Nemzetközi foci

Teljes körű kivizsgálást követel a FIFPro

Egy Németországban sugárzott dokumentumfilm robbantotta ki az ügyet.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

December 3-án egy dokumentumfilmet sugárzott az ARD német televíziós csatorna “Szigorúan titkos dopping: Hogyan készítenek Oroszországban győzteseket?” címmel. (A film megtekinthető négy részletben a legnépszerűbb videómegosztó csatornán az alábbi linkekre kattintva: 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész.)

A film nem kevesebbet állít, bemutatva a lesújtó helyzetet, mint azt, hogy Oroszországban állami szinten támogatják a sportolók doppingszerekkel való ellátását, annak életvitelszerű használatát annak érdekében, hogy a kontinensnyi méretű ország minél eredményesebben szerepeljen a különféle nemzetközi sportversenyeken – írj a hlsz.hu.

A dopping elleni harcot egyik fő feladatának tekintő FIFPro szervezete fórumot tartott az ügyben és megvitatták azokat a lépéseket, amik szükségesek ahhoz, hogy egy teljes körű vizsgálat során feltárják az oroszországi valóságot. A súlyos vádak aggodalamra adnak okot, különösen olyan megdöbbentő kijelentések miatt, amiket egy eltiltott orosz sportoló fogalmazott meg, aki szerint az országban a válogatott sportolók 99 százaléka doppingol!
Az orosz doppingellenes ügynökség (Rusada) egy volt munkatársa is ráerősített a vádra, azt állítva, hogy a sportági tisztségviselők szállítják a tiltott szereket, az orosz szakminisztérium pedig arra utasította a Rusada munkatársait, hogy hamisítsák meg a doppingteszteket.

– Ha igazak az állítások, akkor szigorúan meg kell büntetni a felelősöket! – mondta Wil van Megen, a labdarúgók érdekvédelmi világszervezetének jogi főosztályvezetője. – Meg kell vizsgálni az ellenőrzések mechanizmusát Oroszországban, hogy azok a gyakorlatban is alkalmasak legyenek a doppingolók kiszűrésére. Joggal adódik a kérdés: miért nem jelzett semmi rendkívülit a WADA, az IOC vagy az IAAF, ha a dokumentumfilmben elhangzott vádak helytállóak?

A FIFPro álláspontja szerint a WADA és a világ irányító sportszervezeteinek részéről meg kell tenni a szükséges intézkedéseket, akár nemzetközi sportesemények törlésével is, ha bebizonyosodik, hogy Oroszországban minisztériumi, illetve sportszervezetek támogatással doppingolnak a sportolók. Mindaddig ki kell tiltani az ország sportolóit a versenyekről, amíg bizonyítottan meg nem tisztul a rendszer.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik