Nemzetközi foci

Az élklubok hétfőn egyeztetnek a FIFA-val a katari vb-ről

Az európai élklubok szervezete (ECA) hétfőn egyeztet a FIFA-val a katari vébé időpontjáról.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az ECA szerint április 28. és május 29. között kellene megrendezni a vb-t. A német Karl-Heinz Rummenigge vezette ECA szerint ezzel az időponttal el lehetne kerülni, hogy a tornára a legnagyobb hőségben kerüljön sor. A nyáron 40 Celsius-fokot is meghaladó hőmérséklet miatt a 2010-es helyszínkijelölés óta folyamatosan napirenden van a kérdés, hogy mikor lenne a legkedvezőbb lebonyolítani a viadalt. A FIFA a január-februári, illetve a november-decemberi rendezésben gondolkodik. Előbbi terminus azonban ütközne a téli ötkarikás játékokkal, s ezt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is többször szóvá tette. “Véleményünk szerint ez a legjobb megoldás. Figyelembe veszi a klímát és a klubidény szempontjait” – nyilatkozta Rummenigge.

A több mint 200 egyesületet tömörítő ECA szerint rendkívül szűk a mozgástér a klubsorozatok, valamint a válogatott mérkőzések miatt is, s az áprilisi-májusi rendezés borítaná fel a legkevésbé a versenynaptárt. Az ECA tanulmányozta a 2003 és 2013 közötti átlaghőmérséklet-értékeket Katarban, s ez alapján úgy véli, áprilisban és májusban kevésbé várnának extrém körülmények a csapatokra, mint az 1986-os mexikói, az 1994-es egyesült államokbeli vagy a idei brazíliai világbajnokságon.

A FIFA munkacsoportot hozott létre, amelynek az a feladata, hogy tegyen javaslatokat arra, miként lehetne átalakítani a versenynaptárt a 2018-tól 2024-ig terjedő időszakra. Joseph Blatter FIFA-elnök többször hangoztatta, hogy hiba lenne nyáron megrendezni a katari vb-t.

Olvasói sztorik