Nemzetközi foci

Lurkóként kezdte, Bécsben folytatja

Az Illés Akadémia tehetséges középhátvédje, Németh Dominik hamarosan bemutatkozhat a Rapid Wien színeiben.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Ausztriában öregbítheti a magyar labdarúgó utánpótlásképzés megtépázott hírnevét egy 15 éves szombathelyi védő, Németh Dominik, aki az osztrákok egyik legrangosabb klubja, a Rapid Wien akadémiájára került.

Az ifjú középhátvédnek nem volt könnyű dolga, mire eljutott Bécsbe. A Rangadó.hu érdeklődésére elmesélte, hogy annak idején az Illés Akadémia nem akarta átvenni a Haladástól. Nem tartották elég gyorsnak, és némi súlyfelesleg is volt rajta, de az egyéni képzés nagyon sokat segített neki.

– A Lurkóban kezdtem hatévesen a focit, onnan átkerültem a Haladásba, majd a csapatból az ügyesebb srácok az akadémiára mentek. Ebbe a kiválasztásba nem kerültem bele, ezért édesapám Catalin Azoiteit kérte meg, hogy egyénileg foglalkozzon velem. Nagyon sokat fejlődtem nála, amit ezúton is szeretnék neki megköszönni. A második szezont már az Illés Akadémián kezdtem, Simon Attila szakmai igazgató felvett a kilencvenkilences korcsoportban, ahol Németh Szabolcs volt az edző, nála mutatkoztam be a kiemelt bajnokságban, és három év alatt nyolcvanegy mérkőzésen szerepeltem. Csak egyszer voltam csere, és kétszer cseréltek le – mesélte Németh Dominik.

Nagyon sok gyerek abbahagyja a focit fiatal korban, pedig az ő példája is mutatja: nem igaz, hogy megfelelő munkával nem lehet eljutni normális szintre. Bekerültem korosztálya bő keretébe, a Dunaújvárosban tartott kiválasztón azonban nem sikerült eljutnia Telkiig.

– Az előző szezon végén volt egy lehetőségem a Rapid Wiennél egy edzésre, ami után visszahívtak, hogy kezdjem ott a felkészülést. Ez annyira jól sikerült, hogy elvittek edzőtáborba egy hétig, és utána jelezték, hogy számítanának rám – folytatta Dominik. – Mivel a testvérem és az édesapám is Bécsben dolgozik jelenleg, velük lakom. Amíg a német nem megy annyira, hogy beiratkozzam az iskolában, addig magántanuló lettem. A felkészülés alatt napi kettőt edzettünk és minden héten legalább egy edzőmérkőzést játszottunk.

Az Illés Akadémia ellen 5-2-re, a Puskás ellen pedig 4-0-ra győztek a bécsiek. Az ifjú védő egyébként köszönettel gondol a szombathelyi intézményre is, hiszen Tóth Miklós ügyvezető szó nélkül elengedte, amikor kecsegtető lehetőséghez jutott Ausztriában.

– Az edzéseken a csapattársaim alázata a foci iránt lenyűgöző, a gyorsaság fejben és játékban egyaránt kiemelkedő, ezt még meg kell szoknom, de már nagyon várom az első bajnokit, hogy bemutatkozhassak. A körülmények fantasztikusak, nagyon jó minőségű pályákon edzünk. Huszonnégy fős kerete van a Rapid U16-os csapatának, amely nagyon jó futballistákból áll. Hamar befogadtak, így már igazi csapattagnak érzem magam, tanulom a nyelvet, és még rengeteget kell tanulnom a fociból is, de erre itt meg is van a lehetőségem – mondta Németh Dominik, akinek immár minden papírja rendben van, a játékengedélye is, tehát ezen a héten van esély a hivatalos bemutatkozására is.

A rendkívül jó felépítésű, 184 centi magas, hetven kilós játékosnak nagyon jó a szakmai megítélése odakint, és amúgy is komoly dolog, hogy a Rapid akadémiájára kerülhetett. Minden korosztályban vannak magyarok, de kevesen, ahogyan egész Ausztriában is.

Ausztriában az U15-ös korosztállyal kezdődik az akadémiai rendszer (van egy U14-es előszobája), de az U17 kimarad. Aki az U16-ban megfelel, az rögtön az U18-ba kerül, onnan pedig a felnőtt harmadosztályba. Németh Dominik most a 16 éven aluliak keretének tagja, és azért dolgozik, hogy később tagja lehessen a 24 fős U18-as csapatnak. Az edzések meglehetősen hosszúak, két-két és fél órásak, mert az edzők rendszerint megállítják a játékot, hogy magyarázhassanak. Nagy a kontraszt a hazai foglalkozásokhoz képest, pedagógiailag is nagyon komoly felkészültségű edzők dolgoznak a fiatalokkal.

Fájó, hogy továbbra is létező tendencia a két ország utánpótlása közötti minőségi különbség az osztrákok javára. Ez az elmúlt években, illetve idén is bizonyosodott U21-es és U19-es szinten, de az alsóbb korosztályokra is érvényes.

Olvasói sztorik