Nemzetközi foci bajnokok ligája

Két kupa, tíz továbbjutó

A Bajnokok Ligájában hat csapat már biztosította helyét a következő körben, az Európa Ligában viszont csak négy hely kelt el.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kedden, szerdán és csütörtökön már az utolsó előtti, ötödik fordulót rendezik a Bajnokok Ligája, illetve az Európa Liga csoportkörében. Mindkét sorozatban van magyar érdekeltségű csapat: az EL-ben Gulácsi Péter együttese, az osztrák Red Bull Salzburg és a Dzsudzsák Balázst is foglalkoztató Dinamo Moszkva már biztos továbbjutónak mondhatja magát, de Megyeri Balázs klubja, az Olimpiakosz még nagyon nehéz meccsek elé néz a BL-ben.

A Bayern már csoportelső

A Bajnokok Ligája-címvédő Real Madrid hibátlanul vezeti a B-csoportot, és biztos továbbjutónak mondhatja magát – ha a soron következő, bázeli mérkőzésén pontot szerez, akkor pedig a csoportelsőséget is biztosítja. A D-csoportban hasonlóan kiváló menetelésbe kezdett a német bajnokságban kifejezetten gyengén szereplő Borussia Dortmund; a csapat már továbbjutott, elsőséghez pedig elég, ha az Arsenal otthonában pontot szerez – ezt a meccset Kassai Viktor személyében magyar bíró vezeti.

Riválisa, a Bayern München az E-csoportban áll pontveszteség nélkül, és egyedüliként már biztos csoportelsőnek mondhatja magát. Az F-csoportban a Paris Saint-Germain és a Barcelona harcol az első helyért, tehetik mindezt úgy, hogy már ott vannak a legjobb 16 között. A biztos továbbjutók sorát a portugál FC Porto zárja: bár az elsőség kérdése az utolsó fordulóig nyitott lehet a H-csoportban, a legjobb 16 már megvan a csapatnak.

Az EL-ben két magyar is a legjobb 32 között

Biztos első még nincs az Európa Liga 12 csoportjában négy forduló után, sőt továbbjutónak is csak négy csapat mondhatja magát. A Gulácsi Pétert is foglalkoztató Red Bull Salzburg idén is ott lesz a legjobb 32 között – a D-csoportból lép tovább az osztrák együttes – és Dzsudzsák Balázs csapata, az orosz Dinamo Moszkva is ott van a 32 csapat között. Előbbi kettő, utóbbi öt ponttal vezet a második előtt. A Salzburg a második helyezett Celtichez látogat – ha nyer Skóciában, akkor biztosan csoportelső. Dzsudzsákék az eddig egy pontot gyűjtő görög Panathinaikoszt fogadják a következő fordulóban – ha nyernek, szintén biztosan megvan az első hely, de a csoport másik mérkőzésének (Estoril–PSV) eredményétől függően akár egy vereséggel is az élen zárhatnak.

Szintén továbblépett a K-csoportból az olasz Fiorentina, míg a lengyel Legia Warszawa az L-csoport csapatait utasította maga mögé, de hasonlóan Dzsudzsákékhoz, egyelőre öt pont az előnye, ami még nem ér biztos elsőséget.

Akik még harcolnak

A BL A-csoportjában a tavalyi döntős Atlético Madrid kilenc ponttal áll az élen, de a Megyeri Balázst is foglalkoztató görög Olimpiakosz és az olasz Juventus hat-hat ponttal szorosan követi. A mostani fordulóban Atlético–Olimpiakosz és Malmö–Juventus mérkőzéseket rendeznek, így akár az is előfordulhat, hogy az utolsó kör előtt három kilencpontos együttes lesz a csoportban.

A B-csoportban az FC Basel várja pontelőnnyel (hat pont) az utolsó két fordulót, de a svájci csapatnak nincs könnyű sorsolása: az éllovas Real Madridot fogadja, majd idegenben játszik a pillanatnyilag három ponttal álló Liverpoollal. A csatába még a bolgár Ludogorecs is beleszólhat, mely szintén három ponttal várja a folytatást – de szintúgy a spanyol és az angol sztárcsapatok ellen zárja a csoportkört.

A C-csoportban a német Bayer Leverkusen egy Monaco elleni döntetlennel már biztos továbbjutó – kilenc ponttal áll az élen –, ám a Monaco (öt pont), Zenit és Benfica (négy-négy pont) trióból még bárki odaérhet a legjobb 16 közé. A D-csoportban az Arsenal követi a Dortmundot, mögötte öt pont hátránnyal áll az Anderlecht, így alighanem ebben a négyesben már eldőltek a lényegi kérdések. Sokkal érdekesebb az előzetesen halálcsoportnak kikiáltott E-csoport. A Bayern már továbbment, a Roma, a CSZKA Moszkva és a Manchester City azonban még nagy csatát vív egymással. Előbbi kettő négy-négy ponttal áll, míg az angol együttes csupán két döntetlent tud felmutatni, de még reális eséllyel pályázik így is a továbbjutásra.

A G-csoportban az éllovas Chelsea három ponttal előzi meg a második Schalkét. Az angol–német párharc akár már kedden eldőlhet, ha a Chelsea idegenben legyőzi legfőbb riválisát. Az angol sikernek a portugál Sporting lehet a nyertese, amely a Maribort fogadja, s mindössze egyetlen ponttal marad le a Schalke mögött, igaz nem szabad elfelejteni, hogy a szlovén csapatnak is megvan az esélye a továbbjutásra. A H-csoportban a Sahtar Donyeck már egy döntetlennel is csatlakozhat a Portóhoz: kedden az egy ponttal álló Athletic Bilbaót fogadja, és ha a Porto legalább ikszel a BATE Boriszovval, akkor már szintén továbblép.

Nagy a tumultus az Európa Ligában

A második számú sorozatban jóval több csapat pályázik még a továbbjutásra. Az A-csoportból a Borussia Mönchengladbach (nyolc pont), a Villareal (hét pont) vagy az FC Zürich (négy pont) érhet oda leginkább, és ugyanez a helyzet a következő négyesben is, ott Club Brugge (8), Torino (7), Köbenhavn (4) a sorrend az első három helyen. A C jelű négyesben a Besiktas és a Tottenham négy ponttal vezet a harmadik Aszterasz Tripoli előtt, míg a Celticnek öt pont az előnye a Dinamo Zagrebbel szemben a D-csoportban – melyet pillanatnyilag Gulácsi csapata vezet. A PSV hátránya öt pont Dzsudzsákék mögött (E-csoport), de így is néggyel vezet a portugál Estoril előtt.

Az F-csoport tartogatja talán a legtöbb kérdést: az Internazionale nyolc pontjával vezet, majd a Dnyipro, a Qarabag és a Saint-Étienne következik négy-négy ponttal. A címvédő Sevilla is nyolc pontot gyűjtött eddig a G-csoportban – mögötte a Feyenoord hat, a Standard Liége és a Rijeka négy-négy ponttal áll. Az Everton és a Wolfsburg némileg ellépett a még nyeretlen Lille, FK Krasznodar duó előtt (H-csoport), míg az I-csoportban a Napoli és a Sparta Praha gyűjtött kilenc pontot, de a svájci Young Boys hat egységgel még szintén igényt tarthat a továbbjutásra. Az utolsó három csoportban sem más a helyzet; a két biztos továbbjutó (Fiorentina, Legia Warszawa) mellett összesen hét csapat érhet oda a továbbjutó helyek valamelyikére: a Dinamo Kijev, a Steaua Bucuresti, a dán AaB Fodbold, a Guingamp, a PAOK, a Trabzonspor és a Lokeren is reális eséllyel pályázik.

Olvasói sztorik