Nemzetközi foci

Király Gábor szerint Leonardónak fittebbnek kell lennie

Az 1860 München kapusa elmondta: Ricardo Moniz edzésein a játékosok megismerhették saját határaikat.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar bajnoksághoz hasonlóan több légiósunk számára is elrajtolt már az új idény. A hétvégén Király Gábor csapata, a német másodosztályban szereplő német 1860 München is tétmérkőzést játszik már, hiszen a Bundesliga 2 küzdelmei is elkezdődnek. A bajorok irányítását a nyáron a korábbi ferencvárosi tréner, Ricardo Moniz vette át, és nemrég a Fraditól távozó brazil Leonardo is csatlakozott az együttes keretéhez.

A Rangadó.hu megkereste a müncheniek kilencvenszeres válogatott kapusát, aki beszélt a felkészülésről, az új vezetőedzőről, és az idei célkitűzésekről is.

– A felkészülés célegyenesébe értünk, hétfőn kezdődik számunkra bajnokság, a többi csapat pedig már hétvégén is játszik – kezdte Király Gábor. – Kemény alapozáson vagyunk túl, kétszer voltunk edzőtáborban. Az első egy kondicionális jellegű négy-ötnapos alapozás volt, de azért labdával is találkoztunk. A második edzőtábor már egyhetes volt, és talán még keményebb is, mint az első. A múlt héten kezdtük meg a frissítést, és a dinamikus edzéseket. Ezen a héten pedig kisebb finomítások vannak. Közben természetesen játszottunk edzőmérkőzéseket is, ami nagyon jó mérce volt a csapatnak, hogy hol tartunk, illetve miben kell még fejlődnünk.

– Mekkora volt a játékosmozgás a keretben a nyár folyamán?
– Sok játékos jött és kevés távozott. Viszonylag jól fel lett töltve a keret minőségi játékosokkal. Már a legelején igazoltunk két játékos a Barcelona B-csapatából. Kapustársam érkezett a kieső Bielefeldből. Jött egy srác a Valenciából is, ha jól tudom, valamint a Magyarországon jól ismert Leonardo is nálunk fog játszani a következő szezonban, tehát elég jól beerősítettünk. Az edzőmérkőzések is egy-két kisebb csapat kivételével rangos klubok ellen voltak. Pályára léptünk a Lokomotiv Moszkva, a Mönchengladbach, a Cardiff City, a St. Gallen és a Stoke City ellen is.

– Milyen edzőt ismert meg a Ricardo Moniz személyében?
– Az eddigi tapasztalataim alapján egy elég céltudatos és kemény edző. Offenzív futballt akar játszani, és figyeli a csapat terhelését is, amire jól reagál. Szerintem a fiatalok számára különösen előnyös, hogy olyan edzéseket tartott, amelyeken a játékosok megismerhették a saját határaikat. Az ember elfárad, utána rátesz egy lapáttal, és még jobban elfárad, és ezután jönnek olyan gyakorlatok még, amivel csiszoljuk a labdatechnikát. Az edzés végén, amikor már a fej és a test is elfáradt, akkor sokkal nehezebb ezeket a technikai elemeket kivitelezni. Ha folyamatosan ilyen edzéseket végez az ember, akkor a bajnokságban a technika sokkal élesebb lesz, és sokkal jobban kijön a koncentráció. Jól választotta meg az edző, hogy még a fáradtságra is olyan szinten rádolgoztunk, hogy nem sérültünk meg, de az emberi tűréshatárt súroltuk. Egy mérkőzésen is alakulhat úgy a helyzet, hogy valaki már azt mondja, ő nem bírja, de rájön, hogy igen, mert ezt az alapozáson mindenki bizonyította is. Én is harmincnyolc évesen, és a húszéves srácok is.

– Megbeszélték már az új trénerrel, hogy ki lesz az első számú kapus?
– Úgy gondolom, hogy ez mindig a médiának a témája a nyári és a téli alapozáskor. Amióta az eszemet tudom, ez mindig téma volt, akár Magyarországon, akár külföldön védtem, de nem csak nálam, hanem minden kapusnál. Erre azt szoktam mondani, hogy nem az a fontos, ki áll a kapuban, hanem hogy a csapat jól működjön. Az edzések alapján az edző választja ki, hogy arra a mérkőzésre melyik a megfelelő összeállítás. Egy csapat vagyunk, négyen-öten vagyunk kapusok, de értelemszerűen egyszerre csak egy tud védeni. Egész héten felkészülünk, edzünk, és a kapusposzt azért kicsit speciális, mert egymást is segítenünk kell. Az új kapus is jól beilleszkedett ebbe a rendszerbe. Az elején még volt egy kis idő, amíg megszokta a környezetet, de utána már normális kerékvágásban zajlott minden. Nekünk teljesítenünk kell, az edzőnek pedig ki kell választania a megfelelő embert, a taktikától függ a kapuspozíció is. Az újság úgy hozta le, hogy aki a Stoke City elleni edzőmeccsen véd, akkor biztos ő lesz majd az első számú kapus a bajnokságban. Ricardo Moniz is azt nyilatkozta, hogy én védtem, tehát én vagyok az első számú kapus. Úgy érzem, hogy velem sem kivételeznek. Nekem is ugyanúgy teljesítenem kell minden évben, minden alapozáskor. Az edzőnek, a csapatnak és saját magamnak is bizonyítani akarom, hogy tudok úgy dolgozni, mint egy húszéves, és számíthatnak rám.

– Leonardo a Ferencvárosban igazi húzóember volt, Münchenben is hasonló szerepkör vár rá?
– Figyelemmel kísértem Leonardo teljesítményét a magyar bajnokságban. Nagyon jó játékosnak tartom előrefelé, aki mindig veszélyes a kapura. Nagyon fontos fogaskereke lehet a csapatnak, de ahhoz fittnek kell lennie. Az alapozást nem tudta végigcsinálni és ez meg is látszik. Az edző is nyilatkozta, hogy még dolgoznia kell, hiszen később kapcsolódott be a felkészülésbe. Minőségileg egyértelműen sokat nyert vele a csapat. Az a kérdés, hogy bajnokikon ez hogyan fog kiütközni. Nem csak támadni kell, hanem védekezni is.

– Mik az idei célkitűzések a 1860 München csapatánál?
– Nekem mindig az a célom, hogy a tabella első harmadában folyamatosan ott legyünk. Ez majdnem minden évben sikerült is. Eddig hatodikok, hetedikek tudtunk lenni, tehát ott vagyunk azért az első régióban. Az öt évvel ezelőtti ciklusban ez nem volt jellemző a csapatra, mindig a kiesés ellen küzdött az utolsó pillanatig. Az utóbbi években felértünk az ötödik-hatodik helyekre, és ezt a stabilitást szeretnénk megtartani, vagy esetleg néhány lépcsőfokkal továbblépni – mondta Király Gábor.

Olvasói sztorik