Nemzetközi foci

Büntetőper török szurkolók ellen

Államcsínykísérlet a vád a szurkolók ellen.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Isztambulban büntetőper kezdődött több tucat futballszurkoló ellen államcsínykísérlet vádjával.

Államcsínykísérlet vádjával büntetőper kezdődött kedden Isztambulban kéttucatnyi török futballszurkoló ellen, akik részt vettek a múlt évi kormányellenes tömegtüntetéseken.

A 35 szurkoló – köztük a Carsi, a Besiktas török labdarúgócsapat legodaadóbb híveit tömörítő klub tagjai – életfogytiglani börtönbüntetést kaphatnak, ha elmarasztalják őket a terhükre rótt “erőszakos kormánybuktatás” kísérletének vádjában.

Recep Tayyip Erdogan elnök – a tüntetések idején miniszterelnök – a 2013. júniusi tömeges tiltakozásokat a kormány megbuktatására szőtt összeesküvésnek minősítette.

Törökország heves nemzetközi bírálat tárgya amiatt, hogy a napokban olyan újságírókat, televíziós producereket és forgatókönyvírókat tartóztattak le, akik kapcsolatban álltak Fethullah Gülen muzulmán hitszónok mozgalmával. Gülen egykor Erdogan szövetségese volt, mára azonban leghevesebb bírálójává vált.

A per kezdetén a bírói testület tagjai részleteket olvastak fel a vádiratból, amely szerint a szurkolók megpróbálták elfoglalni Erdogan ankarai és isztambuli hivatalát azzal a céllal, hogy egy “gyenge kormány” képét keltsék, és az “arab tavasz” mintájára kormányváltást idézzenek elő.

A Carsi klub tagjai fontos szerepet vittek a tüntetéseken. Hősökként dicsőítették őket, amikor humoros jelszavakat hangoztattak, gázálarcokat osztogattak, vagy elsősegélyt nyújtottak sérült tüntetőknek. De bírálták is őket, amikor egy nehéz építőipari gépet hatalmukba kerítve nekihajtottak Erdogan isztambuli irodájának.
A bíróság épülete előtt több száz futballszurkoló tüntetett a vádlottak mellett, köztük a Besiktas legfőbb ellenlábasainak számító csapatok hívei is.

A New York-i székhelyű Human Rights Watch emberi jogi szervezet a “büntetőjogi rendszerrel való kirívó visszaélésnek” minősítette a pert.
Közben az Európai Unió külügyminiszterei nyilatkozatban ítélték el a török újságírók őrizetbe vételét.

“A legújabb rendőrségi razziák, újságírók és médiamunkások sorának letartóztatása Törökországban kérdésessé teszi a sajtószabadság tiszteletben tartását, ami a demokrácia alapelve” – áll az Állandó Ügyek Tanácsa által kiadott keddi közleményben.

A miniszterek tanácsa hangsúlyozta, hogy az EU-csatlakozási tárgyalásokon való előrelépés a jogállamiság és az alapjogok tiszteletben tartásától függ.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik