Nemzetközi foci

Útépítő és villanyszerelő a feröeri csapatban

Tórshavnban a helyiek megítélése szerint jelenleg „kiváló” az időjárás, ez nyolc-tíz Celsius-fokot jelent.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyarok elleni keddi Európa-bajnoki selejtezőre készülő feröeri válogatott játékosai általában csak az utolsó pillanatban csatlakoznak a nemzeti csapathoz, mivel még az aktuális mérkőzés előtti napon is dolgoznak.

A helyi szokásokról Gángó András, az NSÍ Runavík kapusa beszélt az MTI-nek. A feröeri U21-es válogatott kapusedzői posztját is betöltő harmincéves sportoló – aki civilben boltvezető Runavík városában – elmondta, a válogatott játékosok munkahelyén nem csinálnak gondot abból, hogy néhány napra elengedjék a futballistákat, a szövetség pedig napidíjjal kompenzálja játékosait.

A magyar kapus – aki 2006 óta él a Feröer-szigeteken – hozzátette, a finnek elleni Európa-bajnoki selejtezőn könnyen telt ház lehetett volna a tórshavni Nemzeti Stadionban, de szervezési hiba miatt csak a környező benzinkutakon lehetett jegyet kapni, a mérkőzés napján pedig a stadionnál már nem, így többen belépő nélkül maradtak. Ezúttal viszont – mint mondta – már a stadionnál is lehet belépőt szerezni száz koronáért, azaz nagyjából négyezer forintért.

A feröeri válogatottban csupán néhány profi futballozik, a keret jelentős részének polgári foglalkozása van: Jónas Tór Naes nemrég fejezte be a jogi egyetemet, Atli Gregersen korábban újságíróként tevékenykedett, Hallur Hansson útépítő, Fródi Benjaminsen építkezési vállalkozó, Kaj Bartalstovu óvodában dolgozik, Pól Jóhannus Justinussen pedig villanyszerelőként keresi a kenyerét.

Tórshavnban a helyiek megítélése szerint jelenleg „kiváló” az időjárás, ez nyolc-tíz Celsius-fokot jelent. Mint elmondták, a múlt héten 140 km/órás szél és eső jellemezte a napokat.

A magyar válogatott vasárnap este érkezett meg a feröeri fővárosba. Dárdai Pál csapata hétfő délelőtt egy laza sétán vett részt, majd magyar idő szerint 18 órától edz a Nemzeti Stadionban.

Olvasói sztorik