Nemzetközi foci

Legendák Feröeren is vannak

A Feröer-szigetek válogatottja még soha nem jutott ki világversenyre, selejtezőmérkőzést sem sokat nyert, mégis van nemzetközileg ismert futballistája.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Illetve: volt. Jens Martin Knudsennek hívják, júniusban ünnepelte 47. születésnapját. A neve talán nem mond sokat az európai futball követőinek, de ha az amolyan eposzi jelzőként ráragadt „bojtos sapkás kapus” összetételt használjuk, mindenki tudja, kiről van szó.

Feröer első hivatalos nemzetközi mérkőzése után még jó 15 évig mindenki vele azonosította a kis szigetország futballját, vagy talán magát az országot is. 1990. szeptember 12-én, az 1992-es Európa-bajnokság első selejtezőmérkőzésén világszenzáció született: az addig csak nemhivatalos, barátságos mérkőzéseket játszó Feröer-szigetek 1-0-ra verte a nyáron még világbajnoki résztvevő (és a csoportjából majdnem továbbjutó) Ausztriát. Az eredmény a világ futballtörténetében is a legkomolyabb meglepetések közt szerepel.

Knudsent ezen a meccsen ismerte meg a világ, védéseivel főszereplő volt a diadalban. Mégsem emiatt emlékezett rá mindenki, hanem mert már ekkor is, és pályafutása során később is egy jambósapkát viselt meccs közben. Nem a hideg miatt: egy 14 éves korában elszenvedett fejsérülés következtében hordta a sapkát (kicsit mintha Petr Cech elődje is lett volna tehát).

Knudsen 2006-ig szerepelt a Feröer-szigetek válogatottjában, összesen 65 mérkőzésen, ezzel a harmadik a nemzeti örökranglistán. Mint arrafelé mindenki, természetesen ő is amatőrként futballozott. Az Ausztria elleni győzelem idején részmunkaidős targoncavezetőként dolgozott.

A BBC egyik műsora évekkel később, az akkor már kontinens-szerte ismert bojtos sapkás kapusról forgatott egy tréfás kisfilmet is, a Fantasy Football League című sorozatában. A két műsorvezető alakította az osztrák csatársort, Knudsen pedig saját magát…

Érdekesség, hogy a négy gyermekes kapus nem csak a futballpályán érezte jól magát, hiszen országos bajnok volt tornában és a feröeri kézilabda-válogatottban is szerepelt – mint mezőnyjátékos. A feröeri élvonalban négy szezont húzott le kézilabdázóként.

A jelenlegi keret legjobbja

Feröer-szigetek válogatottjában jelenleg nem szerepel különösebben ismert játékos. A transfermarkt.de szerint a keret legértékesebb tagja – 150 ezer euróval – a 23 éves balhátvéd, Viljornur Davidsen. Eddig csak kilenc alkalommal szerepelt a válogatottban, mert korábban dán állampolgár volt, csak a közelmúltban honosították. Jelenleg is Dániában, a másodosztály kilencedik helyén álló Vejle BK együttesében focizik.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik