Nemzetközi foci

Ausztrália történelmet írhat

Első sikerére hajt a házigazda a kontinensviadalon; Dél-Korea 55 év után juthat vissza a csúcsra.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Magyar idő szerint pénteken délelőtt tíz órától rendezik az Ázsia Kupa bronzmeccsét (Irak – Egyesült Arab Emirátusok), míg szombaton ugyanebben az időpontban a sokak által csak álomdöntőnek titulált Ausztrália – Dél-Korea fináléval zárul a torna.

Első sikerére készül Ausztrália

A házigazda ausztrál válogatott 2011-ben Japánnal szemben maradt alul az Ázsia Kupa döntőjében, és bár igaz, hogy a tavalyi világbajnokságon nem termett sok babér a csapatnak – Hollandia, Chile és Spanyolország mellett pontot sem szerzett a csoportjában, így a többi ázsiai indulóhoz hasonlóan utolsóként zárt csoportjában –, de főleg a hollandok ellen 3-2-re elveszített találkozón lehetett érezni, hogy továbbra is komoly játékerőt képvisel az együttes.

Hazai közönségük előtt a legtöbb fogadóirodánál a kenguruk az esélyesek – amennyiben legyőzik riválisukat, úgy a csapat története során először hódíthatják el a címet, és 1992 után ismét a rendező ország nyerné a tornát.

Dél-Korea legyőzte a házigazdát

Az ellenfél azonban az a Dél-Korea lesz, amely még gólt sem kapott a tornán: Uli Stielke együttese a csoportmeccsek alatt mindhárom találkozóját 1-0-ra nyerte, közte az ausztrálok elleni csoportrangadót is, míg az egyenes kieséses szakaszban Üzbegisztán és Irak ellen is 2-0-s sikert aratott – előbbi találkozón hosszabbítás után. Szemben a házigazdával, a koreaiaknál inkább a szervezett védelem dominál, ezt igazolja a kapott gól nélküli sorozat. Ausztrália nyolc gólt lőtt a csoportmeccsek alatt, ami a legtöbb volt az idei kiírásban, és hasonlóan ellenfeléhez, szintén két 2-0-s sikerrel vette a negyed-, illetve az elődöntőt.

Dél-Korea a győzelmével beérhetné az egyaránt három elsőséggel rendelkező Szaúd-Arábiát és Iránt. Hosszú böjtöt törne meg a csapat: az első két tornán, 1956-ban és 1960-ban jegyezte a korábbi két sikert, azóta három elveszített döntő a mérlege – az utolsó 1988-ban.

A legenda vagy az utód tornája lesz?

Ausztrál részről két játékos teljesítménye emelhető ki leginkább: a csapat rutinos támadója, Tim Cahill már három gólnál jár, ezzel csapata legeredményesebb játékosának számít. Mellette a 22 éves Massimo Luongo is remekel: az angol harmadosztályban listavezető Swindon Town középpályása négy gólpasszával – illetve első válogatottbeli gólját is megszerezte a tornán – a leghatékonyabb előkészítőnek számít a mezőnyben, ráadásul a Kuvait elleni csoportmeccsen, illetve az Emirátusok elleni elődöntőben is a mérkőzés emberének választották. Ő az egyedüli a mezőnyben, akit kétszer is a legjobbnak járó leismeréssel díjaztak az öt forduló során.

A kapitányok is az ausztrálokat favorizálják

A találkozó előtt több interjút is adott a két szakvezető, az ausztrálokat irányító Angelos Postecoglou és a koreai kapitány, Uli Stielike. Az ausztrál-görög szakember a csapatát dicsérte, Stielke pedig óvatosságra int, hiszen egy viszonylag tartalékos együttes ellen sikerült csak nyerniük.

– Úgy érzem, az egész torna alatt nagyon jól játszottunk. Nem volt sok olyan periódus a meccseink alatt, amikor fölénk kerekedett volna az aktuális ellenfél, a mérkőzések jelentős részében jók voltunk – vélekedett Angelos Postecoglou, hozzátéve, hogy bár szép sikert arattak az elődöntőben, egyelőre senki sem bontott pezsgőt, mindenki teszi a dolgát a csapatban.

A német szakember is az ellenfélre hegyezte ki az ausztrálok elődöntője előtt adott nyilatkozatát.

– Az ausztrál válogatott a legerősebb csapat a tornán. Jól játszanak, nagyon magabiztosak, mindenki tudja a keretben, hogy mi a dolga – nyilatkozta az ellenfélről még az elődöntő előtt Uli Stielike, aki biztos volt benne, hogy a korábbi csoportellenfelükkel játsszák a finálét. – Mile Jedinak sérült volt, Mathew Leckie, Tim Cahill és Robbie Kruse pedig csak a kispadon kapott helyet az első meccsen. Nagyon keményen kell dolgoznunk, hiszen a csoportban nem a legerősebb ausztrál válogatottat győztük le.

A 2007-es győztes a bronzra hajt

Ahogy arról már szó volt, a bronzéremért pénteken Irak és az Egyesült Arab Emirátusok száll harcba. Előbbi együttes számít az eredményesebbnek: 2007-ben megnyerte a tornát. Egy érme van az Emirátusoknak is, 1996-ban ugyanis saját közönsége előtt a második helyen végzett. A harmadik helyért folyó harcnak is van tétje bőven: a dobogó mellett például az is kérdés, hogy a pillanatnyilag négy góljával holtversenyben élen álló Ali Mabkhout (Emirátusok) biztosítja-e gólkirályi címét.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik