Nemzetközi foci

Döntetlenek tornája Afrikában

Az Afrikai Nemzetek Kupája csoportköréből két együttes is nyeretlenül jutott tovább, ráadásul Guinea sorsolással.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szombaton 17 órától folytatódik az Afrikai Nemzetek Kupája. A csoportkör végeztével az egyenes kieséses szakasz veszi kezdetét: a legjobb nyolc között Elefántcsontpart, Kongó, a Kongói DK, Tunézia, Ghána, Guinea, Algéria és a házigazda Egyenlítői Guinea harcolhat a továbbjutásért.

Döntetlenek sora a csoportmeccseken

Nem mindennapi küzdelmeket hozott a torna eddigi szakasza: két csoportban is mindössze egy-egy mérkőzésen jutottak dűlőre a csapatok. A B-csoportban Tunéziának elég volt az elsőséghez a Zambia elleni 2-1-es siker, ugyanis a többi találkozón rendre döntetlen született. Ennek köszönhetően a Kongói Demokratikus Köztársaság is ott lesz a legjobb nyolc között, noha a csapat egyetlen meccsét sem nyerte meg – de ki sem kapott. Ugyan a Zöld-foki Köztársaság válogatottja is három ponttal zárt, Kongó 2-2-es gólkülönbsége továbbjutást ért.

Hasonló a helyzet a D-csoportban is, ott Elefántcsontpart Kamerun elleni győzelme (1-0) szakította meg a sort: a többi összecsapáson rendre 1-1-re végeztek a felek. Ennek köszönhetően Guinea és Mali teljesen azonos mutatókkal zárt, a három döntetlennel, 3-3-as gólkülönbséggel végző csapatok között így sorsolással döntötték el a továbbjutót. A vakszerencse Guinea mellé állt, noha a két szövetség vezetői igencsak bírálták ezt a lebonyolítást.

A csoportkör alatt lejátszott 24 találkozóból összesen 13 végződött döntetlennel.

Nem potyognak a gólok

Hibátlan csapat már nincs a tornán, és az átlagnál hatékonyabb támadójátékot bemutató válogatottat sem találhatunk a mezőnyben. A legeredményesebb együttesnek a C-csoportban Ghána mögött másodikként záró Algéria számít, amely öt találatig jutott az első három fordulóban. Dél-Afrika kapuját háromszor vette be, Ghána ellen lőtt gól nélkül kapott ki (0-1), míg Szenegált kétszer mattolta.

Annak ellenére, hogy egyik csapat sem a támadósorával jeleskedik, gólokban nem volt hiány: minden meccsen volt legalább egy találat, ráadásul nincs olyan válogatott, amely ne talált volna be ellenfele kapujába.

Kongó Kongó ellen

Parázs párosításokkal folytatódik az egyenes kieséses szakasz: a két vébé-résztvevő, Algéria és Elefántcsontpart vasárnap méri össze erejét, és aznap találkozik Ghána a nem kis szerencsével továbblépő Guineával. A két párharcot megelőzően, szombaton a házigazda Egyenlítői Guinea a végső sikerre is esélyesnek tartott Tunéziával harcol a továbbjutásért, míg a két Kongó szintén ezen a napon döntheti el egymás között, hogy melyikük az erősebb.

Az biztos, hogy trónfosztás lesz a tornán. Nigéria 2013-ban veretlenül nyerte meg az Afrika Kupát, de mint ismert, a mostani selejtezősorozatban nem tudta kivívni az indulás jogát, így már a csoportkörben is a címvédő nélkül küzdöttek a csapatok.

Olvasói sztorik