Nemzetközi foci bajnokok ligája

Az európai klubfutball ünnepe

Több tavalyi párharc is megismétlődik az idei kiírásban; Dortmund–Arsenal a nyitányon, aztán jön a többi angol–német csata.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kedden este rajtol a Bajnokok Ligája 2014–2015-ös szezonja. Európa legjobb 32 klubcsapata vág neki a jövő májusig tartó sorozatnak. Az idei kiírásban több tavalyi csoportmeccs is megismétlődik: a Dortmund ismét találkozik az Arsenallal, a Bayern a Manchester City ellen vívhat nagy harcot, és a Schalke is visszavághat a Chelsea-nek.

Egy magyarért szoríthatunk

Az A-csoportban a tavalyi döntős spanyol Atletico Madrid a Megyeri Balázst is foglalkoztató görög Olympiakosz vendége lesz az első fordulóban. A két csapat még nem találkozott egymással a BL-ben, csak úgy, mint a csoport másik két együttese, az olasz Juventus és a svéd Malmö. A négyesben a spanyol és az olasz csapat számít abszolút favoritnak a továbbjutás szempontjából, ám nem szabad elfelejteni, hogy tavaly például a görögök is kiharcolták a továbbjutást a csoportkörben, míg a Malmö az idei selejtezők során éppen a Gulácsi Pétert foglalkoztató, osztrák egyeduralkodó Red Bull Salzburg ellen mutatta meg, hogy hátrányból is képes kiváló eredményt elérni.

Visszatér a Liverpool

A B-csoport is hasonló képet mutat az előző négyeshez: a BL címvédője, a spanyol Real Madrid és az angol Liverpool jóval magasabban jegyzett csapatnak számít a svájci Basel és a bolgár Ludogorecshez képest. A nagy visszatérő angolok öt év elteltével kvalifikálták magukat ismét a legrangosabb európai sorozatba – utoljára a csapat 2009 őszén szerepelhetett a BL-ben, amikor is a Debrecent megelőzve a harmadik helyen zárt az E-csoportban. A Basel tavaly is ott volt a BL-csoportkörben, de a Chelsea és a Szalai Ádámmal felálló Schalke megelőzte, így csak az Európa Ligában küzdhetett tavasszal, ahol a legjobb nyolc között – 0-3-ról fordítva – az a Valencia búcsúztatta, amely egy körrel korábban az addig veretlen Ludogorecset is kiejtette.

A C-jelű négyes elsőre lutrinak tűnik: a portugál bajnok Benfica mellett az orosz ezüstérmes Zenit Szentpétervár, a német bajnokságban negyedikként záró Bayer Leverkusen és a francia második Monaco került össze. Végső győzelemre esélyes csapatot nem igazán tudunk mondani a fenti négyesből, és azt is nehéz lenne előre megjósolni, hogy vajon melyik kettő jut tovább a legjobb 16 közé. A Benfica tavaly lemaradt a továbbjutásról, csak az EL-ben folytathatta, a Zenit a 16 között a Dortmund ellen maradt alul, míg a Leverkusent szintén az egyenes kieséses szakasz első körében búcsúztatta a Paris Saint-Germain. A 2004-ben döntőt játszó Monaco hosszú idő után tért vissza a Bajnokok Ligájába.

Újabb Dortmund–Arsenal csata a BL-ben

Igazi rangadóval indul a D-csoport: a keddi játéknapon a német Borussia Dortmund vendége az angol Arsenal lesz. A két együttesnek ez lesz a hetedik csatája a BL-ben: tavaly is a csoportkörben találkoztak, s mindkétszer az idegenben játszó csapat nyert, míg korábban két Arsenal-győzelem, egy döntetlen és egy dortmundi siker született. A másik két helyet a török ezüstérmes Galatasaray és a belga bajnok Anderlecht tölti be – a belgák tavaly nyeretlenül búcsúztak a csoportmeccsek után, míg a Galatát a Chelsea állította meg a legjobb 16 között.

Halálcsoportban a bajorok

Halálcsoportnak kiáltották ki az E jelű négyest: a német rekordbajnok Bayern München az angol címvédő Manchester Cityvel, az olasz bajnokság előző kiírásában sokáig veretlenül menetelő, ám végül csak másodikként záró AS Rómával és az orosz bajnok CSZKA Moszkvával került össze. A Bayern, a City és a CSZKA tavaly is egy csoportban szerepelt: a német és az angol együttes 15-15 ponttal zárt – hasonlóan a Dortmund–Arsenal párharchoz, itt is az idegenben játszó csapat nyerte az adott meccset –, míg a moszkvaiak az utolsó helyen végeztek három pontjukkal. A bajorok az elmúlt három évben rendre a legjobb négyig jutottak a sorozatban – tavaly az elődöntőben búcsúztak, 2012-ben a döntőben maradtak alul, míg 2013-ban megnyerték a BL-t.

Az F-csoport három nagy neve, a spanyol Barcelona, a francia Paris Saint-Germain és a holland Ajax mellé csatlakozott egy ciprusi csapat, az APOEL. Bár utóbbi együttes várhatóan nem fog beleszólni a nagyok dolgába, nem szabad elfelejteni, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt az ottani bajnokság nívója; elég csak azt említeni, hogy idén például már két csapat képviselhette az országot a BL-ben (a ciprusi bajnokság UEFA-koefficiense 2009-ben 10 082 pont volt, míg idén 26 833 egységgel „mérlegelt” – a magyar NB I 11 750 pontot kapott az idei besorolásánál). Az APOEL három évvel ezelőtt ráadásul csoportelsőként zárt a Zenit, Porto, Shakhtar hármas előtt, majd a Lyont búcsúztatta a nyolcaddöntőben, és csak a legjobb nyolc között tudta megállítani a Real Madrid (2-8).

Visszavág a Chelsea-nek a Schalke?

A G-csoportban a Chelsea és a Schalke ismételheti meg tavalyi csatáját: egy évvel ezelőtt az E-kvartettben csatázott a két alakulat, mikor is a Chelsea megnyerte csoportját, míg a Schalke szorosan követve ellenfelét másodikként zárt. Mindkét meccsüket az angol csapat nyerte, egyaránt 3-0-ra. A két csoportfavorit mellett a portugál Sporting és a szlovén Maribor küzd még a továbbjutásért – utóbbi együttes szép utat járt be a csoportkörért: előbb a bosnyák Zrinjszkit, majd az izraeli Maccabi Tel-Avivot, végül pedig a skót Celticet verte a selejtezőkben.

Az utolsó, H-csoport szintén megjósolhatatlan a továbbjutás szempontjából: a 2004-ben még José Mourinhóval BL-t nyerő portugál Porto, az ukrán Sahtar Donyeck, a spanyol Athletic Bilbao és a Debrecent búcsúztató fehérorosz BATE Boriszov csatájából szinte bármely két csapat továbbjuthat. A Bilbao második BL-szereplésére készül, a BATE 2012 után jutott ismét a csoportkörbe, míg a Sahtar 2010 óta mindig résztvevője a csoportkörnek.

Olvasói sztorik