Nemzetközi foci

Továbbjutóhelyen tölti a téli szünetet válogatottunk

Ha Tiber Lászlón múlna, a továbbiakban is Dárdai Pál maradna a szövetségi kapitány.

Kapcsolódó cikkek

Európa-bajnoki selejtező, F-csoport, 4. forduló
Magyarország–Finnország 1-0 (0-0)
Groupama Aréna, 19 ezer néző. Játékvezető: Turpin (francia)
Magyarország: Király – Fiola, Juhász R. (Forró, 57.), Lang, Kádár – Tőzsér, Elek Á. – Dzsudzsák, Gera, Simon K. (Lovrencsics G., 77.) – Szalai (Nikolics, 63.). Szövetségi kapitány: Dárdai Pál
Finnország: Hradecky – Hurme, Toivio, N.Moisander, Uronen – Halsti (Markkanen, 85.), Sparv, Hetemaj – Hämäläinen (Riski, 82.), Pukki (Pohjanpalo, 65.), Eremenko. Szövetségi kapitány: Mixu Paatelainen
Gólszerző: Gera (84.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar válogatott 1-0-ra legyőzte Finnországot az Európa-bajnoki selejtezősorozat negyedik fordulójában a ferencvárosi stadionban, így északi riválisát megelőzve feljött a harmadik helyre a csoportban. A meccsről élő szöveges tudósításban számoltunk be, amelyide kattintva olvasható!

Ahogyan azt a két szövetségi kapitány előzetesen jelezte, hasonló erősségű csapatok összecsapását láthatta a közönség az első félidőben, amelynek hajrájában a finnek kerültek fölénybe. A vendégek előbb Teemu Pukki, majd Roman Eremenko távoli lövésével ijesztettek rá a Groupama Aréna közönségére, két perccel a szünet előtt pedig Jarkko Uronen próbálkozását Király Gábor a kapufára ütötte.

Nem sokkal a fordulást követően Dárdai Pálnak meg kellett bontania védelmét, ugyanis Juhász Rolandnak elrepedt a bordája – a Videoton védője még a szünet előtt sérült meg, de megpróbálkozott a folytatással –, helyére pedig a debütáló Forró Gyula állt be. A játékrész közepét mindét együttes megnyomta, hazai oldalon Gera Zoltán fejese és a csereként beállt Nikolics Nemanja kapáslövése jelentett veszélyt, míg a túloldalon Markus Halsti egy gyönyörű akció végén ordító helyzetben Forró mellkasát találta telibe tíz méterről.

A hajrában úgy tűnt, kissé elfáradtak a nagy rohanásban a csapatok, de ekkor érkezett a nyolcvanadik válogatottságát ünneplő Gera Zoltán, és remek fejesével eldöntötte a három pont sorsát. A magyar válogatott kedden az orosz csapattal játszik barátságos mérkőzést szintén a Groupama Arénában, a selejtezősorozatot pedig március 29-én a görögök elleni, ugyancsak hazai összecsapással folytatja.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László, a Videoton és a Siófok egykori válogatott játékosa értékelte:

Gyakorlatilag semmi váratlan nem történt, minden aszerint zajlott, amit a szövetségi kapitány mondott, és mi is vártuk, hogy óvatos, tapogatózó lesz a játék. Értelemszerűen nem nyíltunk ki, nem adtunk meg a lehetőséget a finneknek, hogy kontrázzanak és gólt szerezzenek. Labdabirtoklásban magasan jobb volt az ellenfél, de erre felkészültünk, mert nálunk jobb csapat ellen is többet birtokolják, ez a sajátosságuk, mert ne feledjük, hogy jó játékosaik vannak. Különösebb probléma egyébként nem volt belőle, de sajnos az első félidőben Dzsudzsák Balázs lehetőségein kívül a kaput nem tudtuk veszélyeztetni, mert óvatosak voltunk. Reménykedtünk, hogy a hajrában lesz majd helyzetünk, amiből gól születhet. Az egész mérkőzésen egyoldalas volt a csapatunk, csak Dzsudzsák oldalán voltunk veszélyesek, és milyen az élet, pont a másik oldalról jött Lovrencsics gyönyörű megoldása, majd beadása.

A hozzáállás példaértékű volt. Ez a minimum, de most nagyon messzire, egy győzelemig vitt bennünket. A legnagyobb pozitívum, hogy úgy várhatjuk a tavaszi mérkőzéseket, hogy reális esélyünk van a továbbjutásra. Ha ilyen lesz a hozzáállás, jönnek az eredmények is. Az eddigi eredmények Dárdai Pált igazolják. Pozitív vonások jellemzik a csapatot, és ez az ő érdeme. De nem csak ezen múlik, mert akkor túl egyszerű lenne, más ember is tudná fanatizálni a játékosokat, nem is kellene futballedzőnek lennie. Ő a fiatal kora ellenére érti a szakmát, és látszanak rajta a Németországban eltöltött évek, amelyek során a szürke hétköznapokban is profiként dolgozó játékosok között élt. Ez beleivódott a személyiségébe, és már játékosként is jellemző volt rá, ezért tudott a világ egyik legerősebb bajnokságában játszani. Pozitív lenne a válogatott szempontjából, ha hosszú távon is kapitány maradnak. A vezetők helyében ajánlatot tennék neki.

További eredmények

Görögország – Feröer-szigetek 0-1 (0-0)

Gólszerző: Edmundsson (61.)

Románia – Észak-Írország 2-0 (0-0)

Gólszerző: P. Papp (74., 79.)

A csoport állása: 1. Románia 10 pont, 2. Észak-Írország 9 pont, 3. Magyarország 7 pont, 4. Finnország 4 pont, 5. Feröer-szigetek 3 pont, 6. Görögország 1 pont

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik