Nemzetközi foci

Miért nem ment Milánóba az ex-győri légiós?

A 28 éves szlovén középpályást, Rok Kronavetert néhány éve az egyik legnagyobb tehetségnek tartották hazájában.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Két és fél éven keresztül a Győri ETO csapatát erősítette a szlovén középpályás, Rok Kronaveter, de a közelmúltban felbontották a szerződését, tehát napjainkban szabadon igazolható. Az ekipa24.si cikkében elmondta, rendkívül fontos számára, hogy a jövő hónapban megtalálja az új klubját.

Röviddel azután, hogy 2005-ben első alkalommal lépett pályára a szlovén élvonalban, számos külföldi megfigyelő érdeklődött iránta. Neves játékosok ültek a kispadon, miközben ő 18 évesen már kezdő volt. Hazája labdarúgásában a legújabb gyöngyszemnek tartották, és úgy vélték, csak apróságok hiányoznak, hogy tudásának, tehetségének köszönhetően teljes pompájában ragyogjon a karrierje. Nagy elvárások voltak vele szemben, néhányan Zlatko Zahovics utódját látták benne. Az összes futballszakértő egyöntetűen azt mondta, hogy Rok Kronaveter az egyik legjobb szlovén labdarúgó lesz.

Mindezek ellenére soha nem sikerült komoly pályafutást elérnie. Nem azért, mert nem volt elég jó, mert nem volt elég szorgalmas és kitartó. Nem, valami más volt a hiba. Valami, amire neki egyszerűen nem volt hatása. A most 28 éves középpályás karrierjét komoly problémák, sérülések tarkították, ezek valamilyen módon akadályozták a fejlődését, és lehetetlenné tették, hogy kiteljesedjen. Játszott a német Energie Cottbus és a Győri ETO színeiben, ami tiszteletre méltó, de a tehetsége korábban nagyobb klubokra predesztinálta.

– Igaz, hogy a sérülések jelentős hatással volt a karrieremre. Amikor még egészséges voltam, és a bajnokság egyik legjobbja, már lehetőségem volt külföldre menni, de aztán egy sérülés miatt mindez elúszott. Akkoriban közel álltam ahhoz, hogy az olasz Serie A-ba kerüljek, az Atalanta, a Livorno, sőt a Milan is érdeklődött irántam, de aztán sajnos jött egy sérülés. Ha nem lettek volna az egészségügyi problémáim, biztos vagyok benne, hogy megfordulhattam volna néhány neves klubban, ennek ellenére úgy vélem, jó csapatokban játszhattam – nyilatkozta Kronaveter.

A szlovén játékost egészségügyi gondok után anyagi természetű problémák is sújtották. Abban az időben olyan ügynöke volt, aki nem viselkedett korrektül, többet keresett, mint ő, és miatta gyakorlatilag elvesztegetett négy évet a pályafutásából. A pénzügyi nehézségek ezzel nem értek véget, azok bizony Győrben is előfordultak…

– Úgy kezdődött, hogy pénzügyi nézeteltérések adódtak a nagyobb fizetésű játékosok és a klub adminisztrációja között, de tulajdonképpen ez mentett meg engem. Megegyeztünk, hogy idejekorán felbontjuk a szerződésemet, én fizettek egy bizonyos összeget, és azóta szabad vagyok, egyénileg készülök egy fitneszedző segítségével. Próbálok formában maradni, és kész vagyok bármikor próbajátékra menni, vagy aláírni egy klubhoz. Mindannyian tudjuk, hogy külföldön jobbak az anyagi feltételek, de nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy hazatérjek. Bár ez nehéz lenne, mert Szlovéniában a Maribor az egyetlen, amely a külföldön játszóknak jó szerződést ajánlhat – közölte Kronaveter, aki még semmiféle konkrétumról nem tudott beszámolni.

Egyelőre minden tárgyalása kezdeti szakaszban van, mert eddig leginkább külföldön keresgélt. Azt mondta, eddigi pályafutása legjobb időszakát a német Energie Cottbus csapatában töltötte, főleg azért, mert ott igazán labdarúgónak érezhette magát. A kelet-német klub és a német foci a legmagasabb szinten áll a szervezettség tekintetében, a stadionok mindig tele vannak, szóval minden nagyszerű. Hozzátette: Magyarország is szép periódust töltött, mert itt nyerte az egyetlen országos címét.

Bár Mariborban született, soha nem játszott a város első számú csapatában, amely a Bajnokok Ligájában is megfordult, pedig elmondása szerint kétszer-háromszor is igazán közel állt hozzá, hogy odaszerződjön, de a végén nem tudtak megegyezni. Mindezt nem igazán sajnálja, mert nem tudja egyértelműen kijelenteni, hogy akkor sikeresebb lett volna a karrierje.

– Mariboriként természetesen nagy rajongója vagyok a Maribornak, és amit sikerült az elmúlt években elérniük – különösen a Bajnokok Ligája-részvétel –, az tényleg fantasztikus. Minden stájer a liláknál akar játszani, én nemkülönben. Nagyon nagy megtiszteltetés lenne, ha tagja lehetnék a csapatnak – válaszolta Rok Kronaveter.

Olvasói sztorik