Nemzetközi foci

Sok átigazolási baki történik

Paunoch Péter belátta, hogy az angol Ipswich Town túl jó csapat volt Bajner Bálint számára.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nem járt sikerrel Bajner Bálint az angol másodosztályú Ipswich Town csapatánál, mert csak csereként számoltak vele a bajnoki mérkőzéseken, vagy még úgy sem, ezért kedden szerződést bontottak vele, és a harmadvonalbeli Notts County együttesébe szerződött.

A DigiSport televízió kedd reggeli műsorában Paunoch Péter menedzser elmondta: egy középcsapatot kerestek a csatár számára, és tavaly nyáron még nem sejtették, hogy az Ipswich az élvonalba jutásért fog küzdeni. A Lech Poznanba igazoló ferencvárosi Holman Dáviddal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ez a klubváltás nem jöhetett volna lépre a lengyelek fejlett játékosmegfigyelő-hálózata nélkül.

– Nagyjából két éve ilyenkor azt latolgattuk, hogy Bajner Bálint kezdő lesz-e a Borussia Dortmundban… Akkor ez nem egy sikertörténet?
– Mindig azt szoktam mondani ilyen esetben, hogy néha egyet hátra kell lépni ahhoz, hogy a későbbiekben előbbre tudjon jutni az ember. Bálint esetében is erről van szó. Az Ipswich bizonyította, hogy nagyon jó csapat. Mick McCarthy személyében olyan edzője van, aki nem egy csapatot felvitt már a másodosztályból – magyarázta Paunoch Péter. – Picit fordítva sült el a történet, mert túl jó csapat az Ipswich, és menet közben az elvárások is megváltoztak a csapattal kapcsolatban, már egyértelmű cél a Premier League. Nem szabad elfelejteni, hogy Bálintnak olyan vetélytársai voltak, akik közel húsz gólt rúgtak eddig a Championshipben, rendkívül nehéz mellettük pályára kerülni. Bálintnak nem arra van most szüksége, hogy tíz, akár húsz perceket töltsön a pályán, amire lett volna esély, ha marad. Neki teljes mérkőzéseket kell most játszania.

– Ilyenkor együtt értékelik, hogy kudarc, vagy rossz döntés volt-e?
– Azt gondolom, hogy a Dortmundnál elsősorban a második csapatnál vették volna ebben a szezonban is számításba Bálintot, ha egyáltalán számításba vették volna, hiszen túlkorosnak számított. Az Ipswich mindenféleképpen jó irány lehetett volna, mi úgy terveztük, hogy egy jó középcsapatba kellene, hogy Bálint Angliában folytathassa. Az Ipswich ennél több lett, és tulajdonképpen innen lehet megközelíteni azt a dolgot, hogy kevesebb játéklehetőséget kap, mert itt fontmilliókról beszélünk a Premier League-ba jutás esetén. Az edző nem kísérletezhet, nincs ideje beépíteni a játékosokat, ezt az elején nem kalkuláltuk. Mi nem arra számítottunk, hogy egy ilyen jó csapat lesz az Ipswich. Ha belegondolunk, nagyon komoly csapatok játszanak a Championshipben, jóval nagyobb költségvetéssel, jóval komolyabb játékoskerettel, akik egyelőre nem tudnak beleszólni a feljutásért való küzdelembe. Ezt nagyon nehéz előre kalkulálni.

– Most nehezebb magyar játékost külföldre eladni, mint mondjuk két évvel ezelőtt?
– Azt gondolom, hogy az elmúlt két év a magyar labdarúgás egészét nézve sajnos nem azt az irányt mutatja, ami által könnyebb lenne a magyar játékosokat eladni, hiszen akár a válogatottat nézzük, akár a klubcsapatainkat, nem mutattak fel olyan eredményeket, ami arra predesztinálna minket, ügynököket, hogy sokkal könnyebb dolgunk lenne a magyar játékosok eladása szempontjából.

– Holman Dávidot sikerült eladni, az irány Lengyelország volt. Már több ízben is elhangzott, ha ma egy magyar futballista Lengyelországba megy, az előrelépésnek számít…
– Mindenféleképpen előrelépés, úgy gondolom. A lengyel bajnokság erősebb, mint a magyar, másrészt, a lengyel bajnokságból érkező játékosokat sokkal szívesebben fogadják a négy-öt topbajnokságban. A magyar játékosok is felértékelődnek, ha lengyel bajnokságból igazolnak tovább. A magyar bajnokságból jóval nehezebb lett volna eladni akár Holman Dávidot is.

– Tehát a lengyel bajnokságból jóval egyszerűbb a Bundesligába bekerülni…
– Igen, hiszen ott hétről-hétre rengeteg Bundesliga-csapat fordul meg, keresik a játékosokat, nézelődnek, és hellyel-közzel meg is találják a számításaikat, azokból a csapatokból, amelyek ott játszanak.

– A Fradinak most miért kell lemondania róla? Ilyen nagy anyagi különbségek vannak, a lengyelek ennyivel gazdagabbak?
– Feltétlenül hozzá kell tennem, hogy a Ferencváros vezetősége rendkívül korrekten állt ehhez az igazoláshoz, Dávid érdekeit maximálisan figyelembe vették. A többi között a nyáron bekövetkezett betegsége miatt kimaradt neki a teljes ősz szezon, ezáltal lépéshátrányba került, de ez a lengyel csapat folyamatosan szemmel tartotta őt.

– A lengyelek találnak egy játékost egy olyan időszak után, amikor a játékos nem nyújtott csúcsteljesítményt, mégis tudnak róla, figyelik. Ez hogy történik?
– Többen csodálkoztak, hogy egy ilyen ősz után, amit Dávid tulajdonképpen teljesen kihagyott, hogy sikerült nyélbe ütni ezt a megállapodást. Ennek nyomós oka van. Egész pontosan arról van szó, hogy a Lech Poznan csapatánál az új tulajdonosi kör első intézkedéseinek egyike volt a játékosmegfigyelő hálózat felépítése. Jelen pillanatban is közel fél tucat szakember dolgozik folyamatosan a lengyel csapatnál főállásban, és keresi, kutatja a tehetségeket. Nem meglepő, hogy ennek köszönhetően akár Lewandowski, akár Rudnevs – aki a magyar bajnokságban is játszott, a Zalaegerszeg színeiben – mind-mind olyan igazolások voltak, akik eurómilliókat jelentettek a lengyel csapatnak. Közelebb áll az ötmillióhoz a bevételük, mint az egymillióhoz. Ennek az az egyértelmű magyarázata, hogy az elmúlt egy évtizedben nagyon komoly szintre építették fel ezt a megfigyelő hálózatot.

– A lengyelek szeme akkor rajta van Magyarországon?
– Abszolút, nekik egy potenciális terület Magyarország. Ennek köszönhetően fedezték fel körülbelül egy-másfél évvel ezelőtt Dávidot, és azóta folyamatosan figyelték. Elmondták nekem, hogy huszonöt mérkőzését látták Dávidnak, akár élőben, akár videón. Úgy gondolják, nem hibázhattak Dávid esetében, és ha ezt kivetítjük a magyar csapatokra, azt gondolom, luxus kihagyni ezt a scouting osztályt a magyar csapatok életéből.

– Ez nálunk ma a fehér folt?
– Tulajdonképpen a Videoton és a Ferencváros kivételével, ahol gyerekcipőkben van ugyan, de valami van, az összes többi csapatnál nem beszélhetünk scoutingról. Igaz költséges, de hatalmas bevételeket generál a csapatnak. Ahogy látjuk, elég sok baki történik az átigazolások területén is, egy scouting osztálynál ez minimálisra csökkenthető. Én próbálom bátorítani a magyar csapatokat, hogy építsék ezt föl, sőt most előrehaladott tárgyalásokat folytatok egy futballszakmai továbbképző irodával.

– Ez nem olyan egyszerű, gondolom, hogy aki futballista volt, annak úgyis jó szeme lesz hozzá…
– Igen, hiszen ez egy szakma, ami jelen pillanatban Magyarországon nincs, nem oktatják. Elhatároztam, hogy megpróbálok ennek az élére állni, és olyan szakmai kurzusokat szervezni Magyarországon, aminek segítségével ez a szakma meghonosodhat. Úgy gondolom, a magam szerény eszközeivel hozzájárulhatok ahhoz, hogy egy picit ezen területet segítségével színvonal-emelkedés történjen a magyar futballban. A legjobb példa szerintem Dávid esete…

Olvasói sztorik