magyar részről az Újpest 2010-es, 6-0-s győzelme szerepel a listán.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az elmúlt hétvégén több városi rangadót is rendeztek az európai topbajnokságokban. Az egyikre mindenképpen felkapta a fejét az ember, ugyanis az Atlético Madrid nagy meglepetésre 4-0-ra legyőzte a Realt. Hatalmas pofon volt ez a királyiaknak, különösen úgy, hogy szinte alig támadtak. Iker Casillasnak is rémálmai lehettek a találkozó után, és nem csak a négy kapott gól miatt – a matracosok első találatában vastagon benne volt a világbajnok hálóőr. A hazaiak második gólját Saúl szerezte, nem is akárhogyan, hanem egy gyönyörű mozdulattal, ollózva juttatta a labdát a hálóba.

Ennek apropóján a Rangadó.hu összeállította a derbik legnagyobb égéseinek listáját. Az aktualitás érdekében csak a kétezres évek utáni rangadókat vettük alapul, de így is akadtak bőven elsöprő fölényű meccsek.

A sort az Újpest–Ferencváros rangadóval kezdjük. Nem csak azért, mert hazahúz a szívünk, hanem történetesen ez a legnagyobb különbségű győzelem a listánkon. 2010. szeptember 11-én az élvonal hatodik fordulójában játszották a 207. derbit a Szusza Ferenc Stadionban. A lilák Simon Krisztián révén szerezték meg a vezetést a 28. percben. Döntően befolyásolta a találkozót, hogy Marek Heinz – azóta is vitatott – szabálytalansága után a szünet előtt megfogyatkozott a Fradi. Tisza Tibor hamar kihasználta a hirtelen jött emberelőnyt, és 2-0-s részeredménnyel vonulhattak a csapatok az öltözőbe. A második félidőben is a hazaiak domináltak és sorba szerezték a találatokat, először Rajczi Péter, aztán Mitrovics, majd ismét a jelenleg Kaposváron játszó támadó volt eredményes. A hab a tortán Tisza Tibor 92. percben szerzett találata volt. Ezzel a sikerrel történelmet írt Mészöly Géza legénysége, hiszen addig a 8-3-as meccs számított a legnagyobb Fradi-verésnek Újpesten, de 2010 őszén még a stadionújságot is átnevezték 6-0-ra.

Hasonló eredmény született a Kitalar Arasi Derbin is, ahol a Fenerbahce szintén 6-0-ra győzte le a városi rivális Galatasaray gárdáját 2002. november 6-án. A félidei eredmény is ugyanaz volt, mint a magyaroknál (2-0), utána pedig jött a henger. Az utolsó félórában Tuncay Sanli vezetésével négy gólt szerzett a Fener.

Olaszországban jó néhány városi rangadónak örülhetnek a fanatikusok egy-egy idényben. Az egyik legfontosabb mégis a Derby della Capitale, vagyis a fővárosi derbi. 2002. március 10-én is a Stadio Olimpico adott otthont a Lazio – AS Roma összecsapásnak. Abban az időszakban a két római klub nagy formában játszott. A farkasok az előző kiírásban például bajnoki címnek örülhettek, előtte pedig a Lazio ért el komoly sikereket. Az AS Roma nagyon simán, 5-1-re nyert, azon az estén Vincenzo Montella – jelenleg a Fiorentina vezetőedzőjeként dolgozik, ráadásul nem is rosszul – volt a hős. A „kis repülőgép” becenevű támadó négyszer volt eredményes a találkozón, nem is csoda, hogy a Giallorossinál elsősorban őt éljenezték. A sasok részéről Sztankovics 3-0-nál tudott szépíteni, a farkasok utolsó találatát pedig ki más is szerezhette volna, mint Róma császára, Francesco Totti.

Átugorva Angliába, az elmúlt hétvégén egy elég unalmas volt és gól nélküli eredménnyel zárult a Mersey-parti derbi. Nem kell olyan sokat visszaugrani az időben, hogy izgalmasabbat találjunk. 2014. január 28-án a Premier League-ben a Liverpool a városi rivális Evertont fogadta. A találkozót nagyon simán, 4-0-ra nyerték a vörösök. Az első találatot a csapatkapitány Steven Gerrard szerezte, majd Daniel Sturridge duplája következett. A kegyelemdöfést a nyáron a Barcelonához távozó Luis Suárez adta meg.

Visszakanyarodva Itáliába, hasonló eredménnyel zárult 2009. augusztus 29-én a Derby della Madonnina, vagyis a milánói derbi. Azon a bizonyos mérkőzésen az AC Milan volt a pályaválasztó, de ez sem hozott sok jót a piros-feketéknek. Két sztáredző csapott, hiszen Carlo Ancelotti a Milant, míg Jose Mourinho az Intert irányította ebben az időszakban. Érdekesség, hogy később a két tréner egymást váltotta a Real Madrid kispadján. A gólgyártást Thiago Motta kezdte, majd Diego Milito volt eredményes büntetőből. A második félidő első percében Maicon döntötte el a három pont sorsát, majd Sztankovics tette fel a pontot az i-re.

Az egyik legrégibb városi derbi a skót Old Firm, vagyis a Celtic–Rangers. Glasgowban olyankor megáll az élet, bár az utóbbi években nem találkozott egymással a két gigász, hiszen a Rangers anyagi problémái miatt 2012-ben a negyedosztályba kényszerült, jelen pillanatban pedig már a másodvonalban szerepel. Az utolsó derbi elég csúnyán végződött a kék-fehérek szempontjából, hiszen a Celtic nagyon simán, 3-0-ra nyert. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a mérkőzést 2012. április 29-én játszották, amikor a Rangersnél már javában gondok voltak…

Olvasói sztorik