Nemzetközi foci

Papíron jobbak az oroszok

Ötszörösét éri az orosz keret a magyar válogatottnak; a két legértékesebb játékosuk az egész magyar csapatot lepipálja.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A finnek ellen 1-0-ra megnyert Európa-bajnoki selejtező után alig néhány nappal, szintén a ferencvárosi stadionban fogadja a magyar válogatott Oroszország legjobbjait barátságos mérkőzésen. Az oroszok jó ismerőseink, de leginkább a múltból: 2010-ben döntetlent játszottunk velük Győrben, de ha az ezt megelőző meccset keresnénk, egészen 1993-ig kéne visszamenni az időben.

Dárdai Pál legénységének ez lesz az utolsó találkozója 2014-ben, sőt lehet, hogy ez a szövetségi kapitány utolsó meccse a válogatott élén.

Rossz formában az oroszok

Fabio Capello szövetségi kapitány nem lehet büszke csapata legutóbbi hónapokban nyújtott teljesítményére: mint ismert, az együttes Algériával, Belgiummal és Dél-Koreával szerepelt azonos csoportban a világbajnokságon, de esélyesként győzelem nélkül búcsúzott a négyestől – Dél-Korea és Algéria ellen 1-1-re végzett, míg a belgáktól 1-0-ra kapott ki.

A vébé után két 4-0-s siker következett, igaz, egyáltalán nem veretes ellenfeleket sikerült két vállra fektetni: előbb Azerbajdzsánt verte barátságos meccsen, majd az Európa-bajnoki selejtezőket Liechtenstein ellen kezdte egy kiütéses hazai győzelemmel.

Azóta viszont szenved a csapat a selejtezőcsoportjában: Svédországból ugyan értékes ponttal (1-1) tért haza, de a Moldova elleni hazai 1-1 sokat rontott a helyzetén, míg Ausztriában 1-0-s vereséget szenvedett, így mindössze öt ponttal áll négy fordulót követően.

A vébékeret érkezik Budapestre

Capello nem sok helyen változtatott a világbajnokságon csalódást keltő eredményt elérő csapaton: a kapusok közül Szergej Rizsikov került ki – Artyom Rebrov váltotta –, mezőnyben pedig Andrej Jesenko, Alekszej Kozlov, Pavel Mogilevec és Jurij Zsirkov nem kap helyet a magyarok elleni csapatban. Helyettük viszont itt lesz Jevgenyij Makejev, Szergej Parsivljuk, Roman Sirokov, Magomed Ozdojev, Artyom Dzjuba és Gyenisz Cserisev.

Az ellenfél legrutinosabb játékosának Szergej Ignasevics számít, a CSZKA Moszkva védője az osztrákok elleni selejtezőn immár 105. alkalommal léphetett pályára a nemzeti együttesben. Védőtársa, a három évvel fiatalabb, 32 éves Vaszilij Berezuckij 86 válogatottsággal követi őt a mostani keretben, kettejük közé pedig a Zenit Szentpétervár támadója, Alekszandr Kerzsakov „férkőzik be” 87 válogatottsággal. A kapuban Igor Akinfejev képviseli a rutint: a 28 éves kapus 77-szer állt már a gólvonal előtt hivatalos válogatott meccsen. A középpályán Igor Gyeniszov, a Dinamo Moszkva játékosa játszotta a legtöbb meccset a csapatban: 46-szor lépett pályára.

Ötször annyit ér az orosz keret

Egészen hihetetlen a két együttes közti különbség. A 25 fős orosz csapat piaci értéke 171.3 millió euró, míg a magyarok 23 fős kerete 32.55 millió körül mozog a transfermarkt.de adatai alapján – ötször többet ér az egy játékos kivételével (Gyenisz Cserisev – Villareal) kizárólag a hazai bajnokságban edződő labdarúgókra építő együttes.

Kapusposzton Dárdai Pál legénysége is jól áll, hiszen mindhárom portásunk jó formának örvend – közülük a legtöbbet Bogdán Ádám éri, kétmillió eurót. Ezzel szemben az CSZKA Moszkva kapusa, Igor Akinfejev piaci értéke 16 millió euró. Az oroszok második számú hálóőre, Jurij Lodigin is komoly értéket képvisel: 6.5 milliót ér a német lap szerint.

A védelemben magyar részről messze Juhász Roland a legrutinosabb és a legértékesebb játékos is. Szomorú, hogy a finnek elleni meccsen bordasérülést szenvedett, így veszélybe került a játéka, bár állítása szerint ott lesz a pályán. A Videoton játékosának piaci értéke 1.2 millió euró. Az oroszoknál a védelemben a Szpartak Moszkva hátvédje, Dmitrij Kombarov éri a legtöbbet, kereken tízmillió eurót.

A középpályán a jó formában lévő Tőzsér Dániel a legértékesebb magyar részről (1.3 millió euró). A keddi ellenfelünknél van miből válogatnia Fabio Capellónak: ott van például Alan Dzagojev, a CSZKA Moszkva középpályása, akinek becsült piaci értéke eléri a húszmillió eurót.

Csatárposzton mindkét keretben értékes játékosok vannak: ez az egyetlen poszt, ahol értékben nagyjából felvesszük az oroszokkal a versenyt. A mieink legértékesebb játékosa Dzsudzsák Balázs a maga tízmillió eurójával, míg őt a hatmilliós vételárra bíró Szalai Ádám követi. Az oroszok legértékesebb támadójának Dzsudzsák Balázs csapattársa, Alekszandr Kokorin számít, akinek a piaci értéke jelenleg 18 millió euró.

Elmondható tehát, hogy az orosz keret két legértékesebb játékosa, Dzagojev és Kokorin ketten többet érnek, mint a komplett magyar keret, ám remélhetőleg a pályán utóbbi mutató semmit sem számít majd, és szépen búcsúzik csapatunk a 2014-es idénytől.

Olvasói sztorik