Nemzetközi foci

Most is nehéz lesz a finnek ellen

Az elmúlt években rendre megizzadt a hasonló erősségű csapatok ellen a magyar válogatott.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Pénteken este a magyar válogatott Finnországot fogadja az Európa-bajnoki selejtezősorozat negyedik fordulójában. A két csapat hasonló mutatókkal várja az összecsapást: mindkét fel egy győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel áll – a finneket a legutóbbi fordulóban Románia győzte le 2-0-ra, míg a magyar csapat még az első körben kapott ki Észak-Írországtól, szintén hazai pályán (1-2).

A finn válogatott pillanatnyilag a 63. helyet foglalja el a FIFA világranglistáján, míg a mieink az ötvenedikek. Az elmúlt években többször is megmérkőztünk hasonló erősségű csapatokkal, a Rangadó.hu legújabb összeállításában ezekből szemezgettünk.

Egy győzelem a finnek ellen

Az elmúlt években Finnországgal négyszer is összecsapott a magyar válogatott: legutóbb tavasszal hazai pályán kaptunk ki 2-1-re barátságos mérkőzésen. Az északiakkal a 2012-es Európa-bajnoki selejtezők során is megmérkőztünk, az emlékezetes idegenbeli 2-1-es sikert egy hazai 0-0 követte; akkor ráadásul a finn csapat még szerényebb nemzetközi mutatókkal állt, a nyolcvanadik hely körül tanyázott. 2001-ben a FIFA-ranglistán a 46. helyig menetelt előre az északi csapat, akkor nem is bírtunk vele: a hazai barátságos meccsen 0-0 lett a vége.

A pillanatnyilag 48. helyre sorolt, ám néhány hónapja még „csak” 66. Albánia ellen viszont sikert ért el az akkor még Pintér Attila irányította együttes: idén nyáron egy nehéz meccsen Priskin Tamás tizenegyesével nyertünk 1-0-ra idehaza.

2012-ben Bulgária ellen játszott a magyar válogatott barátságos mérkőzést. Az ötvenedik helyre rangsorolt együttessel 1-1-re végeztünk itthon. Az írek ellen sem sikerült a győzelem: szintén 2012-ben 0-0 lett a Puskás-stadionban rendezett találkozó.

A norvégokkal keserű a múlt

2007-ben debütált Montenegró válogatottja a nemzetközi porondon. A csapat első hivatalos mérkőzését éppen ellenünk játszotta: a márciusi, podgoricai találkozón 2-1-es hazai győzelem született, és egy évvel később sem sikerült legyőzni a pillanatnyilag szintén hasonló erőt képviselő együttest: újfent barátságos meccsen 3-3 lett a vége Budapesten.

A pillanatnyilag csak a 68. helyre rangsorolt Norvégia háromszor is elverte a mieinket az elmúlt tíz évben: 2012-ben barátságos meccsen lett 0-2 idehaza, míg 2007-ben és 2006-ban Európa-bajnoki selejtezőn maradtunk alul; előbbin 4-0-ra, míg a 2006-os hazai találkozón 4-1-re. Igaz azonban, hogy az akkori norvég csapat szintén éppen jó periódusát élte: 2006-ban az 50. helyig menetelt a FIFA-világranglistán, míg a következő évben már a 29. helyen is jegyezték az együttest.

Olvasói sztorik