Nemzetközi foci

Sikeres ünnepek, Arsenal-módra

Míg más országokban karácsonyoznak, addig Angliában játszanak a csapatok, ez már komoly hagyomány.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Angliában komoly hagyománya van, hogy a karácsonyi időszakban és újév napján sem szünetel a Premier League. A játékosok 26-án és 28-án, illetve minden esztendő első napján is megküzdenek a három pontért, míg más bajnokságokban ebben a periódusban az ünneplésé és a pihenésé a főszerep. Az angoloknak sok mindenben határozott, egyedi elképzelésük van, a többi között ez is idetartozik, úgyhogy eszük ágában sincs változtatni rajta. Még akkor sem, ha több szakember is megállapította, hogy a válogatottjuk ezért sem tud jól szerepelni a nagy tornákon. Ha belegondolunk, lehet benne igazság, hiszen a folyamatos terhelés miatt a szezon végére teljesen elfáradnak és kimerülnek, gyakran megsérülnek a játékosok. A futballrajongók persze örülnek, mert az ünnepnapokon is szurkolhatnak kedvenc csapatuknak.

Összeállításunkban megvizsgáltuk a tabella jelen állása szerint a TOP5-ben szereplő csapatok tavalyi, illetve idei karácsonyi és újévi teljesítményét.

Chelsea

A londoni kékek vezetik a tabellát, de nem tudták két győzelemmel abszolválni a karácsonyi időszakot. 26-án nem okozott nekik gondot a West Ham United legyőzése (2-0), de a Premier League idei meglepetéscsapata, a Southampton ellen csak 1-1-re futotta José Mourinho legénységének. Tavaly ilyenkor ha nem is simán, de behúzták mindkét találkozót. Először hazai pályán a Swansea-t verték (1-0), majd a Liverpool elleni rangadót is megnyerték 29-én (2-1). Újév napján a Southampton sem okozott problémát a Chelsea-nek (3-0). Érdekes, hogy Eden Hazardnak jól megy ebben az időszakban, mert idén egy, tavaly pedig két meccsen is eredményes tudott lenni.

Manchester City

A tavaszi bajnok jelenleg a második pozícióban foglal helyet, ezért nem engedheti meg magának, hogy ne használja ki a Chelsea botlásait. Karácsony harmadnapján a gyárvárosiak idegenben nagyon simán verték a West Bromwich Albiont (1-3). Manuel Pellegrini legénysége két nap múlva csak 2-2-t játszott az újonc Burnley ellen (2-2). Tavaly 26-án a Liverpool ellen 2-1-re nyert a City, de három nap múlva a Crystal Palace sem jelentett gondot (1-0). 2014 első napján a manchesteriek Walesből vitték el a három pontot azzal, hogy 3-2-re legyőzték a Swansea együttesét.

Manchester United

Az angol rekordbajnok is botlott a legutolsó mérkőzésén, bár mentségére szóljon, a Tottenham Hotspur együttesét nem egyszerű legyőzni otthon. Louis van Gaal legénységének ez nem is sikerült (0-0), de azzal vigasztalódhatnak, hogy 26-án Rooney vezérletével az Old Traffordon verték a Newcastle gárdáját. Tavaly rossz szezonjuk volt a vörösöknek, a karácsonyi meccseket bár nehezen, de azért behúzták. Előbb a Hull City (2-1), majd a Norwich volt az áldozat (1-0). Az idei év első napja viszont nem sikerült jól, mert hazai pályán 2-1-re kaptak ki a Tottenhamtől. Wayne Rooney jó formában futballozik ebben a periódusban, háromszor is eredményes volt az öt mérkőzés alatt.

Southampton

Valószínűleg a szezon elején nagyon kevesen gondolták, hogy egy ilyen összeállításban a Southampton csapatáról is szó esik, pedig így van. A szentek az idény meglepetéscsapatának számítanak. Ahogy arról már beszámoltunk, a hétvégén a bajnoki éllovas Chelsea sem bírt velük. A Koeman-testvérek legénysége karácsony harmadnapján simán verte a West Hamet (2-0). Tavaly is felemásra sikeredett ez az időszak számukra. A Cardiff City legyőzése után (3-0), az Everton már túl nagy falatnak bizonyult (2-1). Újév első napján, hazai pályán nagy verésbe szaladtak bele a Chelsea ellen (0-3).

Arsenal

Az ágyúsok az egyetlen olyan csapat, amely hibátlan mérleggel rendelkezik, akár az idei, akár a tavalyi időszakot tekintjük. Arséne Wenger legénysége idén a QPR-t és a West Ham-et lépte le, egyaránt 2-1-es eredménnyel. Utóbbi tavaly is áldozata volt az Arsenalnak (1-3), majd a Newcastle sem kapott kegyelmet (0-1). 2014-es év első napján sem fogtak ki az ágyúsokon, és hazai pályán simán verték a Cardiff City-t (2-0).

Olvasói sztorik